Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 16. 8. 2023.

| Sport

Niški sportski klubovi bez sala, Uprava bez reči

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Hala Čair
Hala "Čair" prazna, sportisti treniraju napolju; foto: Ljubica Jocić

"Ova sala će ostati našim sportistima", rekli su iz delegacije Grada Niša i Sportskog centra "Čair" pred Evropsko prvenstvo za juniore u košarci pri obilasku sveže rekonstruisane sale u Osnovnoj školi "Mika Antić". U tu salu niški sportisti još ne mogu da uđu, ali ni u halu "Čair" jer se, nezvanično saznajemo, "čeka usvajanje pravilnika o dodeljivanju termina klubovima". Iz Uprave za društvene delatnosti ne odgovaraju na pitanja, a neki sportski klubovi u Nišu su počeli pripreme za novu sezonu, ali daleko od uslova koji im trebaju za ozbiljan rad.

Kada se mislilo da niškim klubovima ne može biti teže - postalo je. Letnje pripreme timova u drugim gradovima uveliko su u toku, ekipe rade u teretanama, u salama i spremaju se fizički, tehnički i taktički, ali ne i niški klubovi.

Objekti Sportskog centra, gde su hala "Čair", takozvani "hram niškog sporta", zatim sale u školama "Mika Antić" i "Dušan Radović" su prazne, iako je, na primer pred Evropsko prvenstvo u košarci za juniore iz delegacije koja je obišla salu u Durlanu rečeno da će "ova sala ostati našim sportistima".

OŠ Mika ANtić 300.000 evra za rekonstrukciju; foto: Ljubica Jocić Čeka se, kako Južne vesti nezvanično saznaju, usvajanje pravilnika o dodeljivanju termina klubovima koje određuje Uprava za društvene delatnosti, ali odande više od 10 dana ne odgovaraju na pitanja novinara.

Pravilnika nema, nema odgovora, nema naznaka kada će timovi ući u objekte, ali nema ni reči žalbe iz klubova.

Prema rečima iskusnih trenera koji vode superligaške ekipe, za dobre pripreme jedne ekipe u najjačem rangu potrebno je minimum 45 dana treninga pre početka sezone. Niški klubovi taj "luksuz" nemaju.

Timovi koji su počeli pripreme se snalaze kako znaju. Teretana, napolju, tartan-staza na stadionu "Čair" su opcije, ali ulazak u salu i rad sa loptom su i dalje "puste želje". Kako će klubovi početi sezonu, a Niš ima tri superligaša u kolektivnim sportovima koji se igraju u zatvorenom, niko još ne zna - kaže izvor Južnih vesti.

Kako nezvanično saznajemo, nekošarkaški timovi kada bi ušli u salu "Mika Antić", čija je rekonstrukcija plaćena oko 300.000 evra, ne bi mnogo dobili jer linije nisu obeležene za rukomet, odbojku ili mali fudbal.

Sezone u sportovima se bliže, a iz niških klubova strahuju da će novi pravilnik doneti i naplatu termina u halama što nije bila praksa poslednjih decenija, a što je pre godinu dana zamerila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Iz budžeta smo izdvojili 150 miliona direktnih davanja sportskim klubovima, 50 miliona dinara je planirano za infrastrukturu, 4,2 miliona za stipendije najboljim sportistima, 4 miliona za školski sport, 231 milion za Sportski centar "Čair" i ono što novinari vole da zaborave, da kažem, nekih 350 miliona dinara za ona sredstva koja klubovi, nažalost, ne plaćaju Sportskom centru "Čair", a što je Grad u obavezi da nadoknadi za korišćenje hale, bazena, kuglane, balon-sala, sala škola "Mika Antić" i "Duško Radović", bez streljane. To je obaveza klubova, a Grad to daje besplatno - rekla je gradonačelnica.

Ona je krajem prošle godine izjavila da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosi se sa tim".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    07:01 // 18. 8. 2023.

    Pa javite predsedniku da napravi još jednu halu valjda Niš zaslužuje da ima još jednu posle 50 godina

  • Pera

    11:08 // 17. 8. 2023.

    Neka mi pokaze pravni akt Gradonacelnica svevišnja gde stoji da su klubovi u obavezi da plaćaju termine? Ako se to uvede, svi klubovi će biti ugašeni, (jer Niš nije bgd) a ona to dobro zna!

  • Miki

    09:47 // 17. 8. 2023.

    Ceka se ko da vise za bolji termin

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: