Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 7. 2. 2024.

| Sport

Nišlija deli sa sugrađanima iskustvo o osvajanju najvećih vrhova Južne Amerike

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Vladan Jocić
Ekspedicija je trajala 30 dana; foto: Planinarsko društvo "Suva Planina"

Niški planinar Vladan Jocić bio je član ekspedicije koja se u januaru popela na najveće vrhove Južne Amerike, Akonkagvu koja je visoka 6.960 metara, kao i najveći vulkan na svetu Ojos del Salado visok 6.893 metara. Svoja iskustva i utiske preneće Nišlijama na tribini koja će biti održana u četvrtak, 8. februara od 20 sati u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

Ekspedicija na dva najveća vrha Južne Amerike, kako Vladan Jocić kaže, trajala je 30 dana i dodaje da se pripremao godinu dana.

Takođe, napominje da iako vrhovi nisu bili tehnički zahtevni, fizički su bili naporni, jer su, zbog razređenog vazduha, kilometar prelazi oko 3 sata.

Akonkagva vrh koji nije tehnički zahtevan jer ne možeš da padneš i pogineš, ali zato postoje opasnosti od odrona, lavine, cepanja glečera, edema pluća i mozga. Vodič koji nas je vodio sedmi put se penjao na Akonkagvu, a od toga je dva puta prisustvovao smrtnim slučajevima, tako da može biti komplikovano, naročito što temperature mogu ići i do minus 40 stepeni. - započinje Vladan.

Vladan, koji je planinarenjem počeo da se bavi još krajem 90-ih godina, ističe da nijedan početnik ne bi trebalo da razmišlja o osvajanju zahtevnijih vrhova, već da da počne od manjih i lokalnih planina.

U mom slučaju to su bili Trem, Fruška Gora, Midžor, Šar Planina, nakon toga želiš više. Takođe, mora da postoji granica koju ne bi smeli da pređu što se tiče opasnosti. Mnogi planinari je, nažalost nemaju, što nekada ne bude dobro - kaže Jocić.

O svojim poduhvatima govoriće na tribini, jer kako kaže, želi da prenese iskustva i savete ljudima, koji planiraju ovakve planinarske pohode, ali i onim ljudima kojima su te priče zanimljive.

Pre nego što sam krenuo, razgovarao sam sa ljudima koji su pre mene bili na Akonkagvi i njihovi saveti su mi mnogo pomogli. Ovakve tribine uglavnom se organizuju nakon većih poduhvata, poslednji put je organizovana nakon što se ekspedicija vratila sa Kilimandžara - kaže Vladan.

Tribinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” organizuje Planinarsko društvo "Suva Planina".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: