Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 22. 3. 2019.

| Sport

Niški gimnazijalci kreirali digitalni sistem za praćenje turnira u misaonim igrama

Autor:Anđela StojanovićIzvor:Južne vesti
tengen-systems
Mladi Nišlija uočio da je sistem turinira zastareo i da treba da koristi tehnologiju; foto: FB Tengen systems

Sa idejom da klubovima misaonih igara poput šaha i goa olakšaju organizaciju turnira, a takmičarima omoguće brže i efikasnije praćenje rezultata i statistike, učenici Gimnazije “Bore Stanković” iz Niša kreirali su sistem koji digitalizuje i automatizuje ova takmičenja.

Učenička kompanija “Tengen systems” koju čini petoro gimnazijalaca kreirala je prozvod pod nazivo “Go Smart”, a reč je o “pametnim” varijantama satova koji se koriste u ovim igrama, a koji su povezani sa “cloud” platformom.

go smart Tehnologija u službi starih misaonih igara; foto: Instagram Tengen systemsGimnazijalac Nikola Ilić, inače idejni tvorac sistema, kaže da će “Go Smart” zameniti spiskove, gužve i čekanje rezultata, te da je ovo prava revolucija u turnirima misaonih igara.

Uočili smo da se ti turniri organizuju na neefikasan način, gde igrači nemaju dostupne sve informacije. Ne zna se kakava je tabela, ko sa kim igra, koji su rezltati, sve se to piše na jednom papiru oko koga se skupi sto igrača. Zato smo osmislili ovaj sistem koji se sastoji iz tri komponente – pametnog sata koji je povezan sa centralnom kompjuterskom jedinicom odakle organizatori upravljaju turnirom, a zatim se sve informacije postavljaju na cloud platformu gde učesnici i svi zainteresovani mogu videti sve informacije tabele, rezultate, novosti… - objašnjava Nikola.

Napominje da je sistem organizacije turnira goa i šaha zastareo, te da im je bila motivacija da uz pomoć tehnologije to reše.

Od malena se bavim misaonim igrama i uočio sam da se tehnologija uopšte ne upotrebljava što je vrlo čudno jer se veliki broj igrača zapravo bavi tehnologijom, pa mi je palo na pamet da bi bilo dobro da postoji neka vrsta centralnog haba gde bi moglo da se vežba i da se prati statistika. To je bila neka polazna osnova, koju smo razvijali sve dok nismo došli do konačnog proizvoda - priča Nikola.


Ideju podržala i Evropska go federacija

Niški-gimnazijalci-sa-mentorkom-i-profesorkom-Anom-Veljković Učenička kompanija ovom idejom pobedila na regionalnom takmičenju; foto: Dostignuća mladih u SrbijiMladi inovatori predstavili su svoj prozvod Evropskoj go federaciji, a kako kažu, imaju i veliku podršku lokalne go zajednice. U nastavku svoje preduzetničke karijere planiraju da, osim unapređivanja sistema “Go Smart”, razvijaju i nove proizvode koji, ističu, još uvek ne postoje u svetu.

Planiramo da komercijalizujemo naš proizvod, za sada imamo Instagram i Fejsbuk stranicu, i sajt gde ljudi mogu da nas prate i informišu se o našem proizvodu - kaže Jovana Stojanović iz ove učeničke kompanije.

Zahvaljujući ovoj inovativnoj ideji, mladi preduzetnici osvojili su prvo mesto na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija, a očekuje ih i nacionalno 19. maja u Novom Sadu. Najbolji će imati priliku da se takmiče u Parizu.

Nameravaju da svoj proizvod predstave i na Niš open-u, evropskom turniru u gou krajem marta, a planiraju i organizaciju sopstvenog turnira juna meseca.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    11:47 // 22. 3. 2019.

    Za šahovske mečeve sve to odavno postoji. DGT table,Swiss manager,portal chess results i imaš direktan prenos mečeva,stanje na tabeli i parove.

    • Dragan

      16:06 // 22. 3. 2019.

      Sve je to mnogo ručno. Postoji mnogo softvera koji rade slične stvari, ali ništa ne radi jedno sa drugim. Koliko sam razumeo, ovo odlično integriše sve zajedno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: