Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:03, 1. 8. 2018.

| Sport

Mlade fudbalske nade Kine postale redovni gosti Niške Banje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Kineski fubbaleri u Nišu
Najviše im se sviđa spor tempo života u Nišu; foto: JV/M. J.

Ni velika vrućina nije omela kineske fudbalere da nekoliko sati treniraju u niškom naselju Brzi Brod i kažu da to nije ništa u odnosu na ono na šta su navikli. Ovo je druga od tri grupe iz kineskog grada Šenžen, koliko ih ovog leta stiže na pripreme u Nišku Banju. Osim toga što su, pričaju, oduševljeni ovdašnjim stilom života, ovo je za njih i prilika da nauče nešto novo i igraju prijateljske utakmice, a rivali im ne manjkaju.

Nekoliko mečeva igrali su 10-godišnji i 11-godišnji fudbaleri iz Kine, a očekuje ih još dosta, s obzirom na to da i klubovi iz okolnih gradova najavljuju dolazak i duele sa njima. Traže samo da rivali budu što jači jer, priča Jang Jang iz kluba Yueqiang sports, na taj način će dečaci više naučiti.

Ovo je druga godina zaredom kako mali fudbaleri iz Šenžena dolaze na pripreme u Nišku Banju, a zaslužan je jedan od osnivača Fudbalskog kluba Niška Banja, Mladen Jovanović, koji je trener u Kini. Treneri Niš Kina Za sledeću godinu planiraju još više ekipa, a kasnije možda i turnir; foto: JV/M.J.

Sa decom ovde često dolaze i roditelji i smatraju da je ovo savršen odmor, jer sve ide polako, svi su fini, a deca mogu da se koncentrišu na fudbal. Ima mnogo dobrih timova ovde, sa kojima mogu da treniraju, udaljeni su od velikih gradova, a i druga deca su veoma dobra prema našoj deci. I deca i roditelji se dobro provode, pa mislimo da su Niš i Niška Banja odlična mesta za pripreme - priča Jang.

Prošle godine jedan, ove tri tima, a za sledeću planiraju da se dodatno uveća broj ekipa koje će doputovati u Nišku Banju. Svaki klub koji je dosad bio ovde oduševljen je, priča Jang, jer je Niš mnogo drugačiji od njihovog grada, koji spada među četiri najveća u Kini. Kinezi Brzi Brod Škole fudbala iz Šenžena među najboljima u Kini; foto: JV/M.J.

Nisu ostali imuni Kinezi ni na domaći fudbal, pa su već gledali na “Čairu” utakmicu Radničkog i Proletera, a najavljuju da će otići i na duel "Reala sa Nišave" protiv Makabija, te gostovanje vranjskog Dinama u Nišu.


Mališani oduševljeni druženjem sa strancima, ali i hranom

U pravo vreme stigli su mališani iz Kine u Nišku Banju. Igre bez granica u centralnom parku u Banji privukle su osam ekipa, među kojima dve sastavljene od fudbalera iz Kine. Njima je, kako objašnjava Jang, sem same igre bilo zanimljivo druženje za strancima. Kinezi Igre bez granica Niška Banja Nadmetali se sa vršnjacima iz Srbije u nekoliko disciplina; foto: Gradska opština Niška Banja

Bilo je veoma zabavno, pogotovu jer deca vole da igraju igre, a vole i da stiču nove prijatelje ovde. Kineska deca su malo negativna, zbog velikog grada, nisu mnogo bliska međusobno, jer je drugačiji život. Deca ovde žele da postanu prijatelji sa njima i zato se osećaju dobrodošlo, počeli su da se opuštaju, da razgovaraju sa decom iz drugih zemalja, ovo je odlično iskustvo za njih, jer unapređuju sebe - objašnjava Jang.

Sem što im prija “opuštenost” ljudi i sporiji tempo života, dečaci iz Kine oduševljeni su i srpskom kuhinjom, a Jang Jang kaže da su im najviše “prirasli srcu” meso i pomfrit.


Srbi profesori, Kinezi učenici

Mnogo stranih trenera ima u Šenženu ali, priča Jang, oni koji dolaze iz Srbije su stroži i koncentrisaniji su na tehniku i disciplinu u odnosu na ostale.

Deca koju od malena treniraju srpski treneri kada odrastu, mnogo su bolja od druge dece. Vi imati samo 7 miliona stanovnika, a toliko dobrih igrača, a mi imamo milijarde, a kineski fudbal mnogo zaostaje za srpskim. Znači treba da učimo od boljeg sistema, o strastvenosti, o tehnici, o svemu. Mi smo učenici, vi ste učitelji - priča Jang.

Kinezi fudbal Brzi Brod Na svakom koraku osetili da su dobrodošli; foto: JV/M.J.Nakon perioda od 2000. do 2010. godine, kada je korupcija učinila svoje, objašnjava Jang, unazadivši kineski fudbal, on je sada ponovo u usponu. Ipak, loš period ostavio je trag, pa se sada uzdaju u mlade naraštaje, zbog čega ih i često vode na ovakave pripreme po inostranstvu.

Hulk, Oskar, Demba Ba, Vitsel, neka su od velikih fudbalskih imena koja nastupaju u Kini. Ovo ulaganje je loše, jer kineski fudbaleri ne mogu da nađu svoje mesto pošto su nedorasli takvoj konkurenciji, ali je sa druge strane i dobro, smatra Jang, jer vraća ljude na tribine i diže platu i domaćim igračima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Рајковић Ненад

    05:31 // 2. 8. 2018.

    Само напред, и као и увек, драге моје Нишлије, с мерак.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: