Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 9. 7. 2022.

| Sport

Niška Banja domaćin vozačima ekstremnog biciklizma

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti

"Ako je nešto potpuno bezopasno i uobičajeno, dosadno je", kaže Aleksandar Ilić, jedan od organizatora druge "downhill" trke u ekstremnom biciklizmu koja će biti održana u nedelju, 10. jula u Niškoj Banji na stazi dugoj oko 1.400 metara. Dan ranije će se takmičari okupiti i imati priliku da isprobaju stazu, vide prepreke, ali i uvere se da je sve bezbedno, kao i da uživaju u prirodi banje kraj Niša.

ekstremni biciklizam niska banja foto jv Niška Banja, destinacija esktremnog biciklizma; foto: Južne vesti

Trka počinje u nedelju, 10. jula u 13 sati, a dan ranije od 10 do 18 sati trkači će imati priliku da "probaju" stazu, treniraju i pripreme se.

Staza je tehnička staza, sporija je. Trudili smo se da ne bude previše opasna za trkače, imamo zaštitne mreže, imamo strunjače na potencijalno opasnim mestima. Prohodna je i non-stop je testiramo, znamo u kakvom je stanju i da li će odgovarati. A kakva je, čućemo od komentara učesnika - kaže Ilić.

Aleksandar Ilic, ekstremni biciklizam, niska banja foto jv Aleksandar Ilić: Opasno je lepo; foto: Južne vesti

Prijave su u toku do same trke, a Ilić kaže da očekuju da se prijavi oko 60 biciklista. Stigle su prijave i iz inostranstva.

Očekujemo okolne države, konkretno Severna Makedonija i Bugarska. Iz Bosne je bilo vozača koji su bili zainteresovani, a imamo i vozača koji su na proputovanju kroz Srbiju i želeli bi da učestvuju. To su dva vozača iz Nemačke i Kazahstana - kaže Ilić.

Na jugu Srbije, ali i u državi postoji dosta mesta gde mogu da voze zaljubljenici u ovaj vid sporta. Opasne staze su uvek privlačnije.

Ako je nešto potpuno bezopasno i uobičajeno, dosadno je. Svi vozimo staze koje nisu opasne i one su lepe, možemo da dostignemo velike brzine. Ipak, lepše je kada je tehnička staza, kada postoje prepreke. Od opasnijih i zahtevnih, što se mene tiče, jesu Mali Jastrebac i Zlatibor - dodaje Ilić.

ekstremni biciklizam niska banja foto jv 2 Trka je u nedelju od 13 sati; foto: Južne vesti

Aleksandar Ilić je i ulozi bicikliste i vozača četvorotoškaša, a znamo da ove dve grupe često vode "ratove u saobraćaju" i jedni drugima smetaju. Niš nema dovoljno uslova za oba vida prevoza, a ko bi trebalo da pobedi, Ilić odgovara:

Ko će da pobedi, pokazaće vreme, ko bi trebalo, onaj bolji prevoz, održiviji na nivou grada, a to je bicikl. Staza u Nišu realno, gotovo da nema. Ovih što ima, biciklisti često dolaze u sukobe sa pešacima jer su staze šire nego pešački deo. Postoje iskustva iz Evrope i ona treba da pokažu kako treba - ističe Ilić.

Koliko ovaj sport pun adrenalina privlači ljude, ko može i u kojim godinama da se bavi, gde sve može da se vozi, pogledajte u emisji "15 minuta" na početku teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bidza

    14:26 // 11. 7. 2022.

    .Trka odlozena za 14.30h?

  • Gaga

    14:21 // 10. 7. 2022.

    Hvala Bogu da Ima mladih ljudi Koji razmisljaju o potencijalima N.Banje.a to su paraglajding,rafting Nisavom kroz Sic.klisuru I planinski biciklizam.

    • mj

      16:07 // 10. 7. 2022.

      samo rokaj bate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: