Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:51, 20. 4. 2016.

| Sport

Niški futsaler “peče zanat” u slavnoj Barseloni

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Kempes.jpg
Veljković sa trenerom Markom Karmonom; foto: FB profil Nenada Veljkovića

Nakon što je kao igrač i trener promenio sve niške klubove i par evropskih zemalja Nišlija Nenad Veljković, poznatiji u svom rodnom gradu kao Kempes, ovih dana svoje znanje nadograđuje na treninzima Barselone.

Nosio je dres svih niških klubova - Kopernikus, Koska, Niš 92, Vintersport, Kalča, Naisus, igrao u Novom Pazaru, zatim u Slovačkoj, Češkoj, a poslednje dve sezone sa uspehom radi u Finskoj. Kempes22 Sa jednim od igrača Barselone; foto: FB profil Nenada Veljkovića

Preko prijatelja iz Engleskie koji mlađe kategorije kluba Santa Koloma, šestoplasiranu ekipa španskog šampionata, ukazala mu se šansa da ostvari san i upozna se sa trenerskom filozofijom tamošnjih stručnjaka.

Oduvek sam želeo da odem u Barselonu i vidim kako se radi u zemlji evropskih šampiona. Idem da tamo da prepisujem i učim svakog dana - otkrio je svoj plan Veljković.

Želja mu se ispunila, pa je od ponedeljka u prestonici Katalonije gde, kako sam kaže,  ima privilegiju da prisustvuje treninzima jednog od najboljih klubova na svetu - Barselone.

Sve deluje nestvarno. Sve je na maksimalnom nivou, obraća se pažnja na svaku sitnicu i to je ono što ih čini velikim. Upoznao sam skoro sve igrače i stručni štab na čelu sa trenerom Markom Karmonom, radi se o vrhunskim profesionalcima i ovo je zaista fantastično iskustvo - sa ushićenjem priča Veljković.


Kempes4 Iz vremena kad je igrao u Češkoj; foto: FB profil Nenada Veljkovića"Profesionalizam u inostranstvu na mnogo višem nivou"

U Slovačkoj se zadržao polusezonu u ekipi Trnava, dok je u Češkoj godinu dana nosio dres Brna

Slovačka je slična sa Srbijom, ali se već u Češkoj ozbiljnije radi. Trenirali smo 7 puta nedeljno plus utakmica, u timu koji ima šampionske ambicije tako da je posvećenost i profesionalizam na mnogo višem nivou - kazao je on.

Igrajući u Češkoj upoznao je trenera aktuelnog klupskog prvaka Evrope Kairata iz Kazahstana Brazilca Kakaua, koji je igrao u najkvalitetnijim ligama Evrope. Kako Veljković kaže, kada poredi ono što je tamo naučio u poređenju sa znanjem stečenim ovde, čini se kao da nije reč o istom sportu.

Bukvalno drugi sport. Izraze koje sam naučio ovde poput “kašika”, “kanal” i slično tamo ne postoji. Ovde se sve radi “na foru” i sve je stvar improvizacije. Tamo se ništa ne prepušta slučaju, treninzi su isplanirani do najsitnijih detalja. Igrači sprovode trenerove zamisli na terenu, a to se vežba na treningu. To ovde ne postoji - kazao je Veljković.


Futsal u Finskoj u ekspanziji

Posle toga put ga je odveo u Novi Pazar gde je jednu sezonu igrao i vodio istoimenu ekipu, a zatim je usledila nova evropska odiseja, za fudbalske standarde “egzotična” Finska i klub Leijola 150 kilometara od Helsinkija.

Kempes5 U inostranstvu se ništa ne prepušta slučaju; foto: FB profil Nenada Veljkovića

Prema njegovim rečima, to je zemlja koja u domenu futsala napreduje krupnim koracima zahvaljujući hrvatskom stručnjaku Mići Martiću - kvalitetnom treneru koji je selektor finske reprezentacije.

Koliko futsal napreduje tamo govori rezultat kvalifikacione utakmice za predstojeće Svetsko prvenstvo Srbija - Finska 2:1, nije 10:0, 15:1. Nije Finska bogzna šta, ali su uslovi za rad mnogo bolji. Mesto ima 8.000 stanovnika, a i na stadionu i u hali imamo tartan stazu. Sajt lige besprekorno radi, mogu se videti golovi i pregled svake utakmice, sve je dostupno - objašnjava Nišlija.


"Talenta imamo, nećemo da radimo"

Iako važi za rasadnik kvalitetnih futsalera Niš dugo nema prvaka zemlje. On smatra da je to zbog nerealnih ciljeva koje klubovi na početku sezone stavljaju ispred sebe.

Pre početka svake sezone kreće se od ideje  - koga unajmiti da bi se osvojila titula?. Iako se ne zna koliko će se puta nedeljno trenirati, gde, kako, prave se nerealni planovi. Šta će nam ta titula kad je klupska kasa prazna - da nećemo možda Ligu šampiona da igramo - pita se Veljković.

Kempes3 Talenat je nedovoljan za uspeh; foto: FB profil Nenada Veljkovića

I pored loših uslova u kojima igrači u Nišu stasavaju, neosporno je da ovo podneblje izuzetno sportski talentovano. Veljković misli “da u svim sportovima možemo biti prvaci, ali da sistem ne postoji”.

Ne brusimo talenat kako valja. Postoji stadijum dokle se može oslanjati na talenat, nakon toga dolazi rad i tu se gubimo jer nema sistema. Ekonomac je imao to i zato je dominirao - znali su prečicu do uspeha. Odlaskom Ivana Božovića i njihov sistem se raspada  - podvukao je popularni Kempes.

Da li će stečeno znanje od poznatih evropskih stručnjaka popularni Kempes jednog dana pretočiti u svom rodnom gradu ili će njegov trud iskoristiti neka druga sredina saznaćemo u godinama koje slede.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Hum 2005.

    13:44 // 17. 10. 2016.

    Dobar dan ;)

  • Difovac

    04:39 // 22. 4. 2016.

    Bravo Kempi! Koliko bi te tek cenili kad bi znali kroz koje si muke proso. Od prodavanja sladoleda na ulici, radom, zeljom i borbenoscu si sve sam postigao. Kapa dole i srecno nadalje!

  • Darko Gost u Brnu

    22:07 // 21. 4. 2016.

    Bravo Kempes, veliki pozdrav za tebe. Samo napred

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: