Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:53, 21. 2. 2016.

| Sport

Kup Koraća: Mega Leksu „Žućkova levica“

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
VAK-2310.jpg
Zasluženi uspeh mlade ekipe Mega Leksa; foto: Vanja Keser

U izuzetno uzbudljivom finalnom duelu košarkaši Mega Leks savladali su Partizan posle 40 minuta „rovovske borbe“ rezultatom 85:80. Na taj način ekipa Dejana Milojevića je posle dva neuspeha u prethodna dva finala konačno osvojila trofej „Žućkova levica“.

Ovogodišnje finale donelo je sve ono što završna utakmica jednog takmičenja treba da ima – uzbuđenje, kvalitet i borbu do poslednje kapi znoja. Meč je sve vreme bio potpuno izjednačen, tako da ne bi bilo nezasluženo da je trofej završio u vitrinama kluba iz Humske 1.

Ovaj trofej potvrda je košarkaškog sazrevanja mladog tima Mega Leksa, koji je posle dva bolna poraza od Crvene zvezde u prethodna dva finalna okršaja u neizvesnoj završnici, ovaj meč prepun drame rešio u svoju korist.


Kapiten Partizana Vanja Marinković otvorio je ovogodišnje finale Kupa Radivoja Koraća u maniru prekaljenog beka. Jedva punoletni šuter Partizana postigao je prvih 8 poena svog tima, a na njegovu ukradenu loptu, a zatim i asistenciju za zakucavanje Koprivice, crno-beli su vodili 10:2 u 3. minutu.

Usledio je ekspresan odgovor Mega Leksa i za manje od dva minuta serijom 7:0 vratili rezultat u egal. Prvo vođstvo ekipa iz Sremske Mitrovice stekla je trojkom Luvavua u 6. minutu – 12:11.

Kup Koraća Džamar Vilson je promašio jednu od ključnih trojki; foto: Vanja Keser

Posle druge trojke  na ovom turniru fenomenalnog Danila Nikolića Mega je seriju produžila na 17:4 i povela 19:14.

Raspoloženje u napadu crno-belih u prvoj četvrtini nije bilo kao u polufinalnom duelu protiv Partizana, a u prilog tome ide podatak da su 21 poen u uvodnoj deonici postigli Cvetković, Marinković i Vilson.

Rezultat nakon uvodnih 10 minuta bilo je 24:23 za Megu.

Na startu druge deonice, preslikana situacija na terenu kao i u prvoj. Probudio se Edo Murić i sa svoje dve trojke bio inicijator preokreta (34:27), pa je Dejan Milojević bio prinuđen da zatraži tajm-aut.

Kup Koraća Nikola Ivanović pogodio je 5 trojki; foto: Vanja Keser

Čuvali su izabranici Aleksandra Džikića „ljubomorno“ rezultat, ali mlada ekipa Mege se nije dala, iako su u pojedinim napadima reagovali impulsivno i sa ne mnogo rezona. Razlika se uglavnom kretala između 5 i 7 poena prednosti, ali je posle realizovanih slobodnih bacanja Nikole Ivanovića mitrovački sastav prišao na -2 (45:43).

Edo Murić odigrao je maestralno drugi kvartal u kojem je postigao 13 poena.

Penal završnica ispratila je finiš prvog poluvremena, a na „veliki odmor“ Partizan je imao dva poena plusa – 48:46.


Usporili su malo finalisti sa poenima u nastavku, ali je meč i dalje bio podjednako dinamičan. Četa Dejana Milojevića prišla je u 24. minutu na poen zaostatka (53:52), imala nekoliko napada za vođstvo koja nije iskoristila, pa je minimalna prednost i dalje bila na strani tima iz Humske 1.

Kako je meč odmicao, nervoza je bila sve prisutnija kod igrača na parketu, što je bilo vidljivo po broju slobodnih bacanja u prvoj polovini treće deonice (7).

Kup Koraća Vilijams i Kaba su vodili žestoku borbu pod košem; foto: Vanja Keser

Obe ekipe su poprilično rano ispunile bonus , pa su igrači često završavali na liniji penala. Dugo je ekipa iz Sremske Mitrovice disala za vrat košarkašima Partizana i jurila prednost, a upornost se konačno isplatila u poslednjem napadu, kada je svojom 4. trojkom Nikola Ivanović postavio konačan rezultat treće četvrtine – 66:64.

Nošen frenetinčnim navijanjem sa tribina „crno-belog Čaira“ Partizan je poslednju deonicu otvorio energičnije od rivala i serijom 7:0 poveo 71:66 u 32. minutu.

Kroz čitav poslednji period vodila se žestoka borba ispod oba obruča, Partizan je imao minimalnu prednost, ali momci u zeleno-ljubičastim dresovima se nisu predavali. Možda su za nijansu nervozni bili Mitrovčani, ali je na nešto više od 4 minuta do kraja Ivanović novom trojkom poravnao rezultat 73:73.

Kup Koraća Simeunović i Milutinović u duelu; foto: Vanja Keser

Posle tajm-auta Aleksandra Džikića beogradski tim je preko Murića i Vilijamsa napravio seriju 5:0, ali je Mega odgovorila serijom 7:0 i u poslednji minut ušla sa prednošću od 80:78.

Džamar Vilson je u narednom napadu iz ne baš idealne pozicije promašio trojku, a Luvavu na drugoj strani pogodio oba slobodna bacanja za 82:78. Opet su crno-beli bili neprecizni van linije 6.75, ovoga puta Andreja Milutinović, da bi Jaramaz bio polovičan sa linije penala.

Usledila je totalna drama u Čairu. Posle poena Vilsona sa linije slobodnih bacanja, Nikola Ivanović je promašio oba na druoj strani pa je pri rezultatu 83:80 Milutinović imao šut za produžetak, ali ga je upravo Ivanović sustigao i izblokirao.

Tačku na ovo finale stavio je Alfa Kaba za konačnih 85:80.


Milojević: "Šteta što obe ekipe nisu osvojile trofej"

Trener pobedničke ekipe Dejan Milojević istakao je posle meča da je njegov tim izvojevao veliku pobedu u atmosferi savršenoj za sazrevanje mladih igrača.

Nagrađeni smo za sav trud uložen ove sezone. Partizan je čitav meč kontrolisao, iako smo otvorili meč kako smo želili. Mislim da je publika imala šta da vidi. Šteta što oba tima nisu osvojila trofej. Nismo paničili i kad smo imali veći zaostatak, ostali staloženi i na kraju smo mi imali više sportske sreće. Ovo je atmosfera u kojoj sazrevaju igrači, jer je Partizan imao publiku kao šestog igrača uz sebe – kazao je on.

Kup Koraća Džikić nije uspeo da osvoji prvi trofej sa Partizanom; foto: Vanja Keser

Šef stručnog štaba Partizana Aleksandar Džikić rekao je da je njegov možda preterao sa šutevima van linije 6.75 metara.

Pre svega čestitke Megi. Kontrolisali smo dobar deo utakmice, dozvolili smo dva otvorena šuta kada se meč lomio Ivanoviću i Nikoliću, iako smo njih smatrali najopasnijim šuterima. Možda smo se malo zaljubili u šut za 3 poena kada je Mega bila u bonusu i požurili sa nekim šutevima – vidno neraspoložen podvukao je strateg crno-belih.


Finale u znaku Nikole Ivanovića

VAK-2159 Nikola Ivanović - MVP turnira; foto: Vanja Keser

Za najboljeg strelca i najkorisnijeg igrača finalnog duela proglašen je plejmejker Mega Leksa Nikola Ivanović sa postignutih 24 poena, 5 asistencija i indeksom korisnosti 31.

MEGA LEKS – PARTIZAN 85:80 (24:23, 22:25, 20:16, 19:16)

Hala Čair, Niš

Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Uroš Obrknežević

MEGA LEKS: Simić, Jaramaz 4, Veljković, Musić, Ivanović 24 (5as), Pavlović, Luvavu 13 (5as), Kaba 10 (6sk), Zagorac 9, Simeunović, Nikolić 18 (5sk), Janković 7 (7sk)

PARTIZAN: Cvetković 14, Aranitović, Džouns 4, Murić 16, Marinković 16, Tanasković, Vitkoviac, Koprivica 2, Milutinović 7 (6sk), Vilijams 4 (12sk), Jovanović, Vilson 17 (5as)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ludi Miloje

    21:38 // 22. 2. 2016.

    Ni Banana ne pomaže... Džabe čovek odra' grlo...

    • shaft

      20:29 // 23. 2. 2016.

      Drao je grlo i u polufinalu,u pobedi protiv Zvazde ,izgleda da ti taj rezultat ne prija!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: