Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 26. 6. 2019.

| Sport

Leskovčani sa Balkanskog prvenstva u radio-orijentiringu doneli 3 medalje

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
leskovcani radio orijentiring
Zoran Pejić u svojoj kategoriji osvojio 3 medalje, foto: Radio klub "Nikola Tesla" Leskovac

U brzom otkrivanju sakrivenih radio-prijemnika u planini, na Balkanskom prvenstvu održanom prošle nedelje u Moldaviji, članovi Radio-kluba "Nikola Tesla" iz Leskovca vratili su se sa 2 srebrne i jednom bronzanom medaljom. Srebrni su bili i na Evropskom kupu održanom paralelno sa Balkanskim prvenstvom.

Na trkama sprint i klasik 144 MHz, u kategoriji od 50 do 60 godina, Leskovčanin Zoran Pejić bio je drugi, dok je na trci klasik 3,5 MHz na cilj stigao treći. Mlađi kolega iz kluba Vasilije Ilić, u kategoriji takmičara od 16 do 19 godina, zauzeo je 5. mesto.

Leskovčani, koji su u svojim kategorijama predstavljali reprezentaciju Srbije, za ovo takmičenje su se pripremali od 10. aprila, kažu u klubu, kada je i počela sezona ovog sporta. radio orijentiring Leskovčani u timu reprezentacije Srbije, foto: Radio klub "Nikola Tesla" Leskovac

Pored njih, u srpskom timu bili su i Nenad Đorđević iz Sombora, koji se takmičio u kategoriji od 21 do 40 godina i Dragan Borković iz Pančeva, u takmičarskoj grupi preko 60 godina.

Na Balkanskom prvenstvu je bilo oko 80 takmičara iz skoro svih balkanskih zemalja. Mi smo intenzivne pripreme počeli početkom aprila. Vratili smo se sa medaljma, a utisci su odlični. Organizacija je bila odlična, a domaćini gostoprimljivi - kažu u leskovačkom klubu.

Osim medalja, radio-amateri su sa takmičenja poneli i lepe uspomene jer, kako kažu, družili su i dobro proveli. radio orijentiring Sa takmičenja nose i lepe uspomene, foto: Radio klub "Nikola Tesla" Leskovac

Sve nas je spojila komunikacija, tako da nema političkih, verskih i rasnih prepreka. Takmičari iz Srbije su do Kišinjeva putovali sa takmičarima iz Crne Gore, a u povratku su nam se pridružili i učesnici iz Hrvatske i Slovenije - kažu u klubu.

Takmičenje je održano od 21. do 23. juna u blizini Kišinjeva, glavnog grada Moldavije.

Nakon Moldavije, takmičari iz Leskovca planiraju da snage odmere u julu na prvenstvu na Zlatiboru, zatim avgusta u Sofiji, Deliblatskoj peščari i u rodnom gradu, septembra će se takmičiti u Smederevu, a sezonu će završiti oktobra u Beogradu.

Članovi Radio-kluba "Nikola Tesla" ovom disciplinom se bave od 1985. godine.


Šta je radio-orijentiring?

Ova disciplina podrazumeva pronalaženje skrivenih radio-prijemnika na nepoznatom terenu, za što kraće vreme.

Tačan naziv je, priča Zoran Ilić iz leskovačkog radio-kluba, amaterska radio-goniometrija ARG - ARDF (amateur radio direction finding), ali je zbog lakšeg prepoznavanja, kao pojam uveden radio-orijentiring.

Postoje 4 discipline - klasik na 3,5 MHz, klasik na 144 MHz, sprint i radio-orijentiring, a cilj je pronaći što više skrivenih predajnika za što kraće vreme.

Pronalaženje se vrši uz pomoć uređaja koji se zove goniometar, a to je u stvari radio-prijemnik koji prima signale koje šalju radio-predajnici Morzeovom azbukom. Sakriveno je pet predajnika koji emituju signale, svako po jedan minut, u ciklusima od pet minuta. I tako dok traje takmičenje, a to je najčešće 120 minuta. Za to vreme, takmičari, u zavisnosti od kategorije, pronalze tri, četiri ili svih pet predajnika i dolaze na cilj - kaže Ilić.

Takmičari za kretanje po terenu nose posebnu opremu - radio-prijemnik, kompas, sat i topografsku kartu.

Ovom sportsko-tehničkom disciplinom se mogu baviti svi, kaže Ilić, a u leskovačkom klubu često organizuju besplatne kurseve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: