Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 9. 3. 2018.

| Sport

Niška sportiskinja u udžbeniku za matematiku

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
stasa gejo
U udžbeniku za matematiku i niška sportistkinja; foto: Slobodan Gejo

Učenici petog razreda, ako bude odobren novi udžbenik BIGZ-a, učiće o razlomcima kroz primer evropske prvakinje u bolderu i najbolje sportiskinja Niša za prošlu godinu Staše Gejo, članice PAEK Niš.

Budući đaci petog razreda možda će imati priliku da o razlomcima uče kroz primer uspešne 20-godišnje Nišlijke koja je prošle godine postala prvak Evrope u bolderu u Nemačkoj, što se pominje i u zadatku.

Ona trenira u Jelašničkoj klisuri s ostalim alpinistima. Jedan mlađi sportista, koji trenira sa Stašom, bez pauze je savladao 6,3 m i 8,4 m litice. Zatim se odmorio i savladao vrh do kojeg je imao još 12,3 m. Njegov idol Staša Gejo se odmarala na 6,3 m, a zatim je bez odmora savladala 8,4 m i još 12,3 m litice. Nakon završenog penjanja, na kojoj tački uspona se našao ovaj dečko, a na kojoj Staša? - piše u zadatku.

stasa gejo u udzbeniku za matematiku O razlomcima uz pomoć boldera; foto: Staša Gejo

Ovaj primer je deo novog udženika za matematiku za peti razred koji je Beogradski izdavačko-grafički zavod predao Ministarstvu prosvete na odobrenje, potvrdili su u BIGZ-u.

Pošto nas očekuje novi nastavni program za učenike petog razreda, ovo je naš novi udžbenik za matematiku. Ako bude odobren, učenici će od septembra imati priliku da ih koriste - rekli su u BIGZ-u.

U BIGZ-u, koji pod ovim imenom radi od 1970. godine, kažu da nije prvi put da se mladi i uspešni ljudi ovako promovišu.

Naša praksa je da promovišemo uspešne ljude i da tako, primerima koji su učenicima poznati, olakšamo učenje i rešavanje zadataka. Pored Staše, tu su i naša atletičarka Ivana Španović i košarkaš Bogdan Bogdanović, potom poznati muzičari i jutjuberi - kažu u BIGZ-u.

Prilika da bude primer učenicima petog razreda Staša Gejo vidi kao čast.

Dopada mi se upoznavanje mališana sa dostignućima njihovih sugrađana. Treba da znaju čime se naša država ponosi, ali je zaista čudno što se ovakve informacije nalaze baš u udžbeniku iz matematike. Nikada nisam ovako nešto očekivala i bilo mi je smešno na početku, ali me je ipak dirnulo - rekla je Staša.

Niška sportiskinja se trenutno nalazi u Velikoj Britaniji gde je očekuje prvo veće takmičenje ove godine - Međunarodni festival u Šefildu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • a?

    13:05 // 11. 3. 2018.

    Ali deljenje nulom? Pa to stvarno nema smisla! Mislim, napisite kako to nije definisano, ili navedite primer koji ce dovesti do apsurda ili nesto vec sto lici na matetmaticko objasnjenje. Ovako se ima smisla izrazavati samo u zargonu, a matematika je stroga nauka.

  • Goku

    13:59 // 9. 3. 2018.

    Dopada mi se ovaj deo ispod grafika "Kao što već znaš, ova osobina sabiranja zove se asocijativnost". Kontam da se zaboravi ta reč odmah nakon prelaska na sledeću oblast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: