Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 9. 1. 2019.

| Sport

Niški golman se ustalio u Primeri, meč sa Realom najveći u karijeri

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Jovanović golman
Nišlija bio na širem spisku za Mundijal; foto: Vanja Keser

Jedini Nišlija koji nastupa u španskoj Primeri, jednoj od najjačih liga na svetu, je golman Aleksandar Jovanović, koji se ustalio na golu novajlije i "fenjeraša" Ueske. Meč sa Realom iz Madrida smatra najvećim u karijeri, atmosferu u reprezentaciji opisuje kao korektnu, zadovoljan je uspehom svog bivšeg kluba Radničkog, kao i trenerom Nenadom Lalatovićem, ali ne i posetom na tribinama "Čaira".

Debi u dresu Ueske imao je u meču sa Hironom, upravo kada je prekinuta serija od četiri poraza njegovog tima. Branio je u 9 mečeva, od čega su 4 završena remijem, a ostali porazima, pa je tim sa istoka Španije “zakucan” za dno tabele.

Jednu od boljih partija pružile su novajlije u Primeri protiv madridskog Reala, aktuelnog prvaka Evrope. Samo jedan gol dao je gigant iz prestonice Španije i on je bio delo Gareta Bejla. Ipak, Nišlija je maestralnom odbranom i “skinuo” udarac jednog od najboljih krilnih fudbalera, pa ovu utakmicu i posmatra kao svoju najbolju u španskom prvenstvu.

Jako sam dobro odradio svoj posao i mogu da kažem da mi je do sada to najveća utakmica u karijeri, lepo je čuvati gol protiv takvih igrača - priča Jovanović.

Nije ni uvek išlo tako dobro, tako je meč za zaborav za Jovanovića bio onaj protiv Viljareala, kada Ueska ni pored dva penala i igrača više nije uspela da slavi. To je bilo kolo nakon utakmice sa Realom, a Nišlija je tada prvo skrivio, a potom nije uspeo odbrani jedanaesterac, mada važi za specijalistu za udarce sa bele tačke.

Jovanović Radnički Pre samo 2 i po godine Jovanović je napustio “Čair” i otisnuo se u Dansku; foto: Vanja KeserKako mu je ovo prva sezona u Primeri, niški golman još prolazi kroz period adaptacije, a za samu ligu kaže da je tehnički najjača na svetu. Svakog igrača krasi izuzetna kontrola lopte, priča Jovanović, a na treninzima se mnogo pažnje posvećuje čuvanju lopte.

Navikao sam da živim u većim gradovima, tako da sam još uvek u fazi navikavanja na Uesku, ali sam prihvaćen jako dobro, kako u klubu, tako i u gradu. Imaju sličan temperament kao i mi. Stadion nam je mali, ali lepo skockan, uvek ispunjen i navijači prave dobru atmosferu. Učenje španskog ide odlično, mogu da kažem da ću moći uskoro da dajem intervjue na španskom - priča Jovanović.

Pre samo 2 i po godine Jovanović je napustio “Čair” i otisnuo se u Dansku. Nakon oborenog rekorda po broju minuta bez primljenog gola, skandiranja čitavog stadiona i proglašenja za najboljeg igrača preselio se u Španiju. Da će se sve dešavati takvom brzinom, priča njegov nekadašnji trener i sadašnji šef golmana Radničkog Miroslav Stanković Kine, niko nije mogao da zamisli.

Da mu je neko rekao pre 3 godine, dok je bio u Radničkom, da će da brani protiv Bejla i Reala, samo bi se nasmejali, niko ne bi verovao, ni on sam, a ni ja pored njega. Kod njega je velika prednost što ide stepenicu po stepenicu, pa će tako i reprezentacija kad-tad da dođe - priča Stanković.


"Atmosfera u reprezentaciji je korektna"

Iako se nekoliko puta našao na širem spisku reprezentacije, pa i putovao sa nacionalnim timom, na gol je do sada stao samo u prijateljskom meču, pošto je prednost data Vladimiru Stojkoviću, Predragu Rajkoviću i Marku Dmitroviću.

Ostali imaju prednost zato što dolaze iz Beograda. Do sada je bila problem i jačina danske lige. Sada, posle Ueske on ima mnogo veće šanse, lakše će da uđe u izbor za prvog golmana - priča popularni Kine.

Na klupi nacionalnog tima Nišlija je bio tokom Lige nacija, takmičenja koje je rezultatski uspešno proteklo za “orlove”, ali koje nisu zaobišle raznorazne svađe i skandali na više relacija. Ipak, Jovanović atmosferu u nacionalnom timu opisuje kao “korektnu”.

Liga nacija je po mom mišljenju jako dobra stvar, sa takmičarskim nabojem u poređenju sa prijateljskim utakmicama, a na kraju krajeva pruža drugu šansu za nastup na Evropskom prvenstvu, ako se doživi neuspeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo - ispričao je Jovanović.


I dalje prati Radnički - uspehom zadovoljan, ne i posetom na “Čairu”

Nije Jovanović zaboravio ni na klub u kojem je ponikao, a o privrženosti njemu često govori. Ipak, ono što on sam nikada nije potencirao, rekao je njegov bivši trener Miroslav Stanković.

I prošle godine, dok je bio u Danskoj, dao je par rukavica Omladinskoj školi Radničkog, sada treba ponovo da se čujemo oko toga - odaje “tajnu” golmana Stanković.

Partije koje pruža prvi tim Jovanović prati redovno, a o treneru Radničkog Nenadu Lalatoviću ima samo reči hvale.

On je izuzetan stručnjak i uvek brani interese igrača i stručnog štaba. Mislim da upravo iz ovih razloga ima veliku podršku igrača i siguran sam dobru atmosferu u svlačionici. Volim da vidim Radnički tako kotiranog i Evropa bi trebalo da se igra svake godine, jer klub i grad to zaslužuju - priča golman.

Uprkos tome što se nalazi na 2. poziciji, sa rekordnim brojem bodova osvojenih u 21 kolu, poseta na “Čairu” je, čini se, sve manja.

To je nešto što mi najviše bode oči, ne bih zalazio u razloge, ali nije prijatno videti malu posetu, nekada i od par stotina gledalaca. Sećam se iz sezone kad sam ja branio, na “Čairu” smo uvek imali minimum 5,6 hiljada ljudi - negoduje Jovanović.


Niška golmanska škola na pravom putu

Nije Jovanović jedini iz grada na Nišavi koji se domogao reprezentacije. Na mestu trećeg golmana nacionalnog tima njega je kada se povredio zamenio sugrađanin, 22-godišnji Nikola Vasiljević, koji trenutno igra za surdulički Radnik. Vasiljević Nikola I drugi Nišlija na spisku reprezentacije; foto: Vanja Keser

Nikola je u Radničkom bio zamena Borjanu, pa je otišao u Radnik. Tamo je dočekao svojih 5 minuta. Trenutno se oko Nikole Zvezda i Partizan otimaju. Definitivno dolazi vreme kada će Nišlije da budu tretirane kao ozbiljni golmani. Činjenica je da se Beograđani mahom forsiraju - priča Stanković.

I podmladak je tu, pa mrežu nacionalnog tima Srbije do 18 godina brani Stefan Ilić, mladi golman Radničkog.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Pejakovic

    11:08 // 10. 1. 2019.

    Ako na mene misliš Durlanac, ja ne osporavam Kinetov rad. Ja pričam o Acinom poštovanju onih koji su od njega napravili golmana. A Kinetu svaka čast za rad, ali moje mišljenje lično da od Pejića nema boljeg trenera golmana na našim prostorima. Uostalom dela govore više od reči. Kineta isto poštujem, i poznajem, ali ipak moje mišljenje je takvo kakvo jeste

  • Durlanac

    21:12 // 9. 1. 2019.

    Vidim po ovim komentarima da se pokusava osporiti ucinak Kineta! Ali znamo da se jedino u Srbiji uspeh ne prasta. Pa nije Lalat veverica I ostavio ga u strucni stab! P. S. Cetri golmana je uspešno branilo u prethodnoj najuspesnijoj sezoni, malo li je?

  • Zoran

    14:34 // 9. 1. 2019.

    Borjanu su bili rezevre Filipovic i Kesic. A trener omladinaca je bio Antic koji nije racunao na Vasiljevica a to je bilo u julu 2014

    • Nikola

      15:49 // 9. 1. 2019.

      Nije Anta već Rastavac. Imali smo tada vec 3 golmana a u Vasiljevicu nisu videli potencijal, realno retko ko jeste. Samo Zoran Vaskovic koji je njega i napravio...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: