Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:52, 20. 2. 2016.

| Sport

Kup Koraća: Atomska odbrana Partizana za finale

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
VAK-1409.jpg
Partizan zasluženo otišao u finale; foto: Vanja Keser

Košarkaši beogradskog Partizana drugi su finalisti Kupa Radivoja Koraća. Granitnom odbranom srušili su “večitog rivala” Crvenu zvezdom i u krcatom Čairu slavili rezultatom 68:60.

Aleksandar Džikić je potpuno taktički nadigrao Dejana Radonjića. Crvena zvezda nije imala rešenja za pokretljivu odbranu Partizana, koji će se prvi put posle 2013. godine naći u finalu.

Najbolji pokazatelj nesnalažljivosti crveno-belih je da se samo četvorica košarkaša upisalo u listu strelaca nakon 3 odigrane četvrtine.


U zaista fenomenalnoj atmosferi krcatog Čaira „večiti“ su nervozno otvorili utakmicu. Posle početnog smenjivanja u vođstvu, prvi tim koji je spojio  nekoliko dobrih napada i odbrana bio je branilac trofeja, pa je  posle 5 minuta igre na semaforu stajala 11:7 za crveno-bele.

VAK-0990 Crvena zvezda nije imala rešenja za fantastičnu defanzivu Partizana; foto: Vanja Keser

Pred kraj prve četvrtine Partizan je drastično podigrao kvalitet igre na oba dela terena i serijom od 10:2 prešao u vođstvo – 17:13, a tim rezultatom okončana je uvodna deonica.

Poenterska neefikasnost iz prvih, prebacila se i na početak drugih 10 minuta. Crno-beli su konstantnim presingom na Nikoli Rebiću onemogućili organizaciju napada protivniku, a u 13. minutu serijom 9:0 stekli fenomenalnih 13 poena razlike (26:13), pa je strateg ekipe sa Malog Kalemegdana zatražio minut odmora.

Ništa u napadu u tim trenucima nije polazilo košarkašima u crveno-belom dresu. Višeminutni košgeterski post prekinuo je Nemanja Dangubić drugom trojkom na meču.
I druga deonica bila je izuzetno neefikasna, i jedni i drugi su dosta promašivali, a Crvena zvezda je malo po malo topila prednost Partizana, koja je u 16. minutu bila 6 poena – 28:22.

Trojkom Murića i poluhorogom Džounsa pred kraj prvog poluvremena Partizan je ponovo imao dvocifrenu prednost (33:22), a poslednje poene u tom periodu postigao je Cirbes pa za konačnih 33:25 posle 20 minuta igre.


Treća četvrtina nije donela ništa novo. Crveno-beli bili su tri minuta bez koša, čvrstina u odbrani Partizana i dalje nije popuštala, pa je posle trojke Ede Murića četa Aleksandra Džikića na svom kontu imala +15 – 40:25.

VAK-1125 Crvena zvezda nije imala rešenja za fantastičnu defanzivu Partizana; foto: Vanja Keser

Prve poene košarkaši Crvene zvezde u nastavku postigli su tek u 24. minutu i to sa linije slobodnih bacanja preko Micića. Možda i krucijalni faktor leži u činjenici da su posle odigrane dve i po četvrtine poene za Zvezdu postigla samo 4 igrača – Micić, Dangubić, Kinsi i Cirbes.

Bivši košarkaš Partizana, a sada igrač Crvene zvezde Tarens Kinsi jedini je pružao otpor rivalu, a to nije bilo dovoljno da se ozbiljnije zapreti energičnijem i u ovom meču boljem timu.

Pred ulazak u četvrti period, tim iz Humske imao je odličnu zalihu od 13 poena viška – 52:39.

Na prvi koš u poslednjem minutu čekalo se skoro dva minuta, bilo je to delo Vasilije Micića. Nakon toga Kevin Džouns uspešno je završio dva uzastopna napada, pa je na 7 minuta do kraja crno-beli tim vodio 56:41.

Poslednji trzaj Zvezde bila je serija 6:0 na 5 minuta do kraja, koju su prekinuli Džamar Vilson i fantastični na ovom meču Edo Murić, pa je Partizan opet stekao prednost od +13 – 60:47.

Uspela je Zvezda na isteku 39. minuta da prepolovi zaostatak i priđe na 6 poena minusa (65:59), ali nije uspela da ozbiljnije ugrozi vođstvo protivnika, koji je na kraju zasluženo trijmufovao – 68:60.


U borbi za trofej „Žućkova levica“ crno-beli će u nedelju ukrstiti koplja sa ekipom Mega Leksa, koja je u prvom polufinalnom duelu savladala Metalac. Finalni duel počeće u 21 sat.


Radonjić i Džikić: „Presudio ofanzivni skok Partizana“

Treneri „večitih“ složili su se da je u velikoj meri finalistu Kupa odlučio skok u napadu crno-belih.

Čestitke Partizanu na zasluženoj pobedi, bili su večeras bolji od nas. Sedamnaest skokova u napadu rivala, 16 izgubljenih lopti mojih momaka i 12 promašenih slobodnih bacanja dovoljno govori o našoj igri večeras. Imali smo problema sa povredama, ali to ne umanjuje pobedu protivnika. Okrećemo se izazovima u nastavku sezone – vidno neraspoložen istakao je trener crveno-belih Dejan Radonjić.

Aleksandar Džikić rekao je da je slične probleme imao i Partizan pred ovaj meč.

- Naterali smo Zvezdu da da sve od sebe. Srećom po nas pobedili smo, a mi smo kao i Zvezda iskilavljeni došli na Kup. I pored pehova sa sitnim povredama Cvetkovića, Vilsona i Murića trijumfovali smo i igraćemo u finalu. Složiću sa kolegom Radonjićem da je naš ofanzivni skok u velikoj meri odlučio rezultat – podvukao je Džikić.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 68:60 (17:13, 16:12, 19:14, 16:21)

Hala Čair,Niš

Sudije: Belošević, Jovčić, Vojinović

PARTIZAN: Cvetković 6, Aranitović, Džouns 19 (8sk), Murić 11 (5sk), Marinković 6 (5sk), Tanasković, Vitkovac 3, Koprivica 2 (5sk), Milutinović 4, Vilijams 2 (5sk), Jovanović, Vilson 16

CRVENA ZVEZDA: Kinsi 22 (5sk), Rebić, Dangubić 6, Lazić 1, Simanić, Micić 16 (5sk), Tejić, Simonović, Gudurić, Miler 3, Cirbes 12 (12sk), Štimac

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • idemoo

    00:30 // 21. 2. 2016.

    Bravoo Partizanee!!! Duh sampiopna ne moze da ugasi neki plasticni klub!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: