Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 7. 2. 2014.

| Sport

Niški "Delfini" doneli lepe utiske iz Turske

Autor:Tijana NikolićIzvor:Južne vesti
plivanje
Srbija zaostaje za ostalim zemljama u uslovima za adaptivno plivanje i odnosu prema osobama sa invaliditetom

Plivači i treneri niškog Akademskog kluba za osobe sa invaliditeom "Delfin" bili su učesnici plivačkog kampa u Istanbulu na kome su predstavili rezultate svog rada kroz teoretska predavanja i praktični rad sa osobama sa invaliditetom.

Na kapmu u Turskoj učestvovali su plivači i stručnjaci iz raznih zemalja, a poziv za učešće na kampu usledio je posle uspešno organizovanog seminara o adaptivnom plivanju u Nišu krajem prošle godine.

Učesnici su se sa kampa vratili sa pozitivnim iskustvima i inspiracijom da se u Srbiji inkluzija osoba sa invaliditetom u sport postavi na viši nivo. U Turskoj su, kako kažu, imali prilike da se susretnu sa totalno drugačijim odnosom prema osobama sa posebnim potrebama u odnosu na sport, da nauče puno od svojih kolega stručnjaka, ali i da vide koliko Srbija zaostaje za ostalim zemljama u tom segmentu.

- Srbija ne zaostaje u rezultatima i znanju u odnosu na druge zemlje, ali su uslovi za rad sa osobama sa invaliditetom u Turskoj znatno bolji u odnosu na naše i mesto treninga i bazen u potpunosti su prilagođeni za rad sa osobama sa invaliditom, a tu naša zemlja zaostaje za ostalima – kaže Armin Paravić, kondicioni trener u klubu „Delfin“.

Plivač Marko Vulić prezadovoljan je učešćem na kampu u Turskoj gde je postigao i svoj lični rekord plivajući slobodnim stilom.

- Utisci su fantastični. Organizacija celog kampa i uslovi za treniranje bili su odlični. Imali smo treninge dva puta dnevno, a između njih predavanja koja se tiču plivanja ali i vežbanja na suvom. Najviše sam zadovoljan njihovom odnosu i načinu ophođenja prema nama – kaže Marko Vulić, plivač „Delfin“-a.

Adaptivno plivanje na mnogo načina pomaže osobama sa invaliditetom tako da pored sportskog i zdravstvenog značaja, igra vliku ulogu u njihovo uključivanje u socijalna dešavanja. U Srbiji osobe sa invaliditetom kasno počinju da treniraju, dok u ostalim zemljama su uključeni u sport od malena.

- Naše društvo pomalo i krije takve osobe, možda zato što društvo roditelje takve dece osuđuje i marginalizuje pa se oni kasnije uključuju u sport. Zato je inkluzija tih osoba u sport i uopšte u društvo jako važna i mora biti na višem nivou nego što je to do sada bio slučaj u Srbiji – kaže Armin Paravlić, trener.

Organizaciju puta na plivački kamp u Turskoj  i njihov boravak  pomogao je i niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu  prepozano je značaj adaptivnog plivanja i u svoj program uveo je sedam predmeta iz ove oblasti na svim nivoima studija. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • микс

    15:50 // 10. 2. 2014.

    Браво, делфини!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: