Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 11. 1. 2019.

| Sport

Niški sport u 2018. donosio mnogo sreće i po koju suzu

Autor:Ljubica Jocić, Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
rk-zeleznicar-rk-vojvodina-maj-2018-foto-jv-vanja-keser-10
Rukometaši Železničara proglašeni za njabolji sportski kolektiv u Nišu u 2018. godini; foto: JV/Vanja Keser

Povratak fudbalera Radničkog u Evropu posle 35 godina, osvajanje Kupa i vicešampionskog mesta rukometaša Železničara, mlada niška penjačica Staša Gejo na svetskom postolju, istorijski plasman u Evropu vaterpolista Naisa, standardno dobra ŽRK Naisa, nastavak uspešnog niza džudista Kinezisa, povratak boksa na velika vrata, samo su deo sjajne strane medalje niškog sporta u 2018. godini.

ok-nis-ok-spartak-subotica-foto-vk-2 Odbojkaši Niša nakon nekoliko sezona i igranja u Evropi, ispali iz elite prošle godine; foto: Vanja Keser

Bilo je i onih loših trenutaka, kao ispadanja odbojkaša Niša iz Superlige, ali oni mogu da se posmatraju samo kao dokaz da su usponi i padovi u sportu potpuno normalna pojava.

Niški odbojkaši se sada bore u drugom rangu takmičenja sa velikom željom da se vrate u elitu, a to pokazuju i na terenu pošto su godinu završili na drugom mestu, iza Ribnice, sa istim brojem pobeda, ali sa manje bodova.

Meraklije Čair Radnički Gzira Niš u crveno-plavom pred meč kvalifikacija za Ligu Evrope; foto: Vanja Keser

Prošla godina bila je vrlo uspešna za pojedine klubove iz Niša - Radnički je prošlu sezonu završio na trećem mestu čime se vratio na evropsku scenu, Železničar je osvojio Kup, pa i vicešampionsko mesto u Prvenstvu jer mu je titula izmakla bukvano za gol. Naisa je standardno bila u vrhu, vaterpolisti Naisa igrali polufinale Kupa i bili peti u domaćem prvenstvu, ali i regionalnoj ligi.

Josip Kolumbo se vratio u Superligu i tako postao jedini među ženskom stonoteniskom "elitom" južno od Beograda. Ni tu očito neće imati epizodnu ulogu, pošto je prvi deo sezone završio na 3. poziciji, koja vodi u plej-of.

Fudbalerke Mašinca su imale uspone i padove, košarkašice Studenta se trenutno bore za opstanak u Prvoj ligi, a niška muška košarka je u nižim rangovima.


Evropa stanuje u Nišu

Radnicki-Partizan-foto-Vanja-Keser Slavilo se u Nišu nakon plasmana u kvalifikacije do kasno u noć; foto: Vanja Keser

Čini se da nikada brojniji niški klubovi nisu bili u Evropi. Prvi među jednakima je svakako Radnički koji se posle tri i po decenije i slavnih dana u Kupu UEFA, plasirao u kvalifikacije za Ligu Evrope i tu prošao jedan stepenik pošto je bio bolji od Gzire sa Malte. Na drugom ga je sačekao i savladao Makabi, ali niški fudbaleri su jula prošle godine podsetile starije sportske sladokusce kako “Real iz Niša sve redom šiša”. Vladala je velika euforija tih dana u crveno-plavom Nišu, korteo kakav grad dugo nije video prošao je kroz ulice, a na najrazličitije načine klub i navijači pozivali su publiku na "Čair".

rk zeleznicar Kup Srbije, vicešampionsko mesto i plasman u SEHA ligu i Evropu; foto: JV/Vanja Keser

Epizodnu ulogu u Evropi ove godine je imao Železničar, koji je kao osvajač Kupa Srbije i vicešampion Srbije, obezbedio kvalifikacije u EHF kupu, ali je nakon pobede nad Kaerjengom u prvom meču u hali "Čair" (30:27), izgubio od u revanšu u Luksemburgu (32:26).

"Želja" se ove sezone takmiči i u regionalnoj SEHA ligi, prvi put u svojoj istoriji, a trenutno sa tri pobede, remijem i 9 poraza zauzima osmu poziciju. Nadmetanja u domaćem prvenstvu i Kupu tek predstoje za niške rukometaše.

Omerović Šilj vaterpolo Nais u Evropi baklje Po prvi put u svojoj istoriji vaterpolisti Naisa se plasirali u Evropu; foto: Vanja Keser

Istorija je pisana na bazenu "Čair", kada je Vaterpolo klub Nais, koji postoji tek 7 godina, obezbedio igranje u Kupu Evrope.

Ipak, sa tri poraza u prvoj rundi takmičenja, nije uspeo da smogne snage i napravi još jedno iznenađenje.

naisa foto vanja keser Rukometašice Naise nastavljaju evropsku bajku u ovoj godini; foto: Vanja Keser

Jedino je Naisa “prezimila” u nekom evropskom takmičenju, pošto je u šesnaestini finala Čelendž kupa pobedila portugalsku ekipu Sir 1 Maio, a borbu za četiri najbolja kluba nastaviće februara protiv makedonskog Pelistera. Niške rukometašice su u 2018. godini završile osnovni deo Superlige na prvom mestu, ali su posle u plej-ofu bile treće. Do završnice Kupa nisu uspele da dođu, ali uspele su da još jednom obezbede evropsko takmičenje.

judo-kinezi,-superliga,-foto-jk-kinezis Kinezis godinu završio kao treći u Srbiji i peti u Ligi Evrope; foto: Džudo klub Kinezis

Poslednju evropsku priču u 2018. godini ispričao je Džudo klub Kinezis, koji je sredinom decembra prošle godine zauzeo peto mesto u Ligi Evrope u Bukureštu. Nakon evropskog takmičenja, niški borci su se nadmetali sa najboljim džudistima iz Srbije i zauzeli treće mesto u Superligi, čime su nastavili niz osvajanja medalja na Prvenstvu Srbije.


Dvojica trenera u žiži javnosti

Ovog leta u centru pažnje, više od uspeha na terenu, bili su dvojica trenera koja su stigla u Niš - Nenad Lalatović i Veselin Vujović.

Lalatovic pimpluje Pimplovanjem proslavio ubedljivu pobedu, pa isključen; foto: Vanja Keser

Lalatović je uz mnogo buke na “Čair” stigao juna. S obzirom na ranije sukobe sa navijačima bilo je pitanje kako će biti prihvaćen, ali su kasniji rezultati učinili svoje, pa mu sada na zapadnoj tribini skandiraju, ali pozitivno. Popularni Lalat je nedavno produžio saradnju sa niškim klubom, pa će imati priliku da nastavi saradnju i sa navijačima.

Tokom boravka u Nišu često su njegovi postupci i izjave bile u centru pažnje, pošto je boravak na “Čairu” otpočeo pimplovanjem lopte tokom meča sa malteškom Gzirom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a onda i isključenjem. Par puta nije vodio meč sa klupe, pa se spekulisalo o njegovom odlasku, a pres konferencija na kojoj se uz puno vulgarnosti sukobljavaju on i novinar lokalnog portala u Kruševcu obišla je Srbiju.

Veselin Vujovic Trofejni stručnjak dočekan uz veliko interesovanje javnosti; foto: Vanja Keser

Uz veliko interesovanje sportske javnosti, u Niš je stigao rukometni “vanzemaljac”. Olimpijski i svetski šampion, osvajač tri trofeja evropskog klupskog prvaka, kao trener osvajač SEHA lige, Kupa kupova i svetske bronze, najbolji rukometaš sveta i najbolji sportista Jugoslavije Veselin Vujović preuzeo je Železničar, sa kojim je nastupao u regionalnoj ligi i Evropi, a u emisiji "15 minuta", ubrzo nakon preuzimanja pozicije trenera, rekao da je "prvi cilj da budu prvaci države".


Godina uspeha za pojedinačne sportove

stasa-gejo-paek-foto-sg Staša je prošle godine ostvarila najveći uspeh u seniorskoj konkurenciji; foto: S. G.

Najbolja sportistkinja Niša za 2018. godinu Staša Gejo, članica Planinarsko-alpinističko-ekspedicijskog kluba Niš, imala je godinu za pamćenje. Ona je sa Svetskog prvenstva u Austriji donela bronzanu medalju u disciplini bolder i tako pokazala da zaista pripada vrhu svetskog sportskog penjanja. U kombinacijama tri discipline, bolderu, brzinskom i težinskom penjanju, mlada Nišlijka je bila sedma i da je ovo godina kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, Staša bi obezbedila vizu.

Sa petim mestom na rang-listi svetskih kupova i bronzanom medaljom sa Svetskog kupa u Kini i brojnim drugim uspesima, Staša Gejo može da se pohvali dobrom godinom iza sebe. Ove je očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, Svetsko prvenstvo, svetski kupovi i prilike za neko novo postolje, a kako je rekla u emisiji "15 minuta", daće sve od sebe da se nađe u odabranom olimpijskom društvu.

Andrija Petković plivanje Prošle godine najbolji mladi sportista grada nastavio "punom parom" i nakon titule; foto: Vanja Keser

Nosilac priznanja za najboljeg mladog sportistu Niša u 2017. godini i u 2018. nastavio je da niže uspehe. Osim brojnih medalja na različitim domaćim turnirima i tri puta oborena nacionalna rekorda, Andrija Petković iz niškog plivačkog kluba Sveti Nikola “zasijao” je i na međunarodnoj sceni.

Sa Balkanijade je doneo 4 medalje, od čega jednu najsjajniju, na Otvorenom prvenstvu Švedske bio je 3. apsolutno, iz Burgasa je doneo 3 medalje, iz Zagreba 2, dok je na takmičenju u Banja Luci osvojio 4 zlata.

Povrh toga, isplivao je A normu Svetske plivačke federacije i obezbedio nastup na Evropskom i Svetskom juniorskom prvenstvu u 2019. godini.

Nikola Stefanovic Miljko Colovic Prošle godine najbolji mladi streličar, ove godine najbolji senior u Srbiji; foto: Streličarski klub Niš

Streličaru Nikoli Stefanoviću izmaklo je priznanje za najboljeg sportistu Niša, iako je bio u najužem izboru, ali je dobio prizanja na nacionalnom nivou, pošto je proglašen za najboljeg streličara u Srbiji. Laskavo priznanje zavredio je “odapevši” državni rekorder u dvoranskom streličarstvu, a u konkurenciji olimpijskog luka odbranio je titulu šampiona Srbije.

Najznačajniji međunarodni rezultati za Stefanovića u minuloj godini bili su 17. mesto na Svetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama i isti rezultat na Mediteranskim igrama u Španiji. Ipak, posebno se izdvaja šampionska titula na Centralno-evropskom kupu.

Drugu godinu zaredom, trenera Streličarskog kluba Niš i selektora reprezentacije Srbije Miljka Čolovića Streličarski savez Srbije proglasio je za najboljeg. Ove godine, grad na Nišavi dobio je još jednog predvodnika nacionalnog tima, pošto je šahista Miodrag Perunović postao selektor muškog seniorskog tima. U stručnom štabu bokserske selekcije Srbije po prvi put se našao jedan Nišlija - Slobodan Kostić bio je jedan od trenera "orlova" na Mediteranskim igrama.


Boks se na velika vrata vratio u Niš

Babić Sejšeli boks Zlatna rukavica Na Zlatnoj rukavici bio i veliki broj jugoslovenskih legenda "plemenite veštine"; foto: Vanja Keser

Zlatna rukavica u “Čairu”, niški predstavnik u novoosnovanoj Bokserskoj ligi Srbije, kao i titula vicešampionke Evrope za mladu Ninu Stajković vratili su boks u Niš.

Preko 80 boksera iz 25 zemalja nastupilo je u hali “Čair”, a finalne borbe ispratilo je oko 2.000 građana. Koliko se pažnje poklanja Zlatnoj rukavici pokazuje i to što su na njemu sudije polagale za najviše zvanje, a o tome u čije će ruke otići trofej odlučivale su sve same bokserske legende. Tradicionalni turnir održavao se 61. put, a u Niš se vratio nakon pauze od 21 godine.

Bokserska liga okupila je 6 klubova širom Srbije, a odziv publike je odličan. Jedini predstavnik juga je niški Naissus, koji je okupio takmičare iz ovog dela Srbije, a koji je u dosadašnja 4 kola 3 puta izgubio i jednom remizirao.

Nakon više od decenije “posta” u Niš je stigla evropska medalja u boksu. Osvojila ju je Nišlijka Nina Stajković, koja se na kontinentalnom šampionatu u Rusiji okitila srebrnom medaljom. Mlada nada ne samo niškog, već i srpskog boksa proglašena je i najboljom domaćom takmičarkom na velikom šampionatu Kup nacija.


I Nišlije "branile boje" Srbije

vladana-vujisic-i-marija-stojanovic,-sportski-bal,-foto-jv-vanja-keser Marija Stojanović i Vladana Vujisić bile najbolje mlade sportistkinje; foto: JV / Vanja Keser

Prošle godine u Niš su stigle dve srebrne košarkaške medalje koje su donele Vladana Vujisić i Marija Stojanović, košarkašice Studenta. Nišlijka Vladana Vujisić i Leskovčanka Marija Stojanović su sa reprezentacijom Srbije do 20 godina popele su se na postolje Evropskog prvenstva.

Obe igračice su dale veliki doprinos pobedama Srbije i osvajanju medalja. Vladana je odigrala svih sedam utakmica, na terenu je provela 124 minuta, sa ukupno 22 poena, dok je Marija nastupila na šest susreta, odigravši 79 minuta i dala ukupno 27 poena.

paunovic, foto FIBA Paunović sa zlatnom medaljom (prvi sleva); foto: fiba.basketball

I evropsko zlato u košarci stiglo je u Niš, pošto je među momcima koji su se pozlatili na kontinentalnom šampionatu za igrače do 18 godina bio i rođeni Nišlija Zoran Paunović. 18-godišnji bek je bio jedan od standardnih igrača sa 16,7 poena po utakmici.

Srbija-Hrvatska-vaterpolo-Čair-foto-Juzne-vesti-Vanja-Keser-11 Kao i uvek, predstavnik juga Srbije među "delfinima" bio je Sava Ranđelović; foto: Vanja Keser

Kao i poslednjih godina, 25-godišnji bek iz Doljevca Sava Ranđelović, koji je ponikao u Nišu, branio je boje seniorske vaterpolo reprezentacije Srbije, koja je i ove godine obradovala naciju brojnim medaljama. Mnogo puta dokazano najbolji nacionalni tim na svetu, u 2018. godini postao je po četvrti put zaredom šampion Starog kontinenta, a zlatom se okitio i na Mediteranskim igrama u Taragoni.


Šarenolika reprezentativna ponuda u "Čairu"

Srbija Hrvatska vaterpolo Čair Krcato gledalište na bazenu "Čair" pozdravilo svetske, evropske i olimpijske šampione; foto: Vanja Keser

Olimpijski, svetski i evropski prvaci, nazvani zbog toga "osvajači svega", nadmetali su se na bazenu "Čair" i priuštili odličnoj niškoj publici, po rečima samih vaterpolista, veliku borbu sa tradicionalnim rivalim Hrvatima. U meču Evropa kupa domaći su izjednačili u poslednjim sekundama, a onda slavili nakon peteraca, nošeni zaglušujućom bukom sa tribinama "Čaira".

dk-nis-srbija-usa-februar-2018-foto-vanja-keser Hala "Čair" ipak nije bila srećna za srpske tenisere, Amerika je pobedila u Nišu; foto: Vanja Keser

Za razliku od krcatog bazena, mečeve teniskog nacionalnog tima u hali "Čair", koji je igrao 1. kolo Dejvis kupa protiv Sjedinjenih Američkih Država, nije ispratio veliki broj ljudi. Uzeli su danak okrnjeni sastav Srbije, pošto su izostala najzvučnija imena, verovatno i uloga "autsajdera" domaćih, a "orlovi" su bili razočarani posetom. Takav je i epilog bio, Amerikanci su slavili već nakon tri meča, a utešni bod Srbiji doneo je debitant Peđa Krstin.

srbija-portugalija-rukomet-hala-cair-jun-2018-foto-jv-vanja-keser-11 Iz "Čaira" do Svetskog prvenstva: rukometaši Srbije; foto: JV/Vanja Keser

Da je "Čair" rukometni "bastion", kao što mnogi iz ovog sveta često naglašavaju, u 2018. godini imali su prilike da se uvere i ženski i muški nacionalni tim Srbije. I jedni i drugi su slavili - momci su u prvom meču baraža za Svetsko prvenstvo ubedljivo pobedili Portugaliju, pa kasnije overili pobedu i plasman na šampionat sveta koji počinje u Nemačkoj i Danskoj.

rukometna-reprezentacija-srbije-nis-mart-2018-foto-vanja-keser Hala "Čair" uvek srećna za srpske rukometašice; foto: Vanja Keser

Devojke su se propisno namučile, ali preokrenule i na kraju savladale Švedsku, u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Srpske rukometašice su se decembra nadmetale na šampionatu Starog kontinenta u Francuskoj i završile kao 11.

Partizan trofej Kup Koraća Cair 2018 U čije će ruke ove godine "Žućkova levica"?; foto: Vanja Keser

Iako je bilo pomena da će košarkaška reprezentacija igrati mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u "Čairu", ovo se nije desilo, ali su Nišlije ipak imale prilike da vide nešto kvalitetniju igru pod obručima. Kup Radivoja Koraća 2018. godine protekao je bez većih incidenata, poput onog od godine ranije, kada je baklja poletela sa tribine i pogodila Miodraga Radovića, koji se sedeo uz teren.

"Žućkovu levicu" osvojio je Košarkaški klub Partizan, nakon bespoštedne brobe sa "večitim" rivalom Crvenom zvezdom, čime se revanširao za poraz koji je doživeo na istom mestu, godinu dana ranije. Borbu za prvi trofej u 2019. godini ponovo će uživo moći da gledaju Nišlije, pošto će se završnica turnira ponovo igrati u "Čairu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis018

    12:41 // 11. 1. 2019.

    Da nije bilo "Kacara" ne bi bilo srece i suza. dusa od coveka :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: