Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:54, 12. 8. 2020.

| Sport

Na reci Toplici uhvaćen som težak 67 kilograma

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
som
Kapitalni primerak soma upecan na reci Toplici; Foto: Privatna arhiva

Oko 40 minuta je trajala borba na reci Toplici, nedaleko od centra Prokuplja, nakon čega je ribolovac Nikola Mirjačić uz pomoć svog prijatelja Ivana Vuletića, uspeo da upeca i izvadi soma od 2,26 metra, teškog 67 kilograma. Ribolovci tvrde da je, iako je Toplica prepoznatljiva po ovoj vrsti riba, ovo jedan od najvećih primeraka koji je ikada upecan.

Nikola kaže da je ranije čuo od ribolovaca da postoje takozvani somovi kapitalci u Toplici, ali nije ni sanjao da će izvući reprezentativni primerak i dodaje da je ovo najveća ikada upecana riba u njegovoj višegodišnjoj ribarskoj karijeri. IMG-aaf5b38a76079e1b49fa08d3450843fa-V Nikola sa drugom Ivanom koji mu je pomogao da izvuku ribu; Foto: Privatna arhiva

Bez obzira na to što imam jak pribor, što imam iskustva, što sam imao pomoć kolege, 40 minuta je trajala baš žestoka borba. Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin - ističe Nikola.

Podseća da je u dugogodišnjoj ribarskoj karijeri do sada upecao na stotine krupnih riba, ali da ovo iskustvo ne može da uporedi ni sa jednom borbom do sada, jer je ostale ribe pecao na velikim prostranstvima vode gde je imao priliku da zamara, a sada je to uradio na skučenom prostoru i svakog trenutka je pretila opasnost da se som otkači ili pokida pribor. IMG-05844699ec1a173d6bc093b3abcdadaa-V Najveeći primerak soma ikada upecan na Toplici; Foto: Privatna arhiva

Nakon što je izvukao soma i video o kakvom se primerku radi, kaže da je prvo pomislio da ga vrati u reku, ali je ona, usled uzvlačenja i upotrebe kuke bila povređena i procenio je da ne bi preživela, tako da će na kraju ipak završiti u ribljoj čorbi i u specijalitetima koje će pripremiti za svoje prijatelje.

Inače, som je riba koja je veoma zastupljena u reci Toplici i ranijih godina bilo je slučajeva da budu ulovljeni krupni primerci, ali ni najstariji Prokupčani ne pamte da je ikada ulovljena ovako velika riba, a ribolovci tvrde da je ovo period kada rade ribe grabljivice kakav je som.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nebo

    19:13 // 12. 8. 2020.

    Meso na stolu

    • Nishki

      23:46 // 12. 8. 2020.

      Bajo ovoliki som nije za jelo, em sto je katastrofalnog ukusa od silne masti, em sto s obzirom iz koje vode ga je izgrabuljao ima ukus i miris tinje. Moze samo da ga baci u kantu.

  • Nishki

    16:24 // 12. 8. 2020.

    Prvo za ove dusebriznike, ovoliki som se ne vraca nigde u svetu, zato sto pravi ogrmu stetu ribljem fondu, posto pojede ribu u svojoj tezini na dnevnom nivou. A sto se tice ovog "ribolovca" ne znam kako ga nije sramota da se slika za novine sa "izgrabuljanom" ribom, pa rodjace tacno se vidi gde su je zabile kuke. Sramota. Ovakve treba na robiju, posto je "grabuljanje" zabranjeno zakonom!

    • Djuro

      22:55 // 12. 8. 2020.

      Grebanje 100%

    • Jasam

      01:10 // 13. 8. 2020.

      U pravu si druze, sve sto si rek'o je istina! Klasicna trokraka i grabuljanje. Neko bi za ovo isao na robiju, sramota...

  • Sima ilić

    15:52 // 12. 8. 2020.

    On je procenio da ne bi prezive? Sramota, trebalo je ribu vratiti gde joj je mesto

    • Dusan

      21:36 // 14. 8. 2020.

      Kad mu vrate pare za članarinu tad će i ribu da vrati u vodu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: