Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:05, 18. 2. 2016.

| Sport

Kup Koraća: Partizanu triler protiv FMP-a

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
par23
Neizvesna borba između Partizana i FMP; foto: Vanja Keser

Košarkaši Partizana savladali su u uzbudljivoj završnici ekipu FMP-a u drugom četvrtfinalnom duelu Kupa Radivoja Koraća - 85:83. Iako su imali 16 poena zaostatka u trećoj četvrtini, košarkaši iz Železnika imali su šut za pobedu.

Drugi četvrtfinalni par imao je sve karakteristike uzbudljivog košarkaškog meča. Partizan je sve vreme vodio, FMP uporno jurio rezultat i u triler završnici umalo napravio iznenađenje i plasirao se među četiri najbolje ekipe ovogodišnjeg izdanja Kupa Radivoja Koraća.


VAK-9365 Triler pripao Partizanu; foto: Vanja KeserCrno-beli su prema sudijskom kriterijumu utakmicu otvorili sa prevelikom dozom agresivnosti u odbrani. Posle dva minuta igre ispunili su bonus, ali su u napadu pretežno poenima iz reketa nadoknađivali odbrambene propuste.

Na drugoj strani FMP je u napadu delovao preko Čovića i Dobrića, ali sa sporadičnim uspehom. Nakon dva ubačena slobodna bacanja Vilijamsa Partizan je na polovini prve deonice imao prednost od 16:9.

Posle tajm-auta Slobodana Klipe, FMP je vezao nekoliko kvalitetnih napada preko Stefana Lazarevića i izjednačio (19:19). Razgoropadio se u tim trenucima u reketu FMP-a Darel Vilijams i sa 5 vezanih poena, ukupno 7 u prvoj deonici, bio najzaslužniji za prednost crno-belih posle uvodne četvrtine - 24:21.

Ulaskom na poziciju plejmejkera Ilija Đoković uneo je novu dimenziju u igru popularnih “pantera”. Sa pet poena početkom druge deonice inicirao je preokret svoje ekipe (30:29), pa je Džikić zatražio prvi minut odmora na utakmici.

VAK-9578 Triler pripao Partizanu; foto: Vanja KeserUšao je sastav iz Železnika nakon intervala dobre igre u žute minute, Što je Partizan iskoristio i serijom od 9:0 poveo 38:30. Probudio je duo Čović-Dobrić trojkama iz letargije FMP, popravljene su i odbrambene kretnje, pa je formalni gost na ovom meču uhvatio rezultatski priključak (40:39).

Partizan je živeo od poena američkih centara - Vilijams i Džouns, koji su protivniku u prvom poluvremenu ubacili gotovo polovinu od ukupnog broja poena. Potencijalan problem za crno-bele bili su problemi sa ličnim greškama bitnih šrafova u ekipi - Aleksandra Cvetkovića (4) i Ede Murića (3).

Partizan je na poluvreme otišao sa finom zalihom od +9 - 49:40.


VAK-9544 Triler pripao Partizanu; foto: Vanja KeserGde su stali u prvom, nastavili su početkom drugog poluvremena crno-beli košarkaši. Serijom 7:2 pobegli su na dvocifreni plus (54:42), a i agilnost u odbrani bila je na optimalnom nivou.

Splasnuo je košgeterski učinak i na jednoj i na drugoj strani terena, igrači obe ekipe su previše srljale i grešile. Čuvao je tim iz Humske dvocifrenu prednost, ali požrtvovanje kod lidera Košarkaške lige Srbije nije jenjavalo.

Trojkom Ilije Đokovića i polaganjem Aranitovića okončana je treća deonica rezultatom 67:57.

Krenuo je na sve ili ništa tim iz Železnika u poslednjoj deonici. Raznovrsnim rešenjima u napadu prišli su formalni gosti na ovom meču na -7 (70:63), a imali su još par neiskorišćenih napada za potpuni povratak u ovaj meč.

VAK-9652 Triler pripao Partizanu; foto: Vanja KeserProdubila se serija FMP-a u napadu na 12:3 u poslednjem kvartalu za samo -1 (70:69), a Džikićev tim je imao ozbiljnih problema sa realizacijom. Ali, preko potrebne poene za Partizan kreirao je Cvetković - prvo poenima sa linije penala, zatim pasom za polaganje Džounsa, te trojkom van balansa.

Na drugoj strani podjednako dobar bio je Ognjen Dobrić, koji sa 5 vezanih poena nije dozvolio rivalu da prelomi meč, pa se u poslednjih dva minuta ušlo sa poenom plusa na kontu crno-belih - 79:78.

VAK-9702 Triler pripao Partizanu; foto: Vanja KeserZavršnica meča bila je kao da je režirao Alfred Hičkok. Činilo se da je Partizan prelomio utakmicu nakon greški Čovića i Bursaća, ali je glavni igrač FMP-a pogodio dalekometnu trojku za 84:83.

Tim Slobodana Klipe se rešio da sam odlučuje o svojoj sudbini, pa je faulirao Vilsona koji je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, ali je FMP loše organizovao zadnji napad. Čović je dugo oklevao, asistirao Đokoviću koji iz teške pozicije nije pogodio trojku za pobedu.

Na kraju, 85:83 za Partizan.

U borbi za finale gledaoci u Čairu će verovatno imati prilike da ponovo uživaju u "večitom derbiju" kao i pre godinu dana, jer samo čudo zvano Smederevo može sprečiti takav ishod.


Kecman: "Najbitnija je pobeda"

Pomoćni trener Partizana Dušan Kecman istakao je posle meča da njegov tim nije potcenio rivala.

Znali smo šta nas očekjuje, nismo ih potcenili.Oni su prvi u KLS sa igračima reprezentativcima u svojim godištima. Bez obzira na veliku prednost u prvom poluvremenu, mali period opuštanja je doveo do toga da FMP ima šut za pobedu. Najbitnije je da smo izašli kao pobednici i spremamo se za polufinale, najverovatnije protiv Crvene zvezde - rekao je on.

VAK-9669 Triler pripao Partizanu; foto: Vanja KeserŠef stručnog štaba tima iz Železnika Slobodan Klipa rekao je da je njegov tim uprkos porazu izašao jači iz ovog duela.

"Čestitam Partizanu. Imam pozitivan utisak jer smo mi došli sa idejom da kao KLS tim odigramo ravnopravno sa abaligašem. Potajno smo se nadali da će nas potceniti. Trebalo nam je celo poluvreme da se adaptiramo na agresivniju igru jer nemamo priliku za takvu igru u KLS. Poslednju prvoligašku utakmicu smo pobedili 47 razlike, a u takvim mečevima moji igrači ne dobijaju kvalitet. Mi smo posle ove utakmice za klasu bolji tim nego što smo bili pre nje - podvukao je Klipa.

PARTIZAN - FMP 85:83 (24:21, 25:19, 18:17, 18:26)

Hala Čair, Niš

Sudije: Glišić, J. Juras, Mrdak

PARTIZAN: Cvetković 11, Aranitović 9, Džouns 21 (7sk), Murić 2, Marinković 8, Tanasković, Vitkovac 2, Koprivica 4, Milutinović, Vilijams 13 (9sk), Jovanović, Vilson 15

FMP: Čović 20, Ostojić, Apić 8 (9sk), Jeković, Đoković 12, Lazarević 7 (7sk), Bursać 11, Dobrić 23, Miladinović, Šešlija 2, Radanov, Radovanović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: