Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:40, 2. 2. 2020.

| Sport

Napeto veče u grotlu "Čaira": Crveni kartoni, odbranjeni penal i trijumf Srbije

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Srbija Francuska futsal kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2020
foto: Vanja Keser

Srbija je najverovatnije u baražu za plasman na Svetsko prvenstvo u futsalu i prekosutra će se za direktni prolaz na svetsku smotru boriti sa Španijom. A kako je do drugog trijumfa u Grupi B došla pamtiće se dugo, jer je duel sa Francuzima, koji su Srbi dobili sa 4:2, imao sve - neviđenu napetost, koju je dodatno podgrevala raspoložena i strašno bučna publika na tribinama niškog "Čaira", potpunu predanost oba tima, dva crvena kartona i penal koji je Nemanja Momčilović odbranio.

Francuzi su poveli već u 3. minutu, pogotkom Nelsona Lutina nakon kontre. U 7. minutu izjednačio je Stefan Rakić.

U završnici prvog poluvremena zbog grubog starta Abdessamad Mohammed dobio je crveni karton, Srbi su imali strašne prilike sa igračem više, ali nijednu nisu iskoristili, pa se na poluvreme otišlo sa 1:1. Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser8 Foto: Vanja Keser

Početkom drugog dela "pocrveneo" je i Stefan Rakić. Sa igračem više, Francuzi su stigli do novog vođstva, pošto je u 23. minutu pogodio Kevin Ramirez. Malo potom je gostima dosuđen i penal, ali ga je Momčilović odbranio, što je propraćeno nikad glasnijim ovacijama u hali. Kazna je ubrzo stigla pogotkom kapitena Miloša Simića u 29. minutu, a prvo vođstvo Srbima doneo je Dragan Tomić u 33. minutu.

Konačnih 4:2 postavio je Ninoslav Aleksić, koji je u poslednjim sekundama meča kaznio to što su Francuzi ostavili prazan gol, naletevši na šut Simića koji se odbio o ugao gola.

Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser9 Foto: Vanja KeserSrbi sada jedini u grupi imaju dve pobede, Francuzi dva poraza, Ukrajina jedan poraz, a Španija jednu pobedu. Stanje će se izmeniti nakon drugog meča dana koji večeras od 20:30 igraju Španija i Ukrajina.

Bez baraža Srbiju ostavljaju samo kalkulacije, jer je za to potrebno da Ukrajina pobedi Španiju, potom i Francusku za velikom razlikom, a "crvena furija" ubedljivo nadigra Srbiju.

Poslednju utakmicu u grupi Srbija će igrati sa Španijom, u utorak, 4. februara od 20:30.


Tenzija i gromoglasna podrška za Srbe

Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser1 Foto: Vanja KeserUtakmica je tek počela da se zahuktava, a Francuzi su izveli brzu kontru. Nelson Lutin je izašao gotovo sam pred golmana Nemanju Momčilovića, koji je ostao nemoćan. Ni minut kasnije, gostujući sastav je mogao da duplira rezultat, ponovo nakon iste situacije - presečenog pasa domaćih. Ipak, jedan od srpskih futsalera ostao je pribran i odbio loptu u aut.

Izjednačenje je stiglo u 7. minutu, nakon polukontre, koja se pretvorila u strpljivu akciju domaćeg sastava. Konačno su "orlovi" pronašli dobro pozicioniranog Stefana Rakića, koji je primio loptu na manje od dva metra od gola i poslao je po zemlji pravo u mrežu. Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser7 Foto: Vanja Keser

Svima je bilo jasno da će ovde proći mnogo teže nego protiv Ukrajine, pa se Marko Pršić dao u dodatno animiranje publike karakaterističnim podizanjem obe ruke, što su navijači zdušno prihvatili.

Ponovo je Lutin krenuo u solo prodor, izbacio kompletnu srpsku odbranu, ali mu je zafalilo preciznosti, pošto je lopta samo prošla paralelno sa gol linijom.

Iako je do kraja poluvremena bilo napeto, publika imala prilike da vidi mnoštvo lepih poteza, lucidnih driblinga, obećavajućih napada i sjajnih odbrana na obe strane, snažnih šuteva pored gola i pucanja stative, novih golova nije bilo. Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser2 Foto: Vanja Keser

Poslednji minuti prvog poluvremena doneli su strašnu napetost u "Čairu".

Ovacije sa punog gledališta "Čaira" izmamio je najpre golman Nemanja Momčilović koji je izbio loptu protivniku, krenuo sam u kontru, ali su mu Francuzi oduzeli loptu i šutirali na prazan gol. Srećom, tamo je pribran bio futsaler niškog Kalče Denis Ramić, koji je vratio na protivničku stranu terena, pa je i on nagrađen gromoglasnim aplauzom.

Francuzi su nastupali isto kao dan ranije protiv Španaca - agresivno i grubo, uz konstantni pritisak na sudije. U jučerašnjem duelu to je prošlo mahom nekažnjeno, ali ovog puta su zbog toga ispucali bonus od pet faulova i uz to dobili crveni karton.

Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser3 Foto: Vanja KeserRakić je oduzeo loptu, poslao je Pršiću koji je nastavio ka golu i šutirao pored njega, ali razlog tome bilo je grubo zaustavljanje Abdesamada, koji je zato dobio crveni karton. Onda je nastavio da se prepire sa sudijom i za kraj šutnuo stolicu, što je izazvalo besne zvižduke sa tribine.

Slobodni udarac izveo je Dragan Tomić, koji je šutirao direktno na gol, ali je golman Duro to odbio glavom. Odmah potom se okušao i mladi Jovan Lazarević, ali je lopta očešala donji ugao gola.

U napetim poslednjim minutima Srbi su imali sve - igrača više, donekle rastrojenog golmana Francuske i jaku podršku sa tribina. Ali sreće nije bilo, pa su svi napadi propali, iako je svaki dizao publiku na noge i delovao kao da će se završiti prvim vođstvom Srbije na ovom meču.

U drugom poluvremenu situacija se dramatično preokrenula. Zbog grubog zaustavljanja napada Francuza Stefan Rakić, koji je dotad briljirao i u napadu i u odbrani, dobio je crveni karton već u 1. minutu drugog poluvremena.

Sa igračem više, Francuzi su žestoko napadali i pritiskali momke u belim dresovima. Samir Alla je bio odmah pored gola i dobio loptu, ali strašan kiks - prošla mu je kroz noge. To je nadoknadio Kevin Ramirez već u sledećem napadu, pošto je u 23. minutu šutnuo loptu iskosa, nedovoljno jako, ali je ona nepravilno odskočila, prevarila Momčilovića i otišla u mrežu. Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser4 Foto: Vanja Keser

Srbija je do dobrih prilika za novo izjednačenje počela do dolazi kada se broj igrača na terenu iznivelisao. Dragan Tomić, potom i Strahinja Petrov, ispalili su prave projektile ka golu rivala, ali i jedan i drugi su otišli pored stative.

U 28. minutu Francuzima je dosuđen penal, jer je Nikola Matijević na zemlji u kaznenom prostoru pokušao da zaustavi loptu - rukom. Kazeni udarac izveo je N' Gala, ali je briljantni Nemanja Momčilović odbranio, a cela hala skočila je na noge.

Samo minut kasnije, i onako užarenu atmosferu u "Čairu" podigao je na još veći nivo kapiten Miloš Simić, koji je postigao novi gol za Srbiju i vratio egal.

Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser5 Foto: Vanja KeserBrojne nesrećno završene prilike i jake udarce Srbije naplatio je Dragan Tomić u 33. minutu, donevši prvo vođstvo Srbiji 3:2.

Iz sveopšte tenzije izrodilo se mnoštvo lepih prilika na obe strane, ali golova nije bilo. 4 minuta pre kraja Srbi su napravili i peti faul, pa je bilo jasno da do kraja moraju da budu mnogo obazriviji. Kakve su emocije kolale kroz timove najjasnije su pokazivale reakcije Nemanja Momčilovića nakon svakog sprečenog napada Francuza.

Koliko sreća nije bila naklonjena Srbima najjasnije je pokazao šut Strahinje Petrova nepuna 3 minuta pre kraja meča. On je nasamario francuskog golmana, pogodio prečku, lopta se odbila i u "Čairu" je novi gol maltene počeo da se slavi, ali je nekako izašla napolje. Srbija Francuska futsal Čair kvalifikacije za Svetsko prvenstvo februar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser6 Foto: Vanja Keser

Ni "galskim petlovima" nije išlo bolje - nisu izveli nijedan uspešan napad, iako je i njihov golman Duro učestvovao u napadima. A vreme je curilo.

U poslednjim sekundama kapiten Simić oduzeo je loptu rivalima, preko celog terena šutirao na prazan gol i pogodio njegov donji ugao. Lopta se odbila ka spolja, ali je dotrčao Ninoslav Aleksić i vratio je u mrežu rivala, za konačnih 4:2.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo: Srbija - Francuska 4:2 (1:1)

Hala: Čair, Niš

Sudije: Felipe Gonzalo Santos Duarte (Portugalija) i Eduardo Fernandez Koeljo (Portugaija)

Strelci: Nelson Lutin (3. minut), Stefan Rakić (7. minut), Kevin Ramirez (23. minut), Miloš Simić (29. minut), Dragan Tomić (33. minut), Ninoslav Aleksić (40. minut)

Crveni karton: Abdessamad Mohammed, Stefan Rakić

Srbija: Momčilović, Rakić, Tomić, Pršić, Vesić, Simić, Vulić, Aleksić, Petrov, Matijević, Ramić, Lazarević, Stojković, Ristić

Francuska: Djamel Haruon, Kevin Ramirez, Nelson Lutin, Abdesamad Mohammed, Souheil Mouhoudine, Joevin Duro, Sid Belhaj, Samba Kebe, Boulaye Ba, Azdine Aigiun, Magana Landry N'Gala, Samir Alla, Adama Dhee, Youba Soumare

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: