Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 1. 6. 2022.

| Sport

Krečnjak, sipar i makadam - otvorene prijave za "nebesku trku" u Babušnici

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
skajraninig
Vraća se Lužnički megdan; foto: Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore

Poslednja trka sezone u kalendaru Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore održaće se u Babušnici - Lužnički Skyrace dug 26 kilometara i sa visinskim razlikama i preko 1.600 metara zakazan je za 8. oktobar, a prijave za takmičare su već otvorene. Trkače očekuje zanimljiva i naporna staza koja vodi od centra varoši do planine Golemi Stol, a pred njima su i teške tehničke deonice.

Malo vremena ostalo je do trke na Staroj planini, a trkači polako mogu da planiraju da se u oktobru opet vrate u jugoistočni deo zemlje. Nakon pet godina Babušnica će opet biti domaćin "nebeskim trkačima", čuveni Lužnički megdan se sad vraća u obliku Lužničkog Skyrace-a.

Staza je duga 26 kilometara, sa preko 1.600 metara visinske razlike, a organizatori poručuju da je nikako ne treba potceniti. Limit za trkače da pređu stazu je šest i po sati.

Skajrejs koji ne treba potceniti, nikako. Staza, distance i uspon kao sa Tornika, ali sa par izrazitih tehničkih detalja gde će biti i užarija. To vam dovoljno govori, to Zlatibor nije imao. Krečnjak, sipar, prava staza. Najniža tačka trke je na 490 metara nadmorske visine (start, Babušnica) a najviša na 1.238 m n.v. (vrh Golemi Stol). S obzirom na termin, očekujemo lep kolorit i pitomo vreme - kažu organizatori.

Start je u centru Babušnice, a put trkače vodi preko sela Kaluđereva, vrha Korbes iznad sela Vava, dalje ka Malom i Golemom Stolu, selu Kijevac i opet ka vrhu Golemog Stola. Simbol Babušnice, foto: Lj. F. Golemi Stol u epicentru trke; foto: Lj. F.

Staza ide starim karavanskim putevima i napuštenim pašnjacima, na tehničkim deonicama je sipar gde će se koristiti užad, a neće faliti ni krečnjaka i kamenjara.

Četiri kontrolne tačke trkači moraju čekirati, a na stazi ih očekuju i okrepe. Cilj trke je u centru sela Stol.

Staze će biti markirane trakicama, plus zastavicama. Imaćemo takozvane "metle", ljude koji će ići poslednji i rasklanjati markacije, samim tim ćete biti i bezbedniji, uvek je neko iza vas. Posebna ekipa će biti u žlebovima, da vas sve dočeka. Vrlo šarenolika podloga, od blata, širokog makadama do trave i brutalnog sipara - objašnjavaju organizatori.

Kotizacija je 2.400 dinara, a prijave su otvorene i zainteresovani se mogu prijaviti ovde. Detalje trke možete videti na sajtu organizatora, na ovom linku.

Pokrovitelji Lužničkog SkyRace-a su Turistička organizacija Babušnica i Opština Babušnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gopa

    18:24 // 8. 10. 2022.

    Ode milionce za nesto sto niko niti je video niti je cuo, bravo babusnicani

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: