Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 27. 11. 2019.

| Sport

Nišlija se vratio sportu - igra košarku u kolicima, ali su mu potrebna svoja

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
košarkaši u kolicima Aleksandar Dinić Miljan Hadžović Anja Lazić
KKK Nais ima oformljen tim, takmiči se u Prvoj ligi Srbije, ali poziva sve zainteresovane da im se pridruže; foto: M. H.

Rečenicom “Lopta se vratila u moj život”, opisuje ulazak u svet košarke u kolicima Aleksandar Dinić, koji je u 23. godini zadobio invaliditet drugog stepena. Nakon što je počeo da trenira za niški KKK Nais ubrzo je ovaj Nišlija dobio i poziv u reprezentaciju, a trenutno je treći najbolji hvatač lopte u Prvoj ligi. Ipak, za dalji napredak potrebna su mu kolica po njegovim merama jer trenutno igra u pozajmljenim, pa apeluje na sve koji su u mogućnosti da mu pomognu.

Pre nego što je upao u komu, izazvanu jakim padom imuniteta, temperaturom i sepsom, Dinić je trenirao fudbal.

Zbog upale mozga i kičmene moždine (encefalitis i meningitis) dve godine sam živeo sa prekidom sećanja i nemogućnosti hoda. Posle četiri godine složene rehabilitacije, uspeo sam da se povratim do te mere i osposobim za funkcionisanje u životu po većini osnova. Nisam uspeo da povratim svoje zdravstveno stanje pre oboljenja. Brzo sam se pomirio sa tom činjenicom - počinje svoju priču Dinić.

Želja da se bavi sportom nije popuštala ni u najtežim trenucima, pa se nakon delimičnog oporavka bavio sportovima koji u Nišu daju mogućnost i osobama sa invaliditetom - atletikom, stonim tenisom, plivanjem i dizanjem tegova.

Bavljenje tim sportovima mi je značilo za održavanje zdravlja, ali me nije privlačilo do te mere da se takmičim - priča Dinić.

A onda je osnovan Klub košarke u kolicima Nais i on mu se pridružio. Od tada, kaže, nije propustio nijedan trening, niti utakmicu.

Bez ikakvog problema sam seo u sportska kolica koja se isključivo koriste samo za taj sport i prave po meri igrača kako bi mu ostvarili efekat zdravih nogu. Osećaj je bio neverovatan i emotivan! Lopta se vratila u moj život! Istina, ne fudbalska, već košarkaška, ali u zanimljivijoj formi. Presrećan, počeo sam da treniram i lako se uklopio sa onim što me ispunjuje - kaže Dinić.

Usledio je i poziv u reprezentaciju. Košarkaš je prošao pripreme, nije nastupao na Evropskom prvenstvu C divizije, ali jesu treneri Miljan Hadžović i Anja Lazić, koji su doneli srebrnu medalju.

Kako bi nastavio da napreduje i ozbiljnije uplovio u profesionalne, pa i reprezentativne vode, Diniću su potrebna nova kolica. Košarkaši Naisa treniraju u kolicima koja su donacija Saveza košarkaša u kolicima ili drugih klubova, a koja su već korišćena i po merama su drugih igrača.

Treniram u kolicima koja nisu po mojim merama. Prilagođavam ih uz pomoć stiropora i lepljivih traka, jer su izrađena za krupnijeg čoveka. To mi onemogućava da budem brži, samim tim bolji igrač i stalni reprezentativac. Iz tih razloga, potrebno je sakupiti novac za nabavku novih sportskih kolica izrađenih po mojim merama. Javno obećavam da ću opravdati finansijsku pomoć svojim zalaganjem na svakom treningu i utakmici – u novim kolicima - priča Dinić.

Trenirati u tuđim kolicima je, kako je pojasnio profesor niškog Fakulteta sporta, kao igrati fudbal u dva broja većim patikama - moguće je, ali nikako ne možete dati svoj maksimum.

Kako bi Dinić što bolje napredovao klub je obezbedio 60 % para za kupovinu novih kolica, a za ostatak novca pozivaju firme, pojedince i organizacije da na žiro račun Raiffeisen banke uplate koliko novca mogu. Broj računa je 265-4040310000204-63, primalac Sportsko udruženje Udruženje košarke u kolicima Nais, a svrha uplate donacija kolica za Aleksandra Dinića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Марко

    21:21 // 27. 11. 2019.

    Феноменалан текст, нема шта да се дода или одузме! Његова животна борба је инспирација за сваког! Александар је ретко културна особа, смирена, одмерена, приземна. Напредује као играч, треба му помоћи. Са спортским колицима по својој мери биће још бољи играч.

  • Mara

    20:11 // 27. 11. 2019.

    Svaka čast na snazi i upornosti.Živ bio

  • Мирољуб Марјановић

    16:41 // 27. 11. 2019.

    Браво за Александра на личној храбрости да крене на кошаркашки терен играјући кошарку као корисник инвалидских колица.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: