Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 18. 7. 2018.

| Sport

Nišlija i Piroćanac postali olimpijski šampioni u šahu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Šahovska reprezentacija Srbije
Izborili se i sa protivnicima i sa problemima; foto: Privatna arhiva Dragan Živić

Reprezentacija Srbije u šahu okitila se zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama gluvih održanim u Mančesteru, a u njenom sastavu bila su i dvojica južnjaka - Dragan Živić iz Niša i Miloš Tonić iz Pirota. Novi olimpijski šampioni domogli su se ove titule, priča Živić, uprkos velikim problemima sa kojima su se suočili kako tokom puta, tako i na samom takmičenju.

Presedanja, ponoćni dolazak u Mančester, a već sledećeg jutra otvaranje i početak Olimpijskih igara, nikako nisu bili od pomoći nacionalnom timu Srbije. Pritom, priča Živić, bili su jedini tim na takmičenju koji je nastupao bez rezervi, pa su bili primorani da igraju bez odmora.

Ovo je veliki uspeh, potajno smo se nadali medalji, znali smo da smo u tih pet prvih timova i da imamo šanse za medalju, ali do nje ne dovodi samo znanje ili snaga igrača, nego i dobra logistika. Nadmudrivali su se cele zime ko će da nam plati avionsku kartu. Otišli smo tamo sa pokrivenim torškovima, a umesto ručka imali smo 8 evra dnevno - nezadovoljan je organizacijom Živić.

Uprkos svemu srpski tim je pobedio u sedam mečeva na takmičenju, dva je završio nerešenim rezultatom, a najveća "drama" viđena je u okršaju sa Italijanima, nakon koga je stiglo zlato.

Piroćancu je ovo bio prvi nastup na Olimpijski igrama, dok je Živić već nastupao 2014. godine u Opatiji, i 2010. godine u Estorilu.

Sem dvojice južnjaka u pobedničkom timu našli su se i Vladimir Klasan iz Beograda, Dragana Moldovanović iz Banovaca, a predvodio ih je selektor Rade Cimeša, takođe iz prestonice Srbije. Iza Srbije takmičenje na 18. Olimpijskim igrama za gluve završila je Rusija, dok je bronzu osvojila Poljska.


"Da država prepozna rezultat i nagradi igrače"

I pored očiglednog nezadovoljstva ovog reprezentativca, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nakon osvajanja titule poručio je timu Srbije da će “Vlada Srbije nastaviti da im pruža podršku u ostvarenju ciljeva”.

Da će stvarno tako i biti nada se Živić, jer naglašava da invalidi u Srbiji zaista teško žive.

Ovaj uspeh će biti veliki podstrek, budući da su invalidi svuda u teškoj finansijskoj situaciji, da se teško i zapošljavaju ili rade u nekim firmama (uglavnom štamparije) za minimalac. Očekujemo da i država prepozna ovaj rezultat i nagradi igrače za olimpijsko zlato - rekao je Živić.

Inače, ovaj šahista nije samo uspešan kao igrač, već i na ostalim poljima radi na poboljšanju kvaliteta života gluvih i nagluvih na jugu Srbije. Tako je osnovao Šahovski klub Nais, a poslednjih 25 godina vodi školu šaha Dečjeg centra, iz koje su, kako kaže, potekli brojni republički, savezni, nekoliko balkanskih i dva prvaka Evrope u ubrzanom šahu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MK

    18:32 // 19. 7. 2018.

    Poznajem Dragana Zivica iz Nisa. On je poznat kao vrlo tezak i arogantan sahista. Vise puta je imao incidente na takmicenjima, zahvaljujuci svom karakteru. Ne verujem da je sve ovo istina sto je izjavio. Uvek je imao neke zamerke, nikad nista pozitivno ne pokazuje. Igrom slucaja sam pre nekoliko godina na jednom takmicenju u Beogradu upoznao Vladimira Klasana. Decko je jako fin i kulturan

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: