Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 2. 11. 2023.

| Sport

Niški "Želja" godinu dana u blokadi, postoji samo na papiru i u sećanjima

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
RK Železničar Niš
Železničar postoji samo na papiru; foto: Vanja Keser, arhiva JV

Osim na stranici "Prinudna naplata" Narodne banke Srbije gde je tačno godinu dana račun u blokadi, ime RK Železničara iz Niša, višestrukog osvajača nacionalnog Kupa, državnog vicešampiona, finaliste Kupa pobednika kupova, ne pominje se često u drugim dokumentima. Više od godinu dana ga nema u odlukama Grada o sufinansiranju, ne postoji ni u jednom takmičenju jer je ove godine suspendovan i izbačen u najniži rang gde nije započeo sezonu. Legenda niškog i jugoslovenskog rukometa Zoran Tuta Živković kaže da je "veliki greh" to što se desilo "Želji", većnik za sport sada ne može o tome da priča, a predsednik kluba ne odgovara na pozive.

pehari zeleznicar, foto ljubica jocic Ostala samo sećanja na uspehe; foto: Ljubica Jocić Niš je nekada bio grad rukometa, grad gde su stasali i igrali legende i brojni talenti srpskog i jugoslovenskog muškog rukometa. Glavni "krivac" bio je Rukometni klub Železničar, klub koji sada zvanično postoji na papirima, ali se ne takmiči, nema treninga niti utakmica u dresu slavnog kluba, samo dugova, tužbi i ćutanja.

Prema podacima Narodne banke Srbije, račun kluba je u neprekidnoj blokadi ravno godinu dana - od 2. novembra 2022. godine. Trenutna blokada je 4.727.937,16 dinara.

Slobodan Milosavljević Slobodan Milosavljević se ne javlja; foto: Vanja Keser, arhiva JV Od avgusta 2021. godine funkciju predsednika kluba obavlja Slobodan Cobi Milosavljević, nekadašnji igrač i direktor "Želje", a zamenik predsednika Skupštine Niša i visoki funkcioner SPS-a Igor Novaković je predsednik Skupštine Železničara, čija sednica nije bila dugo održana, prema informacijama Južnih vesti.

Milosavljević se nije javio na pozive novinara Južnih vesti, niti odgovorio na poruku sa pitanjima o situaciji i planovima u klubu.

jovic, tuta zivkovic, piksi, dejan savic i kari pesic, foto ljubica jocic Zoran Tuta Živković (drugi sleva) zabrinut za svoj klub; foto: Ljubica Jocić Često se olimpijski i svetski šampion Zoran Tuta Živković, legenda Niša, srpskog i jugoslovenskog rukometa, pita šta se dešava sa njegovim "Željom", klubom gde je igrao i bio trener i sa kim je ostvario brojne uspehe.

Niški sport, ne samo Železničar je u drastičnom opadanju. Železničar je najveći sportski kolektiv Niša, simbol ovog grada. Veliki je greh šta se desilo, ali to treba uprava Grada da se pita i da reši probleme. Velika je šteta, to je klub mnogim trofejima, sa olimpijskim i svetskim šampionima, talentima, seniorskim i juniorskim reprezentativcima, osvajač sedam trofeja Kupa - kaže Živković.

Dodaje da ga često i bivši igrači i ljubitelji rukometa pitaju "Šta je sa Železničarom", ali da on ne zna odgovor jer to, čini mu se, nikog više ne intresuje.

Velika je šteta, klub se ne takmiči, ne postoji. Mora neko iz Grada da objasni šta se desilo sa "Željom" - dodao je Tuta Živković.

Aleksandar Stojičić Aleksandar Stojičić sada ne može o problemima Železničara; foto: Grad Niš Na probleme ovog kluba Grad je samo nemi posmatrač jer je, kako je rekla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Grad dao "popriličnu sumu novca Železničaru. Odgovora nema ni od većnika za sport Aleksandra Stojičića.

Ne mogu sada ništa da kažem. Možda nekom drugom prilikom. Hvala - rekao je kratko Stojičić.

rk zeleznicar, blokada, nbs Blokada računa od 4,7 miliona dinara na dan 2. novembar 2023. godine; foto: Narodna banka Srbije, printscreen Marta ove godine, zbog blokade računa i neplaćanja članarine, direktor Super B lige Ivan Milivojević izdao je rešenje kojim se suspenduje klub iz Niša do izvršenja uplate. Uplata se nije dogodila i "Želja" je izbačen iz lige zbog neizmirenih dugova.

Klub je trebalo da počne sezonu u najnižem rangu, ali ga ni tamo nema.

Godine 2021. "Želja" je iz budžeta Grada dobio ukupno 18 miliona i 14 miliona kao pomoć države, a prošle godine 4,5 kao klub od značaja i 1.229.000 od Komisije. Ove godine Železničar nije dobio ni dinar jer mu je račun bio u blokadi u trenutku prijave. Taj trenutak traje i dalje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milutin

    09:38 // 3. 11. 2023.

    Bivši gradonačelnik Bulatović i sadašnji gospođa Sotirovski treba krivično da odgovaraju za uništenje kluba.

    • Boki

      15:33 // 4. 11. 2023.

      U bogati ,dok jeli sarme i pečenje u Dom rukometa tada se nisi oglašavao...

  • Slogan

    08:47 // 3. 11. 2023.

    Hvala Dragani Sotirovskoj sto ga je unistila kao i sve drugo.

    • Sale

      15:32 // 4. 11. 2023.

      U pravu je žena što ne da pare jel je prepoznala da klub vode nepismeni ljudi i lopuže.

  • kad od gumeni opanci udjes u patike nike

    23:21 // 2. 11. 2023.

    privatizacija je jedini lek za srpski sport. ali nece sns sekta da se odrekne profita od transfera i drzavnih para koje se upumpavaju u klubove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: