Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 21. 11. 2011.

| Sport

Nedovoljno sala za niški sport

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
hala cair, rekonstrukcija 1

Rekonstrukcijom najvećeg zatvorenog sportskog objekta Niš je dobio prelepu halu i mesto gde će moći da se održavaju velika sportska takmičenja. Ali, pošto grad nema sajamski prostor, koji mu je preko potreban, hala služi i za razne druge nesportske manifestacije.

Prošao je sajam automobila, bili su i biće koncerti, mitinzi, sprema se i sajam knjiga, dok je Novogodišnji vašar otkazan, ali i dalje nisu svi niški klubovi ušli u halu.

Kako stoje stvari, to se neće desiti skoro jer će krajem decembra biti organizovane pripremne rukometne utakmice, a januara naredne godine će Čair biti domaćin evropskim rukometašima. Dobili smo renoviranu halu, ali ne i za niške klubove. Za sada, jedini su u hali trenirali rukometni klubovi Naisus i Naisa, dok ostali nisu proverili mogućnosti Čaira.

- Cilj naše uprave je formiranje Škole rukometa i spremanje dece za budućnost rukometa. Spremni smo da ulažemo u školu i da privučemo što veći broj dece da se ne bi desilo u budućnosti da treneri imau problem nedostatka mlađih rukometaša iz Niša. Prvi tim Naisusa trenira u hali Čair, ali kada su koncerti ili sajmovi, tada dobijemo termin u sali "Mika Antić". Od škole "Sveti Sava" smo dobili nekoliko termina nedeljno i zahvaljujem im se na tome. Želimo da Grad upoznamo sa problemom jer nema dovoljno sportskih objekata - rekao je Vojislav Kraljić, direktor Naisusa.

Rukometašice Naise zbog pauze u prvenstvu trenutno imaju slobodno, a ovaj superligaš takođe može računati na termine u hali kada nije zauzeta. Mlađe kategorije i Naise i Naisusa treniraju u balon-sali gde je temperatura niska i roditelji nisu uvek spremni da puste decu da treniraju u ovakvim uslovima. Ipak, ni balon-sala neće još dugo biti na raspolaganju jer, kako su nam rekli u toj sali, klizalište će najverovatnije biti otvoreno sredinom decembra i to će značiti jednu salu manje za klubove.

Dalji problem je što će u hali Čair od 28. novembra do 4. decembra biti održan Sajam knjiga, a nakon toga će morati da bude zatvorena zbog popravke osvetljenja, kako je direktor takmičenja Evropskog prvenstva Milan Petronijević najavio pred sastanak Lokalnog organizacionog odbora.

- Posle sajma knjiga ući će majstori i trebaće desetak dana bez aktivnosti u hali da bi se to sredilo za Evropsko prvenstvo. Koncet Kerbera još nije zvanično zakazan jer nije potpisan ugovor. A Novogodišnjeg vašara ove godine neće biti jer će pred Novu godinu biti organizovane pripremne utakmice rukometnih reprezentacija - rekao je Bratislav Ignjatović, direktor Sportskog centra Čair.

Krajem ove godine biće odigrane pripremne utakmice rukometnih reprezentacija, učesnica Evropskog prvenstva. Posle toga, hala će biti pripremana za najveći rukometni događaj u Srbiji, pa će niški klubovi opet čekati termine u osnovnim školama. Dodatni problem je što ni mala sala u Čairu nije u funkciji jer ne rade instalacije.

- Radovi u maloj sali treba uskoro da počnu da bi i ona bila osposobljena za treninge - rekao je Bratislav Ignjatović.

Problem oko sala je i do sada postojao među niškim klubovima, ali su ne baš najsjanija rešenja pronalazili terminima u salama osnovnih škola. I tu postoji kočnica jer u Zakonu o sportu, u članu 150, stoji da se "školski sportski objekti mogu, u skladu sa ovim zakonom, davati na korišćenje drugim licima samo kada su zadovoljene potrebe nastavnih i vannastavnih sportskih školskih aktivnosti, u skladu sa godišnjim programom rada škole".

Dakle, prvenstvo u školskim salama imaju učenici, pa tek onda klubovi. Grad raspolaže salama u osnovnim školama "Mika Antić" i "Duško Radović", a slobodne termine u sali škole u Durlanu dele odbojkaški klubovi i klubovi malog fudbala.

- Imamo termine svakodnevno u sali škole "Mika Antić", ali su u nevreme. Obično su kasno uveče, a mi imamo utakmice u 16h. Takođe, moramo da nalazimo i termine za mlađe selekcije jer da bismo dobili licencu za takmičenje moramo da imamo dve mlađe selekcije. Mi njima plaćamo termine u salama škola, iako smo klub na budžetu grada - rekao je Ljubodrag Brkić, šef stručnog štaba Ženskog odbojkaškog kluba Student.

Slične probleme imaju i odbojkaši Niša, što je potvrdio i trener prvog tima Žarko Stojadinović.

- Utakmice najčešće imamo subotom, a petkom imamo samo sat vremena na raspolaganju za trening. A termin za treninge subotom i nemamo, pa kada igramo mečeve nedeljom, pravimo pauzu. To je skandal, nedovoljno je da odbojkaški tim trenira sat i po dnevno jer mečevi od pet setova traju duže. Zato nam se i dešavaju povrede pošto igrači nisu dovoljno pripremljeni - rekao je Žarko Stojadinović.

Bolja situacija nije ni u niškoj košarci. Klubovi imaju na raspolaganju samo salu OŠ "Duško Radović", a ŽKK Student, koji se takmiči u najvišem rangu, dobija termine samo 4 puta nedeljno.

- Ove nedelje smo imali samo dva normalna treninga, a jedan termin smo podelili sa košarkašima Niša i svako je dobio po polovinu terena. Četvrtkom ne možemo da treniramo jer tada treniraju srpskoligaški, koji imaju samo 3 termina nedeljno. Imamo velikih problema i sa toliko malo treninga ne možemo dovoljno da se pripremamo - rekao je Zvonko Stanković, sportski direktor ŽKK Student.

Problemi postoje, a rešenja bez novog objekta nema. Grad Niš je uložio dosta u rekonstrukciju sportskih objekata ovih godina, ali to i dalje nije dovoljno za treći grad u Srbiji.

- Posao gradonačelnika je da završi radove oko rekonstrukcije sportskih objekata. Završen je kompleks otvorenog bazena, sređuju se stadion, hala i pomoćna hala u Čairu. Na nižim instancama je da se naprave rasporedi kako bi svi klubovi nastavili nesmetano aktivnosti. Ne treba očekivati od gradonačelnika da pravi rasporede korišćenja sala, već to treba da rade Uprava za sport, klubovi i Sportski centar Čair. Ako ne mogu da se dogovore i ako misle da treba da se gradonačelnik i time bavi, radiće i taj posao - saopšteno je u kabinetu gradonačelnika Miloša Simonovića.

Pravljenje rasporeda korišćenja objekata je obaveza Uprave za sport. U Informatoru o radu Uprave za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport se navodi da Uprava za sport ima zadatak "praćenja načina korišćenja sportskih objekata, usaglašavanje potreba sportskih organizacija, izrada rasporeda korišćenja sportskih objekata". A zašto su "gužve" u salama, nismo dobili odgovor.

- Nemam komentar - kratko je rekao Dragan Petković, šef odseka za sport niške Uprave.

Hala Čair će potpuno zadovoljiti sve potrebe lokalnih timova, samo da dođu do nje. Ako se ovaj problem ne reši i klubovi ne dobiju potrebne termine za prve timove, ali i mlađe kategorije, onda i nemamo puno pravo da tražimo superligaše u svim sportovima. Za rezultate treba i dati nešto, u ovom slučaju vreme i mesto treninga. 

Navijačka grupa Meraklije je nekada na mečevima Radničkog i rukometne reprezentacije skandirala "Nišu treba novi stadion" i Niš će sledeće godine dobiti novi stadion na starom mestu. Da li treba da se zapeva i o sajamskom prostoru ili će se naći rešenje, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djokica Milovanovic

    18:19 // 24. 11. 2011.

    Gospodine Ozimiću, ja nisam imao nameru da polemišem sa Vama, već upravo da , kako kažete,"naslonim" još podataka.

    • Nebojsa Ozimic

      08:50 // 25. 11. 2011.

      Zahvalan...

  • Djokica Milovanovic

    11:02 // 23. 11. 2011.

    Gospodine Ozimiću, ako pogledate članke:
    - "biće i za halu i za stadion" - večernje novosti i
    - "uskoro rekonstrukcija hale ČAIR" - jučne vesti,
    otvoriće se veliki broj pitanja. Zajednički odgovor je: PRIVATNI INTERES IZNAD SVEGA.
    Jer kako rekonstrukcija ode sa 250.000.000 na 800.000.000; kod koje banke se grad zadužio; ko je sve postao naknadni podizvođač radova na rekonstrukciji...

    • Nebojsa Ozimic

      13:51 // 23. 11. 2011.

      U redu, Djokice. Meni samo nije jasno zašto se meni posebno obraćate jer se ovi podaci dobro naslanjaju na moj komentar.

  • Nebojsa Ozimic

    11:57 // 22. 11. 2011.

    Činjenice:
    1. Projektanti hale (koji su svojevremeno za to dobili Okobarsku nagradu grada)jasno su sugerisali u TV emisijama da se NE ulazi u obnovu hale jer će se pojaviti problem sa podzemnim vodama.
    2. Za halu KONSTANTIN VELIKI bio je odvojen novac iz dva ministarstva i deo iz grada.
    3. Za obnovu hale NIJE postojao nadzorni organ.
    4. Nema arhitekte koji nije rekao da će se najdalje za 5 godina pojaviti problemi sa vodom u temeljima i krovom. Ovu inofrmaciju proverite u Udruženju arhitekata Niša
    5. Dakle, STRUKA JE REKLA NE. Nama može da se sviđa ili ne ali, što rekao pametan narod, '' od babe devojka ne biva'' (osim u Nišu)
    Srećno nam bilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: