Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 18. 2. 2020.

| Sport

Niš jedan od gradova gde se atletika vraća u osnovne škole

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
nikolic
Atletika se vraća u škole, ilustracija; foto: A. N.

Posle duge pauze, atletika kao jedan od bazičnih sportova vratiće se na jesen u osnovne škole, jer je predviđeno da se kroz pilot projekte u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu i Užicu nađe među izbornim predmetima za decu od prvog do četvrtog razreda. Učitelji i nastavnici fizičkog iz tri okruga sa juga Srbije kreću sa obukom od subote, 22. februara, a profesor atletike i nekadašnji olimpijac Aleksandar Raković kaže da će ovo dobro uticati na razvoj motoričkih sposobnosti dece.

ministarstvo prosvete Potpisan protokol; foto: Ministarstvo prosvete

Protokolom koji su potpisali predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, ministar prosvete Mladen Šarčević i profesor Milan Stošić, definisano je da se atletika, kao prvi bazični sport, vrati u školsko obrazovanje, ali kao izborni predmet,

Inicijativa je pre dve godine pokrenuta u jednom neformalnom razgovoru sa ministrom Šarčevićem, da vratimo bazični sport u škole i da krenemo od atletike. Ovo je veliki dan za atletiku, zadatak je da se obuči nastavni kadar, 600 profesora, do dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. godine u Beogradu - rekao je Jevrosimović.

U saradnji sa Zavodom za vrednovanje iz Beograda, Školska uprava Niš već u subotu, 22. februara u Osnovnoj školi "Dušan Radović" u Nišu organizuje prvi seminar o atletici gde će učitelji i nastavnici fizičkog raditi teoretski i praktično, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave.

Atletika je odavno zamrla po školama i mora da se oživi kao bazični sport, kao i gimnastika i plivanje. Vremena su se promenila i moramo da se malo trgnemo i promenimo tu situaciju. Plan je da se aletika vrati u više škola, a na seminaru je uključeno oko 30 škola iz tri okruga, Nišavskog, Pirotskog i Topličkog - kaže Gejo.

Aleksandar-Raković-Olimpijski-trening-Niš-foto-Juzne-vesti-Vanja-Keser Aleksandra Rakovića je ova vest obradovala

Vest da se altetika vraća u škole obradovala je Aleksandra Rakovića, redovnog profesora na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i nekadašnjeg reprezentativca Srbije i učesnika Olimpijskih igara u Pekingu, svetskih i evropskih prvenstava.

To je trebalo odavno da se desi da atletika kao bazični sport i to bazični sport broj jedan, bude ubačena u škole. Što se tiče razvoja atletike, to neće uticati na poboljšanje atletike u Srbiji, ali hoće na decu i njihov razvoj motoričnih sposobnosti i dobra je baza za ostale sportove, ko odluči da se bavi nekim sportom - kaže Raković.

Škole uglavnom imaju atletske dvorane, pa uz malo ulaganja i improvizacije atletika može da se približi deci od prvog do četvrtog razreda, kaže Raković koji na Fakultetu sporta predaje na predmetima atletika, dečja atletika i olimpizam.

To je pravi uzrast, ako je sa dobrim programskim sadržajem. Svetska atletska federacija ima projekat "Kids' Athletics" koji je namenjan tom uzrastu, gde imaju određene discipline, prepone od lakih materijala koji ne uzrokuje povređivanje, a omogućava deci da kroz igru i zabavu zavole atletiku i sport uopšte - priča Raković.

Kako je na potpisivanju protokola rekao ministar obrazovanja Mladen Šarčević, ovo je jedan od načina razvoja sporta među školskom decom, a sve kao deo Strategije razvoja obrazovanja do 2030. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Coach

    20:32 // 18. 2. 2020.

    Leka kida na 100m!!!

  • Срба

    19:05 // 18. 2. 2020.

    ? Зашто само атлетика??!зашто не Физичко васпитање?!?

  • Running club

    17:20 // 18. 2. 2020.

    Na slici Aleksa Kipchoge

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: