Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 4. 5. 2016.

| Sport

Niški fudbaleri na "privremenom radu" na Islandu

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Islanđani2.jpg
Finansije primarni razlog njihovog odlaska na Island; foto: D. S.

Trojica niških fudbalera Aleksandar Stojković, Dejan Stamenković i Milan Tasić provešće prolećni deo sezone na Islandu u ekipi Vidir Gardur. Kao glavne razloge za odlazak u zemlju ribara naveli su 5 puta veću zaradu i bolje uslove za rad nego u Nišu.

Drugo proleće zaredom ovaj trio nosiće dres islandskog četvrtoligaša, jer su u prvoj sezoni zablistali i spasili klub ispadanja.

Kada smo otišli prošle sezone do kraja prvenstva bilo je ostalo 7 kola u kojima smo zabeležili 5 pobeda, 1 remi i 1 poraz. Ekipa je bila na pretposlednjem mestu, u zoni ispadanja, a završila je na deobi 4. mesta. Uz to je Tasić bio najbolji strelac ekipe - prisećaju se Stojković i Stamenković.

Stojković i Stamenković su ove sezone nosili dresove niških srpskoligaša - prvi je igrao u Car Konstantinu, drugi u Sinđeliću, a Tasić je prethodnih šest meseci bio slobodan igrač. Prema prikazanim partijama i po učinku bili su najbolji igrači, Stojković je postigao 11 golova na isto toliko utakmica, dok je Stamenković na 7 utakmica 5 puta zatresao mrežu protivnika.

Islanđani3 Stojković je obeležio proleće u Srpskoj ligi Istok; foto: A. S.

Uprkos činjenici da su jedni od najboljih pojedinaca u svojim timovima, unapred su se sa klubovima dogovorili da usred sezone mogu da ih napuste i odu na daleko ostrvo, gde je kako kažu, finansijski dosta isplativije biti fudbaler.

Novac je primarni razlog zašto idemo na Island. Tamo su nam plate i do 5 puta veće, ovde igramo za minimalac, zarađujemo do 30.000 mesečno što je nedovoljno. U mnogim timovima iz Srpske lige primanja nisu redovna, doduše to sa nama nije slučaj, ali su Islanđani po tom pitanju mnogo izdašniji - istakli su oni.

Obojica su u svojim karijerama promenili mnoštvo klubova i ističu da je iz sezone u sezonu situacija sve teža. Oni smatraju da bi klubovi kod nas mogli da “prepišu” od Islanđana gde iza svakog kluba stoji finansijki stabilan preduzetnik.


Islanđani1 - Nišlije sa ostatkom ekipe; foto: FB profil Aleksandra StojkovićaSrbi tehnički potkovaniji od Islanđana, oni fizički jači

Stamenković i Stojković napravili su paralelu između karakteristika srpskih i islandskih fudbalera.

Što se tehnike tiče neuporedivo smo bolji i zbog toga pravimo razliku na terenu. Međutim, fizičko i kondiciono oni su odlično pripremljeni i tom pogledu bolje stoje od nas - konstatovali su oni.

Najviše zasluga za odlazak na Island, prema njihovim rečima, ide Nebojši Stankoviću, njihovom prijatelju i bivšem saigraču, koji ih je preporučio, a i sam je određeni deo karijere proveo na tom ostrvu.


Polarni dan remetio normalan san

Islanšđani - D. S. Stamenković je istetovirao grb islandskog kluba u znak sećanja na deo karijere proveden tamo; foto: D. S.

Polarni dan je vremenski period u toku kojeg sunce ne zalazi ispod horizonta, a Island je jedna od zemalja u kojima u određenom delu godine mrak padne samo na nekoliko sati. Nišlije su ovaj, za njih do tada nepoznati fenomen osetile na svojoj koži.

Prvih 10 dana nam je bilo naporno. Nismo mogli da se naviknemo da je u pola 2 noću i dalje sunčano, pa smo šetali pored okeana. Mrak padne na 5,6 sati i odmah sviće, ali smo se posle navikli - preneli su jedno iskustvo sa Islanda oni.

Za razliku od prošle sezone, ove će niški trio od prvog kola zaigrati za ekipu Vidira, pa će možda uz njihovu pomoć klub uspeti da izbori i promociju u viši rang.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lejla

    06:38 // 5. 5. 2016.

    Kakva nam je država,nije ni čudo što svi odlaže,ne samo u sportu nego bilo koja bransa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: