Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 6. 9. 2019.

| Sport

Niške šahistkinje savladale šampiona i pozicionirale se kao 5. u Srbiji

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Učenici iz cele Srbije u Pirotu
Debitant savladao šampiona; foto: JV arhiva

Debitantsku sezonu u najjačem domaćem takmičenju niški Osnovac završio je kao peti, a ovaj uspeh posebno dobija na značaju kada se uzme u obzir da su niške šahistkinje jedine savladale šampiona ŠK Jelica PEP, kao i to što su imale samo mesec dana za pripremu i sakupljanje novca.

Kako je prvoplasirani tim Prve lige centralne Srbije Šabac odustao od takmičenja u jedinstvenom rangu, njegovo mesto dodeljeno je drugoplasiranom Osnovcu. Predstavnik kluba Igor Lukić kaže da je niški sastav tako imao svega mesec i po dana da angažuje pojačanja i sakupi novac za nastup u Subotici.

Trebalo je uklopiti u ekipu 6 žena koje se skoro i ne poznaju, sa različitim karakterima i različite starosne dobi, a da sve to deluje skladno i da nadasve čini kompaktnu celinu, koja će se međusobno bodriti i boriti za svaki poen. Pod takvim okolnostima osvojiti peto mesto u državi, a usput pobediti i šampiona (previsokim) rezultatom 3:1, ravno je senzaciji! Upravo zbog toga smo i bili najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg takmičenja - navodi Lukić.

Ipak, uprkos svim poteškoćama, tim je sastavljen i takav je savladao novog šampiona Srbije, sastavljenog od 3 reprezentativke Srbije i jedne Turkinje.

DŠK Osnovac je ovim rezultatom ostvario najveći uspeh niškog ekipnog šaha u poslednjih (najmanje) 14 godina! Od raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, 2006. godine, od kada postoji Republika Srbija, ovo je najviši plasman jednog šahovskog kluba iz našeg grada u najvećem seniorskom rangu takmičenja - kaže Lukić.

Članice ekipe koja je postigla ovaj uspeh bile su Olga Zimina, Amalija Pihajlić, Radmila Kovačević, MIlena Vujčić, Jadranka Grujić i Aleksandra Lukić. Posebno je ponosan Lukić na Olgu Ziminu koja je imala isti broj poena kao Ekatarina Atalik iz pobedničke ekipe i postala najuspešnija takmičarka, kao i na Radu Kovačević, za koju kaže da je bila “duša ekipe”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sahista

    22:11 // 7. 9. 2019.

    Sve je to lepo sem jedne bolne istine- u ekipi niko iz Nisa, gleda se samo licni interes. Juce na fb prozivanje medija a danas clanak od tog istog predsednika kluba koji je ujedno i predsednik Gradskog Sahovskog Saveza. Ono sto ostavlja gorak ukus u ustima je cinjenica da IL gleda samo svoj interes i dzep-zasto se nije setio da isprati nase kadete na Evropsko prvenstvo u sahu u Slovackoj...

  • Mara

    17:14 // 6. 9. 2019.

    SvakA čast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: