Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 20. 11. 2014.

| Sport

Niški plivači trenirali sa svetskim prvacima

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
plivanje-adaptivno.jpg
Učesnici kampa

Na drugom Međunarodnom plivačkom kampu za osobe sa invaliditetom u Istanbulu bilo je sedam predstavnika iz Niša koji su zadovoljni uslovima u Turskoj gde su imali prilike da treniraju i druže se sa svetskim rekorderima.

adapts-2

Cilj kampa je bio da se uspostavi bolja saradnja između balkanskih zemalja u oblasti adaptivnog plivanja, razmene iskustva i znanja u treningu i da se uspostave nova prijateljstva između plivača sa invaliditetom.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije bili su suorganizatori.

Razlog tome je što se prošlogodišnji međunarodni seminar o adaptivnom plivanju u Nišu dopao turskim članovima delegacije, pa su odlučili da direktor kampa bude Marko Aleksandrović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu i predsednik Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije.

Bila mi je velika čast da vršim funkciju direktora kampa. Veliko priznanje za moj fakultet, ADAPTS, grad i zemlju. Ujedno i velika obaveza. Nije bilo lako koordinirati celom organizacijom iz Niša. S druge strane, predstavnici domaćina su svoj deo poslao odradili odlično, ocena je svih učesnika kampa - istakao je Aleksandrović.

Najbolji srpki plivač sa invaliditetom, Nemanja Tadić (20), inače dobitnik specijalne nagrade Sekcije sportskih novinara Niša i učesnih nedavno održanog Evropskog prvenstva u Ajndovenu imao je samo reči hvale za uslove u kampu.

Bilo je uživanje biti na kampu. Imao sam prilike da radim sa trenerima i plivačima iz različitih zemalja. Nadam se da ćemo vrlo brzo doći ponovo u Čebeči sporski kompleks. Sve je podređeno sportistima. Fasciniran sam - ističe Tadić.

adapts

Uslovima je bio zadovoljan i jedini paraolimpijac sa juga Srbije na poslednji Paraolimpijskim igrama u Londonu Milan Petrović (27). On je u drumskoj vožnji tada bio 11.

Ovaj Leskovčanin, koji je izgubio vid kada je imao 15 godina, svestrani je sportista. Pored biciklizma bavi se i trčanjem i ima istrčan maraton. Plivanjem aktivno trenira tri godine u Plivačkom klubu Leskovac, što ga je uz prethodna dva sporta preporučilo da uđe u paratrijatlonsku reprezentaciju Srbije.

Ovaj kamp mi je pomogao da usavršim plivačku tehniku. Dogovorio sam sa uspešnim plivačkim trenerom Sašom Kostićem da dva puta sedmično odlazim u Niš da treniram sa njim. Nadam se da ću na proleće biti konkurentan za visok plasman na Evropskom prvenstvu u paratrijatlonu - rekao je Milan Petrović.

adaptivno-plivanje-2

Na kampu je bilo vrhunskih plivača kao što su aktuelni svetski rekorder i prvak u klasi S4 Slovenac Darko Đurić, kao i aktuelni evropski viceprvak Bejtulah Eroglu.

Kampu je prisustvovalo oko 150 trenera i plivača iz deset zemalja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Grčka, Bugarska, Belgija, Malta, Kanada i domaćin Turska).  

Organizatori ovog okupljanja bili su Istanbulski gradski sportski klub (IBBSK), Grad Istanbul, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS).

Najbrojnija srpska delegacija

adaptivno-plivanje

Na ovom kampu najviše je bilo predstavnika Srbije - čak 26 članova.

Delegaciju je predvodio Bojan Jorgić, predsednik parlamenta ADAPTS-a i asistent na FSFV.

Koliko je ovaj kamp ozbiljan za Srbiju, govori u prilog i to da su bili prisutni i predsednik i generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović i Bojan Jaćimović, te selektor Boris Malešević.

Od srpskih trenera na kampu su bili Bojan Počuča (Beograd), Ljudmila Medan (Pančevo), Veljko Stojanović (Paraćin), Marko Đurović, Saša Kostić i Viktor Ristić (Niš). 

Plivača iz naše zemlje je bilo ukupno 13: Nemanja Tadić, Miloš Stojiljković, Miljan Cekić i Miloš Milićević (Niš), Nemanja Miljković (Paraćin), Milan Petrović i Lazar Mitić (Leskovac), Stevan Nakić i Nemanja Panović (Novi Sad), Lazar Filipović (Čačak), Ana Jovović, Filip Graovac i Šćepan Zorić (Beograd).

Zbog lakšeg transfera nekih plivača sa invaliditetom, na put su krenuli njihovi roditelji u ulozi personalnih asistenata (Goran Milićević i Zdravko Graovac).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Durlanac

    17:39 // 20. 11. 2014.

    Sjajna stvar! Uvek treba podrzati ovakve akcije! Ljudi sa fakulteta su dali svoje akademsko znanje u razmenu za odlazak u kamp. Znanje je, po ko zna koji put pokazano, pored zdravlja, najvece blago!

  • Марко

    11:36 // 20. 11. 2014.

    Овај камп је још један позитиван импулс за пливање особа са инвалидитетом у Нишу и Србији. Лепа вест, афирмативан чланак. Хвала интернет порталу ЈВ на сталном праћењу спорта за особе са инвалидитетом.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: