Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 23. 9. 2015.

| Sport

Leskovački paraolimpijci se spremaju za Brazil

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
leskovacki-paraolimpijac-milan.jpg
U Srbiji se takmiči desetak tandem biciklista, a jedino je Milan potpuno slep; foto: JV

Leskovčanin Milan Petrović će najverovatnije biti  jedini predstavnik Srbije u kategoriji "tandem biciklizam" na Paraolimpijskim igrama u Brazilu sledeće godine.

Ovaj potpuno slepi mladić se trenerom i „pilotom“ Goranom Šmelcerovićem je na Evropskom kupu za parabicikliste prošlog vikenda u Beogradu osvojio 2 srebrne medalje, a sledećeg vikenda ih očekuje učešće na takmičenju u Pragu gde očekuju značajne poene za učešće na Paraolimpijadi.

Ovaj tandem je već predstavljao Srbiju na Paraolimpijadi u Londonu 2012. godine.

Inače, u Srbiji se takmiči desetak tandem biciklista, a jedino je Milan potpuno slep.

Sa 11 godina počeo je da gubi vid, a ni leskovački, ni beogradski lekari, kao ni stručnjaci u Americi i Italiji nisu ustanovili ni uzrok, ni lek. Milan je 16. godini potpuno oslepeo. 2 Ovaj tandem je već predstavljao Srbiju na Paraolimpijadi u Londonu 2012. godine; foto: JV

Vidi, kaže, ušima i prstima, a njegovo gipko kretanje po prostranoj roditeljskoj kući u leskovačkom naselju Ančiki neupućene dovodi u zabludu.

Srećniji sam od drugih potpuno slepih jer ja znam šta je crno, belo, zeleno, plavo i crveno. Znam kako izgleda nebo, zemlja... Kada sam ostao bez vida, nisam klonuo, nisam dozvolio apatiji i depresiji da provire u moju glavu, nego sam se okrenuo školi i sportu - priča Milan koji živi sa ocem i majkom.

U aprilu ove godine je imao tešku operaciju tumora na mozgu, ali se veoma brzo vratio u formu i ponovo počeo da se takmiči.

Iako je biciklizam njegova velika ljubav i njemu je posvećen veći deo vremena, Milan ima i veliko društvo sa kojim ide i na rekreativne trke.

Sport je moj život, ali ne i jedino pribežište. Imam veliki krug prijatelja koje pomalo nerviram jer nisu u stanju da me pobede ni na jednoj rekreativnoj trci. Moj život je ispunjen, pa kada čujem da se mladi žale na dosadu, dođe mi da vrištim - kaže Milan.

Uspeo je da sa svojim prijateljem Goranom Šmelcerovićem formira i Biciklistički klub "Dubočica” u Leskovcu. Dugo su tragali za prostorijama koje im je obezbedila lokalna samouprava, ali oni ih nisu prihvatili jer su, kako tvrde, neuslovne za korišćenje.

Nagrađivani dokumentarac sa Milanom u produkciji TV Leskovac

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: