Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 11. 8. 2023.

| Sport

Ministarstvo zdravlja: Izolovan Adeno virus na Evropskom prvenstvu za košarkaše

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
1280x0_JLM-8595
Virus potvrđen; foto: Jelena Mišić

U izveštaju epidemiologa Instituta za javno zdravlje Niš navodi se da je tokom epidemije "Diarhoeaa et gastroenteritis" u jednom hotelu u Nišu tokom Evropskog prvenstva u košarci za juniore bilo 159 izloženih, od kojih je bilo 26 obolelih i jedan hospitalizovan. Izolovan je Adeno virus kod jednog košarkaša, navodi se u izveštaju, a od 11 briseva uzetih sa površina u hotelu, 4 brisa su bila neispravna, a 1 bris je sadržao bakteriju. U hrani i vodi nije bilo patogenih mikroorganizama, dodaju, a zbog propusta u održavanju higijene, biće preduzete mere iz nadležnosti sanitarne inspekcije.

Evropsko prvenstvo Srbija dominirala; foto: Jelena Mišić Evropsko prvenstvo za košarkaške juniore, osim po osvajanju titule šampiona košarkaša Srbije, pamtiće se po prokišnjavanju hale "Čair" i štrajku košarkaša Poljske i Turske zbog loših uslova u sali "Mika Antić", ali i što je brojne članove 6 reprezentacija "pokosio" virus. U saopštenju FIBA se tada navodilo da se sumnja na "virusnu infekciju", u Kliničkom centru su Južnim vestima rekli da je jedan košarkaš hospitalizovan zbog "trovanja hranom".

Sanitarna inspekcija je bila u hotelu gde su bile smeštene sve selekcije čiji su se članovi žalili na tegobe, a u izveštaju koji je dostavljen Južnim vestima se navodi da je dana, 25. jula, dobijena je informacija da se u jednom od zvaničnih hotela Evropskog prvenstva, javilo više učesnika "sa gastrointestinalnim tegobama u smislu mučnine, više prolivastih stolica i blago povišenom telesnom temperaturom".

Odmah po pozivu, sanitarni inspektori Odseka Niš su u saradnji sa ekipom IZJZ Niš (specijalista higijene, specijalista epidemiologije i sanitarni tehničari) izvršili vanredni terenski inspekcijski nadzor. Tom prilikom su odmah naložili vanredni sanitarni pregled zaposlenih lica i sprovođenje mere dezinfekcije objekta. U saradnji sa stručnom ekipom IZJZ Niš uzeta su 11 brisa sa radnih površina, opreme i uređaja i uzorak vode sa točećeg mesta u kuhinji, a stručna ekipa Instituta uzela je i 8 uzoraka hrane, u cilju epidemiološkog istraživanja - navodi se.

Sutradan je iz IZJZ Niš stigla prijava o epidemiji "Diarhoeaa et gastroenteritis" u hotelu gde su bili članovi šest reprezentacija.

Broj eksponiranih je 159, broj obolelih 25, hospitalizovanih 1, umrlih i sumnjivih nema. Od strane Instituta dat je Predlog mera nadziranom subjektu - Hotelu. Istog dana od strane odgovornog lica Hotela, dostavljen je dokaz o obavljenoj dezinfekciji objekta od strane ovlašćene ustanove, a dobijena je i informacija da su izvršeni i vanredni sanitarni pregledi zaposlenih lica - dodaje se u izveštaju.

Bakteriološkim i virusološkim analizama utvrđeno je postojanje Adeno virusa.

Izolovan je i time dokazan virus iz stolice (Adeno virus) kod jednog košarkaša. Mikrobiološka ispitivanja uzetih uzoraka hrane su u toku (do sada nisu izolovani uzročnici crvenih zaraznih bolesti, odnosno nema patogenih mikroorganizama) - piše u odgovorima.

1280x0_JLM-8591 Epidemija je odjavljena 3. avgusta; foto: Jelena Mišić Odseku za sanitarni nadzor Niš dostavljeni su rezultati uzetih briseva i uzoraka vode, kao i uzoraka hrane uzetih u cilju epidemiološkog istraživanja, piše.

Od 11 briseva uzetih sa površina, 4 brisa su bila nesipravna, 1 bris je sadržao aerobne mezofilne bakterija (sarpofite), dok je ostalih 6 briseva sterilno. U stručnom mišljenju Instituta dat je predlog mera u smislu maksimalnog održavanja nivoa lične higijene zaposlenog osoblja i opšte higijene objekta, kao i neophodne kompletne dezinfekcije kuhinje i drugih delova objekata koji imaju kontakt sa hranom. Zbog propusta u održavanju higijene biće preduzete mere iz nadležnosti sanitarne inspekcije - navodi se.

U vodi i hrani koji su analizirani, navodi se, nisu izolovani uzročnici crvenih zaraznih bolesti, odnosno nema patogenih mikroorganizama.

Predložena mera od strane Instituta za trajno otklanjanje opasnosti je rad na edukaciji osoblja koji rade sa hranom i poštovanje principa dobre higijenske prakse - navodi se iz Ministarstva.

Epidemija je odjavljena 3. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Platicemo veliku kaznu kao KSS

    12:01 // 11. 8. 2023.

    Pa ceo grad zna u kom hotelu su odseli kosarkasi koji su imali virus.Mora da se ulaze u cistocu,dezinfekciju a ne jednom godisnje.

    • Aca

      13:47 // 11. 8. 2023.

      Koji je to hotel?
      Ja sam radio u hotelu, sanitarna kontrola odnosno redovno uzimanje uzoraka i briseva od strane IZJZ odnosno higijenskog se obavljalo jednom nedeljno tako sto osoblje prvo dezinfikuje radne povrsine i opere ruke. To je kostalo nekoliko hiljada dinara mesecno i tako se iskljucuje vanredna kontrola Sanitarne inspekcije kod koje nema najava, pranja ruku i dezinfekcije pre uzorkovanj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: