Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 22. 4. 2020.

| Sport

Niški klubovi brinu za finansije, iz Grada uveravaju da nema mesta strahu

Autor:Milica Jovanović, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
fk radnicki stadion, foto jv vanja keser
Sporta još nema, a problemi se pojavljuju; foto: JV / Vanja Keser

Sve u Srbiji vezano za sportska takmičenja i klubove je stalo, a u situaciji kada ne dobijaju novac od članarina i sponzora, klubove more brige kako će isplatiti zarade igračima, trenerima i zaposlenima. Oni koji spadaju u kategoriju "posebno značajnih za grad" primaju najviše novca iz budžeta i imaju ugovore sa najvećim brojem ljudi, pa su neki manje, a neki više zabrinuti, ali većnik zadužen za sport Branislav Kačar kaže da ne treba da strahuju i da će dobiti najveći deo sledovanja, uprkos vanrednom stanju.

Još nije konačno odlučeno kako će se situacija rešiti, priča Kačar, i pokušaće da isplate klubovima ostanu iste. Ukoliko nešto bude moralo da se menja, to će osetiti "veliki". Naime, opcija je da ostanu bez aprilske rate sledovanja iz budžeta, od onih para koje dobijaju kao klubovi od posebnog značaja za grad. Ostaće im druga sledovanja, ali najveći deo novca dobijaju upravo zato što su specijalni.

Sada ima mnogo prioritetnijih stvari za plaćanje. Naravno, i klubovi žive od tih sredstava. Mi smo puštali sredstva redovno dok nije došla ova vanredna situacija, nešto smo i u toku nje puštali, ali nadam se da će ovaj period brzo proći i da će se vrlo brzo dovesti sve u normalu. Klubovi ne moraju da strahuju za finansije - poručuje Kačar.

Za sada je budžet, koji je "težak" 410 miliona dinara,


U Mašincu za sada bez većih poteškoća

Mašinac U Ženskom fudbalskom klubu Mašinac stanje je, bar što se tiče finansija, zasad redovno; foto: JV / Vanja Keser

U Ženskom fudbalskom klubu Mašinac stanje je, bar što se tiče finansija, zasad redovno. Trener superligaša sa Delijskog visa Perica Krstić kaže da su do sada isplaćivali redovno pune plate fudbalerkama i zaposlenima, ali da će nakon praznika zasedati Upravni odbor, jer očekuje da će tada imati informacije kakva će biti situacija sa novcem koji im sleduje iz budžeta.

Klub je blokiran, zatvorena su vrata, jedino što se održava objekat i teren. Igračice su se vratile kućama i volontiraju u mestima odakle su, vrlo su aktivne. One i svi treneri su prilmili 25. marta februarsku platu, a sada očekujemo u aprilu da se iz redovnih prihoda isplati kompletno. Pričali smo da UO kasnije smanji naknadu, u određenom procentu, ali još to nije definisano - priča Krstić.

Trenutno su rashodi smanjeni time što su igračice koje nisu iz Niša otišle kućama, pa klub sada plaća polovinu kirija za stanove. Ako budu primorani da umanje plate, kaže Krstić, i dalje će ostati osnovica koju će isplaćivati.

Mašinac ove godine slavi veliki jubilej - pola veka postojanja, a Krstić se nada da planirani program proslave jubileja neće morati da otkažu, već da će ga sprovesti kada prođu pandemija i vanredno stanje.


U vaterpolo klubu teško - gledaju ka Savezu i Gradu

VK Nais vaterpolo Nemanja Šilj U mnogo težoj situaciji nalazi se Vaterpolo klub Nais; foto: JV / Vanja Keser

U mnogo težoj situaciji nalazi se Vaterpolo klub Nais, niški predstavnik u Regionalnoj A2 ligi. Odluka Vlade bila je da sav novac iz budžeta može da se preusmeri za otklanjanje posledica virusa korona, pa je predsednik Skupštine ovog kluba Milan Krstić zabrinut za sledovanje klubu, jer bez toga nemaju novac da isplate zarade igračima i trenerima.

Neki od njih imaju porodice, a ovim bi ostali bez ikakvih primanja, jer je klub već ostao bez novca od članarina.

Ti ljudi su se borili za boje ovog grada i ove zemlje, pa da ih ne prepustimo tako. Situacija jeste teška, mi ne znamo šta ćemo, zovu me igrači i pitaju me igrači šta će biti. Razumeju situaciju, ali pitaju. Nisu u vaterpolu tolike plate da su oni mogli da uštede. Uspeli smo da im sada pred Uskrs uplatimo hranarinu od po 9.500 dinara - poručuje Krstić.

Sa sportskim klubovima je problem što ne spadaju u Odluku Vlade koja se tiče manjih preduzeća, niti su sportisti u radnom odnosu, pa bi na isplate njima morao da se plaća i porez na dodatnu vrednost. Zato Krstić apeluje na nadležne u Gradu da im isplate makar polovinu mesečnog sledovanja.

Kaže i da su klubovi dobili mejl da dostave spisak onih za čije je doprinose plaćan porez u prethodnom periodu, i to su poslali Vaterpolo savezu Srbije i Sportskom savezu Niša. Ipak, je li to naznaka da će stići neka pomoć - ne zna, jer kaže da povratnu informaciju nije dobio.


OK Niš: Bez velikih dugova

ok nis, ok radnicki kragujevac, 4 mart 2020, foto jv vanja keser 2 Odbojkaški klub Niš nema dugovanja iz prethodnih sezona; foto: JV / Vanja Keser

Nakon uvođenja vanrednog stanja i ukidanja sportskih takmičenja, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić pitao je sve klubovo da čuje razmišljanje o eventualnom nastavku sezone. Predsednik Odbojkaškog kluba Niš Milan Pešić rekao mu je, kako sam kaže, da smatra da je malo realno da se ova sezona nastavi.

Da sve bude kako treba, pre 1. juna ne možemo ući u salu. A bez 45 dana priprema ne može da se počne prvenstvo, a to je neki minimum. Najsrećniji bismo bili da smo mogli da se takmičimo sa Vojvodinom za prvo mesto, ali posle svega, pitanje je šta može - kaže Pešić.

Pre uvođenja vanrednog stanja novosadska Vojvodina je bila prva sa 19 pobeda. Drugi je OK Niš sa 17 trijumfa, a ima čak četiri više od beogradskog Partizana i požarevačkog Mladog radnika.

Ne bismo imali ništa protiv da se prvak proglasi nakon nepotpune sezone, naše drugo mesto je sigurno, imamo dobro odstojanje od trećeplasiranog. Nije mala stvar koju smo učinili. Tu je pitanje za ispadanje iz Superlige i ulazak iz Prve lige. Naše razmišljanje je da možda jedan ispadne, jedan uđe u viši rang, ali na Savezu je da odluči - kaže Pešić.

Što se tiče finansija, kako kaže Milan Pešić, Odbojkaški klub Niš nema dugovanja iz prethodnih sezona, a iz ove nije velika cifra za dug.

Ne dugujemo mnogo što se tiče plata, a nakon uvođenja vanrednog stanja treba da se vidi da li i kako igrači da se plate. Do 15. marta i uvođenja vanrednog stanja nemamo velika dugovanja, pa možemo brzo da rešimo i verujem da neće biti velikih problema - kaže Pešić.

On dodaje da za narednu sezonu postoje visoke ambicije, ali da će se videti kako i kada će početi nova takmičarska godina.

Uprkos brojnim pokušajima, novinari nisu uspeli da dobiju informacije o dešavanjima u Fudbalskom klubu Radnički, koji dobija skoro petinu para namenjenih za sport iz budžeta Grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    13:19 // 22. 4. 2020.

    Pare nisu problem- para nema!

  • Spot

    13:00 // 22. 4. 2020.

    Sad će precednik svima da da po 100€, malo li je?

  • Arrigo Sacchi

    12:41 // 22. 4. 2020.

    Vanredno stanje je samo ogolilo sav besmisao finansiranja profesionalnog sporta u Srbiji. Direktna davanja iz lokalnog budžeta profesionalnim klubovima su neodrživa. Profesionalni sportski klubovi treba da funkcionišu kao profitabilne organizacije ili treba da se spuste na nivo amaterizma. Prioritet treba da ima školski sport i sportska infrastruktura.

    • LIPI sa Bubnja

      15:22 // 22. 4. 2020.

      Bravo ARRIGO,vaterpolo,fudbal,odbojka I sve ostalo gde su profesionalci sa velikim platama ne finasirati iz budzeta grada.Imaju neki likovi u ovom gradu puno para pa neka uzmu da finansiraju po neki klub,neka prodaju igrace,neka naplacuju reklame,neka igraju evropska takmicenja.Grad treba da finansira Car Konstantin jer ima sve uslove da igra veci rang I platu da ima presednik kluba,sekretar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: