Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 20. 5. 2018.

| Sport

Nišavska regata sa rekordnim brojem učesnika, zaveslali i Holanđani

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
22. Nišavska regata
Regate u Srbiji su jedinstvene, jer u drugim zemljama nemaju toliku masovnost; foto: Vanja Keser

Uz mnogo smeha, veselog raspoloženja, po neko prevrtanje čamaca i ispadanje posade, ali bez posledica, a sve "začinjeno" sa malo takmičarskog duha, protekla je ovogodišnja Nišavska regata. Ova, 22. po redu manifastacija rekordna je, kažu organizatori, po broju učesnika, jer je bilo preko 30 plovila, a o njenom značaju govori i to što je bilo gostiju i iz Holandije, Rusije i Bugarske.

Naravno, bilo je dosta rekreativaca, koji su redovni učesnici regate i, kako sami kažu, jedva čekaju ovu manifestaciju svake godine. Odazvao se ovog puta i Rafting savez Srbije, koji je svojim čamcima i veslačima značajno doprineo brojnosti, vojska, ronioci, te Srpsko-ruski humanitarni centar. VAK-1862 Od Proseka do Vrežinskog bazena se veslalo rekreativno, a odatle do centra Regata dobila i takmičarski karakter; foto: Vanja Keser

Mi smo uvek spremni za posao, ali se nadamo da neće biti potrebe za tim, da će sve proći dobro i da neće biti potrebe za spašavanjem – poručili su u Srpsko-ruskom humanitarnom centru pre polaska na Regatu.

Ima tu i porodica, kaže predsednik Safari kluba Vlasta Stanojević, pa se na čamcima gotovo svake godine mogu videti i veoma mala deca, koja su tu sa svojim roditeljima. Sama ideja Regate, još kada je osnovana pre više od dve decenije, bila je da na njoj učestvuju građani Niša i okoline i da se tu pre svega opuste. Međutim, vremenom je prerasla u mnogo više. VAK-1235 Od ranog jutra obala Nišave u Proseku bila je puna ljudi, koji su proveravali opremu i sa nestrpljenjem čekali početak Regate; foto: Vanja Keser

Naš cilj je bio da promovišemo našu reku i naše potencijale, Nišava daje mogućnosti za takve aktivnosti. Iako je bilo teško vreme, održala se 22 godine i čini mi se da je ovo sada neki zenit manifestacije. Mislim da je to to što je planirano pre 22 godine – priča Stanojević.

Svi su se okupili kod mosta u selu Prosek nadomak Niša, odakle je i počeo rekreativni deo Regate. Na samom početku sve je čekala prepreka, jer je kamenje bilo veliko, a Nišava plitka. Ipak i ovo iskušenje, ali i ona koja se usledila, u vidu grana, kamenja, slapova, uskih i plitkih delova reke ova šarenolika flota prošla je bez gubitaka, ako se izuzme po koje veslo, papuča ili pivo. VAK-1526 Letela vesla i obuća; foto: Vanja Keser

Ipak, sudeći po pesmi, vriski i smehu, koji su najglasnije odjekivali upravo kod opasnijih delova, oni su bili i najzanimljiviji učesnicima.

Kompletni utisci učesnika mogu se svesti na to da je Regata prelep doživljaj, koji bi svako trebalo da iskusi makar jednom, mada su takvi retki, jer se većina "navuče", te se vraća i narednih godina.


"Nešić elektroniks" predao tron Beograđanima

Jača konkurencija nego ikada učinila je svoje, pa je u takmičarskom delu među prvih pet ekipa bila samo jedna niška. Reč je o Nešić elektroniksu, timu koji je najveći pahar osvajao poslednje tri godine, ali su sada morali da ga predaju ekipi Liman iz Zemuna.

Nije pobeda Beograđana bila iznenađenje, s obzirom na to da je bila sačinjena od prekaljenih veslača, na čelu sa predsednikom Rafting saveza Srbije Borisom Purjakovim. VAK-2026 Najveći pehar otišao u Beograd; foto: Vanja Keser

Ovo smo mi malo stariji dokazali da se nešto može dobiti i na tehniku. Tehnika veslanja je bitna koliko i snaga. Potrebno je malo iskustva i malo vežbe – objašnjava u čemu je "tajna" Purjakov.

Iza njih je stazu, koja je vodila od Vrežinskog bazena, pa do amfiteatra na nišavskom Keju, završila ekipa Avantura 4x4 iz Pančeva.


Sićevačka klisura potencijal za jedan od najvećih rafting centara u Srbiji

Nišavska regata još jednom je pokrenula temu potencijala Sićevačke klisure, kada je reč o raftingu. Sve je popularniji ovaj sport u Srbiji, a mogućnosti su maltene na svakom koraku. Tako i Niš ima veliki potencijal, posebno kada je reč o Sićevačkoj klisuri, priča Boris Purjakov, ali je potrebno interesovanje gradske vlasti, kako bi od njega nastalo i nešto mnogo više. VAK-1369 "Nišava je lepa i izazovna reka"foto: Vanja Keser

Mi možemo reći sa sigurnošću da u narednim godinama, ako bude želje i volje pre svega vlasti u Nišu, da se napravi jedan rafting centar koji pripremamo već deceniju. Ta ideja je izneta još 2009. godine i ja bih bio jako srećan ako bi se taj rafting centar i napravio. Rafting savez Srbije je spreman da sve što treba uradi – rekao je Purjakov.

On kaže i da već imaju zamisao gde bi mogao da se napravi rafting centar, te da bi tu mogli da se obučavaju vodiči, da se organizuje turističko spuštanje čamcima, ali i da bi Nišava u ovom delu mogla da postane domaćin i međunarodnim takmičenjima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zeljosav

    00:09 // 21. 5. 2018.

    Mogle su barem ove slike da budu izostrenije, ne vidim nista, mutno je k'o Nisava.

  • Sasa

    10:05 // 20. 5. 2018.

    Za pohvalu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: