Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 13. 4. 2016.

| Sport

Na “Majskom turniru” od ove godine i srednjoškolci

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
majskiturnir.jpg
Detalj sa prošlogodišnjeg turnira; foto: JV arhiva

I dok su na prošlogodišenjem “Majskom turniru” u malom fudbalu, koji je pokrenut nakon 20 godina pauze, učestvovali samo osnovci, ove godine biće organizovano takmičenje i za srednjoškolce i studente. Nadmetanja kreću nakon prvomajskih praznika.

Turnir koji je obeležio školske dane starijih generacija je prošle godine ponovo zaživeo nakon 20 godina na inicijativu Mladih ambasadora sporta uz podršku Grada Niša i Sportskog saveza Niša.

Ove godine otišlo se korak napred, jer će se pored tradiocionalnog učešća osnovnih škola po prvi put takmičiti srednjoškolci i studenti fakulteta, kaže Branko Krsmanović osnivač Mladih ambasadora.

Želja nam je da ponovo pokrenemo i vratimo staru slavu “Majskom turniru”, koji je poslednji put organizovan 1995. godine gde je bilo 740 ekipa. Prošle godine je održan na nivou osnovnih škola, a ove godine smo odlučili da to proširimo i očekujemo učešće 120 ekipa i preko 1200 takmičara - istakao je on.

On je dodao da će takmičenje osnovaca biti organizovano u 3 starosne kategorije (od 1. do 4, 5. do 6. i od 7. do 8. razreda), dok će srednje škole i fakulteti učestvovati u jednoj.

Ovaj turnir je postavio osnove za nastanak malog fudbala u Nišu, a upravo se ovaj grad smatra kolevkom ovog sporta u Srbiji, reči su predsednika Sportskog saveza Niša Saše Veličkovića. On napominje da je ponovno oživljavanje ovog turnira dobro iz tri aspekata - takmičarskog, zdravstvenog i edukacionog.

Na ovom takmičenju šansu će dobiti i oni koji ne treniraju fudbal, pa će tako moći da odigraju takmičarsku utakmicu pred sudijama i delegatima. Deca sve manje vremena provode baveći se sportom, a sve ćešće su za kompjuterom, pa je učešće na turniru dobro i zbog zdravlja - kaže Veličković.

Za vreme trajanja “Majskog turnira” biće organizovane i tribine na kojima će deca biti upoznata sa etičkom porukom koju sport nosi, a to je da huliganizmu i nasilju nije mesto na sportskim dešavanjima.


I Radnički podržao “Majski turnir”

Majski turnir "Real sa Nišave" podržao takmičenje; foto: A. N.

Podršku da ovo takmičenje ponovo postane deo tradicije dali su i fudbaleri i stručni štab niškog Fudbalskog kluba Radnički.

Iako sam Novosađanin na privremenom radu u Nišu čuo sam o turniru i kvalitetnim igračima koji su upravo tamo otkriveni, kao i uzbuđenjima koje turnir nosi. Radujemo se što ćemo biti deo projekta i mislim da ćemo moći mnoge pozitivne stvari da izvučemo iz njega - rekao je trener Milan Rastavac.


"Deca su nekada živela da dođe maj"

Da je ovaj turnir ostavio neizbrisiv trag u sećanjima nekadašnjih dečaka mnogo je primera, a jedan od svedoka jeste Zoran Petković, sportski novinar Narodnih novina, koji je kao dečak sam učestvovao na ovom takmičenju.

On je istakao da se za turnir tada prijavljivalo preko kupona iz Narodnih novina i da su njegovi vršnjaci ranom zorom trčali do najbliže trafike kako bi kupili primerak.

Grozničavo smo čekali mesec maj i naredno izdanje Narodnih. Sa uzbuđenjem smo gledali rezultate i nazive timova i zavideli drugima na većoj kreativnosti. “Poveli, pa stali” i “Tri sarme za ručak” su samo neki od imena ekipa - kroz smeh se priseća Petković dečačkih dana.

On je dodao da su veliki uticaj na ljubav prema fudbalu tadašnjih generacija imali uspesi Radničkog u bivšoj Jugoslaviji i Evropi, kao što sada deca u velikom broju počinju da treniraju tenis zbog Novaka Đokovića ili košarku zbog uspeha reprezentacije. Možda će se baš ove godine na “Majskom turniru” otkriti neki novi Piksi ili Rambo Petković...

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Joca

    18:25 // 16. 4. 2016.

    Kog datuma počinje turnir?

  • Goran

    21:03 // 13. 4. 2016.

    Fenomenalno. Secam se turnira i radosti maja meseca. Svi smo igrali fudbal u istim patikama tih godina.

  • Petra Ilic

    16:12 // 13. 4. 2016.

    Angažman nego sta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: