Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 25. 6. 2022.

| Sport

Najstariji srpski turnir u malom fudbalu po 65. put u Svrljigu

Autor:A. KostićIzvor:Južne vesti
vidovdanski turnir svrljig KOSTA
Najbolja ekipa ove godine biće nagrađena sa 400.000 dinara; foto: A. Kostić

Od kraja pedesetih godina prošlog veka, kada su svrljiški studenti koji su se vraćali u rodni kraj organizovali nadmetanje u malom fudbalu nazvano "3 korne - penal", preko julskog, do današnjeg naziva "Vidovdanski turnir", kraj juna i skoro ceo jul u Svrljigu se tradicionalno provodi na Sportskom centru "Pastirište", gde će se i ove godine pod reflektorima održati najstariji srpski turnir u malom fudbalu. Ovogodišnji fond za pobednika je 400.000 dinara, a novina je da će u konkurenciji mesnih zajednica sada moći da učestvuju ne samo lokalna naselja, već i one iz drugih opština i gradova.

Šest i po decenija tradicije turnira na kome se okuplja ceo Svrljig, ali i ljudi iz svih okolnih mesta, sudijskim zviždukom biće obeleženo ove godine na "Pastirištu" 28. juna, a majstori te igre, brojni amateri, ali i reprezentativci, takmičiće se za titulu najbolje ekipe za koju je ove godine kod seniora nagrada neznatno uvećana sa prošlogodišnjih 300.000 na 400.000 dinara.

Drugoplasirana ekipa moraće ove godine da se zadovolji sa 80.000, a trećeplasirana sa 60.000 dinara, dok će 10.000 manje dobiti najbolje plasirana domaća ekipa. Isti iznos od 50.000 dobiće i najbolji tim mesnih zajednica, a 20.000, odnosno 10.000 dobiće timovi koji osvoje drugo i treće mesto.

Takmičiće se i ekipe u mlađim kategorijama, a turnir će pratiti i razna druga dešavanja oko terena koja organizatori najavljuju za posetioce.

Ovogodišnji turnir organizuju Fudbalski klub Svrljig i Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj je Opština Svrljig.

Od studentskog pikanja lopte do najstarijeg turnira Srbije

Nadmetanja u malom fudbalu u Svrljigu, tokom letnjeg raspusta krajem pedesetih godina, u to vreme pod nazivom "Tri korne - penal", otpočeli su tadašnji svrljiški studenti koji su se u Svrljig vraćali, u to vreme, sa beogradskog Univerziteta.

Potom je turnir u vreme socijalizma igran kao "Julski turnir" u čast julskih praznika - Dana borca i Dana ustanka naroda Srbije, a početne udarce su izvodili tadašnji predsednici boračke organizacije.

Sa promenom državnog uređenja, od socijalizma do demokratije, turnir s najdužom tradicijom u Srbiji igra se kao Vidovdanski turnir i počinje uvek 28. juna, a početne udarce na otvaranju turnira izvode đaci generacije svrljiške Osnovne škole "Dobrila Stambolić".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: