Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 19. 2. 2016.

| Sport

Kup Koraća: Metalac savladao Borac posle produžetaka

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Počela utakmica
Nakon 45 minuta žestoke borbe Metalac je savladao Borac; foto: Vanja Keser

Košarkaši valjevskog Metalca treći su polufinalisti Kupa Radivoja Koraća pošto su savladali čačanski Borac posle produžetaka rezultatom 96:86.

U izuzetno uzbudljivom i dramatičnom meču prepunom preokreta pobedu je odneo spremniji i fizički dominantniji tim. Prevagu je odnela veća rotacija Metalca na centarskim pozicijama.

Treba istaći briljantnu partiju Petra Rakićevića koji je postigao tripl-dabl učinak od 25 poena, 10 skokova i 11 asistencija.

 


Iako se igralo brzo i lepo za oko na početku utakmice bila je izražena neefikasnost. Posle četiri minuta igre rezultat je bio 7:4 za Čačane, a sve poene za formalne goste u prva 3 minuta postigao je ekstratalentovani Aleksa Avramović.

U drugoj polovini prve deonice ekipe su se oslobodile početnog grča, proradili su trojkaški potencijali i Čačana i Valjevaca, pa je ovaj period igre poneo epitet izuzetno efikasnog. Raspoloženom Avramoviću pridružio se Strahinja Mićović, pa je Borac prvi kvartal završio sa prednošću 26:19.

I početkom druge četvrtine sastav iz Čačka imao je više od igre. Protok lopte u napadu bio je tečniji, a nerešiva enigma za Valjevce bio je krilni centar Strahinja Mićović. On je i poenterski i skakački mučio odbranu valjevskog abaligaša i najavio dabl-dabl učinak.

Nakon 15. poena pomenutog igrača Borac je u 16. minutu utakmice imao velikih +13 - 36:23.

Činilo se da košarkaši Metalca nisu skoncentrisano ušli u meč. Napadi su im delovali bezidejno i sve se svodilo na individualnu inspirisanost. Jedini raspoloženi u valjevskom timu u prvom poluvremenu bio je centar Nikola Jevtović inicijator serije od 11:2, koji je u ovom naletu postigao 7 poena.

Valjevskom centru pridružio se Petar Rakićević, pa je Metalac pred kraj poluvremena prišao na samo -1 (37:38). Uspeo je favorit u ovom meču do poluvremena da poravna rezultat, pa je na semaforu nakon 20 minuta košarke stajao rezultat 40:40.


Tandem Rakićević - Jevtović podjednako raspoloženo otvorio je i treći kvartal i serijom 12:2 vodio svoj tim do dvocifrene prednosti (52:42). Prilično konfuzno delovali su Čačani u tom intervalu i nisu imali rešenja za agresivan zonski presing Valjevaca.

Igrači Metalca su u potpunosti zatvorili Avramovića, što je iskoristio Andreja Stevanović i sa 8 poena (2 trojke) bio inicijator serije 12:3 za povratak u meč i rezultatski egal čačanske ekipe (55:54).

Proradili su i ostali igrači iz bekovske linije Borca - Čarapić i probuđeni Avramović pa je čačanski tim ponovo prešao u vođstvo u 28. minutu - 61:59.

Znatno je pred kraj treće deonice opao intenzitet Metalčeve odbrane, Stevanović je igrao u transu a Borčevi igrači su protivniku u trećem kvartalu ubacili 28 poena za prednost pred poslednjih 10 minuta - 68:62.

Ozbiljan peh za Čačane dogodio se na startu poslednje četvrtine, kada je fenomenalni Stevanović nezgodno doskočio i izvrnuo zglob.

Visok intenzitet igre nije jenjavao ni u poslednjih 10 minuta. Igralo se sa dosta trčanja, prednjačio je na jednoj strani Strahinja Mićović, dok je najraspoloženiji u redovima Valjevaca bio mladi Petar Rakićević.

Osim pomenutog Mićovića, stao je kompletan Borac, ali je nakon prodora Avramovića drugoplasirani tim u KLS u poslednjih pet minuta ušao sa prednošću 77:74.

Centarski duo Valjevaca Majstorović - Jevtović poenima iz reketa vodio je svoj tim do minimalne prednosti pred poslednjih 120 sekundi utakmice - 80:79.

U završnici utakmice Borac je potpuno stao. Promašenim slobodnim bacanjima i jeftinim faulovima pomogli su Metalcu da stekne prednost od 83:79. Radonjić je na 15 sekundi do kraja postigao bitnu trojku, a dodatnu dramu uneo je Jevtović polovičnim učinkom sa penala (84:82).

Borac je imao poslednji napad a bukvalno u poslednjim sekundama pogodak za produžetak postigao je Stanojević.


U dodatnih pet minuta postojala je samo jedna ekipa na parketu i to je bila ona iz Valjeva. Napade su uspešno u reketu završavali Jevtović i Majstorović, a osim dvojke Avramovića, Čačani ništa nisu uspeli da pogode.

Ponestalo je snage Borčevim igračima, pa je Metalac sigurnom igrom u produžetku obezbedio plasman u polufinale rezultatom - 96:86.

U polufinalnom meču, koji je na programu u subotu 20. februara valjevski tim će igrati protiv ekipe Mega Leksa.


METALAC - BORAC 96:86 (19:26, 21:14, 22:28, 22:16, 12:2)

Hala Čair, Niš

Sudije: Mažić, Čukalović, Prpa

METALAC: Kočović 2, Badovinac, Čampara 2, Kutlešić 10, Majstorović 11, Jevtović 27, Jošilo 6 (10sk), Rakićević 25 (11sk, 10as), Đukanović, Todorović, Gabrić 13 (10sk)

BORAC: Čarapić 3 (7sk), Mitrović, Popović 2, Mićović 22 (8sk), Avramović 19 (7sk, 9as), Bojović, Marković, Radonjić 3, Stanojević 10 (8sk), Radović, Stevanović 25, Mišković 2

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: