Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 2. 6. 2017.

| Sport

Mladi Nišlija među najboljim domaćim igračima bilijara

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Bilijar Aleksa Stankovic
Uspešnim nastupima na 7 turnira obezbedio plasman na završni Masters; foto: Milan Jovanović

I pored tradicije duge više stotina godina i velike rasprostranjenosti u svetu, u Nišu bilijar nije mnogo zastupljen. Ali sudeći po prvim nastupima, veliki talenat je na pomolu. U svojoj debitantskoj sezoni, 18-godišnji Aleksa Stanković uspeo je da se plasira među 32 najbolja igrača u Srbiji.

Ovaj uspeh više dobija na značaju kada se uzme u obzir da se u njegovoj, seniorskoj konkurenciji, takmiče mnogo iskusniji igrači. Tu su zapravo svi stariji od 18 godina, uključujući i višestrukog vicešampiona Evrope Zorana Svilara.

Klub za koji se Stanković takmiči je niški Leonhart koji je, kako kaže njihov predsednik Milan Jovanović, nastao “iz drugarske priče”, pre manje od godinu dana.  

Ovo je jedan od većih uspeha za niški bilijar. Na Mastersu ćemo videti kako će da prođe, sve zavisi od njegove koncentracije, od trenera, od njega. Podrška neće da mu manjka, to je sigurno - rekao je Jovanović.

Igrači bilijara u Srbiji se kroz seriju od 8 kvalifikacionih turnira tokom godine bore za plasman među 32 najbolja takmičara, čime obezbeđuju i nastup na završnom Masters turniru. Stanković je osvojio bodove na njih 7 i time obezbedio 27. poziciju pred završno takmičenje, koje se igra u Beogradu, naredna dva vikenda.


Poslednjih godina aktivni i igrači van Beograda

U našoj zemlji se bilijar dugo igrao samo u prestonici i Novom Sadu, kako kaže Jovanović, ali poslednjih godina su sve aktivniji i klubovi iz manjih gradova, što daje novu ozbiljnost takmičenju. Ilustracija bilijar Osnovne verijante igre su karambol, rupaš i snuker; ilustracija: flickr/Rex Walters

On je objasnio i da je za uspešnost u ovom sportu pre svega potrebno mnogo koncentracije.

Koncentracija je u ovom sportu definitivno najbitinija. Preciznost i da se dobro pogleda kugla. Tehnika je bitna, držanje štapa, sam stav, položaj tela. U suštini bilijar svako može da trenira, samo je bitno da ima veliku koncentraciju - kaže Jovanović.

Bilijar je rasprostranjen na svim stranama sveta, a to je zapravo zajednički naziv za sve varijante ovog sporta. Nastao je od kriketa, u Srednjem veku, čemu svedoče i brojna Šekspirova dela u kojima se pominje.

Takođe, priča se da su mnogi veliki umovi poput Tesle, Mocarta, Linkolna, Napoleona, Njegoša često igrali bilijar, odnosno neku od njegovih verzija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaratustra

    13:10 // 4. 6. 2017.

    Bravo, Aleksa!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: