Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:01, 21. 5. 2019.

| Sport

Na vrhove Suve planine u čast niškog alpiniste nestalog na Himalajima

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
planinari Trem
Akcija okupili oko 70 planinara; foto: PAK Železničar

Kako bi odali počast alpinisti iz Niša Zoranu Miletiću, koji je izgubio život u pohodu na Mont Everest, sedamdesetak planinara podeljenih u tri grupe, osvojili su tri vrha Suve planine - Trem, Sokolov kamen i Mosor.

Grupu koja je išla na Mosor predvodilo je PD Suva planina, na Sokolov kamen PAK Mosor, dok su na najviši vrh Suve planine Trem išli planinari Železničara. Upravo oni, kako sami kažu, bili su najbrojniji, a posebno ih raduje veliki broj novih planinara, kao i desetak gimnazijalaca “9. maja”. planinari Mosor Usponi na 3 vrha Suve planine; foto: PAK Mosor

Kako je bio cilj da se svi učesnici popnu na Trem, išli su lagano i pravili dosta pauza, ali su uspeli u svom naumu.

Trem je vrlo brzo bio okupiran od niških planinara, nekima je ovo bio prvi uspon, otuda ozarena lica, smeh, ruke uzdignute ka nebu. A nebo bajkovito, oblaci koji su stvarali neverovatno lepu sliku, vetar blag… Kao da se i sam Trem potrudio da se mladim i novim planinarima prikaže u najlepšem svetlu, da požele opet da dođu - rekli su Železničaru.

Memorijal u čast Zorana Miletića održava se svake godine, od njegovog nestanka, pre 17 godina. Nišlija je osvojio najviše vrhove 6 kontinenata i za “seven summit”, najveći alpinistički uspeh, nedostajalo mu je jedino da osvoji najviši vrh na svetu Mont Everest.

Pokušao je da ga osvoji 1999. godine, a potom i maja 2002. godine. Tokom drugog pokušaja, Miletić se sa kolegama iz Meksika popeo na visinu od 8.600 m, ali su tu oni odustali od daljeg uspona zbog loših vremenskih uslova, dok je Nišlija nastavio dalje. Nakon toga je nestao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: