Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 2. 4. 2019.

| Sport

Nišlije dobile opremu, održan prvi trening košarke u kolicima

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Prvi trening košarke u kolicima
Prvi trening odradio Nais sa studentima DIF-a; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Skupa kolica uslovila su da osobe sa invaliditetom kasnije od najavljenog dobiju mogućnost da se oprobaju u košarci, ali sada se i to dogodilo. Odrađen je i jedan trening, kome su se priključili i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a iz niškog Sportskog udruženja košarke u kolicima Nais kažu da je interesovanje veliko, te da očekuju da će se veliki broj ljudi oprobati u ovom sportu.

Niš sada ima šest kolica, dobijenih od Saveza košarkaša u kolicima Srbije, košarkaša Borisa Cvjetkovića i Nebojše Ilića, te putem projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kao pionira niške košarke u kolicima opisuju u DIF-u Bratislava Kostića, službenika MUP-a i jednog od učesnika prvog treninga. On je podsetio da su se treninzi košarke u kolicima već odigravali u Nišu, u Gabrovcu, ali da zainteresovanost nije bila velika, te se prestalo sa aktivnostima. Prvi-trening-košarke-u-kolicima-2-foto-Fakultet-sporta-i-fizičkog-vaspitanja U Naisu kažu da je zainteresovanos za košarku u kolicima velika; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Sada mi se čini da će ova inicijativa uspeti, jer jaka organizacija stoji iza svega ovoga. Igraće se dobra košarka u kolicima u Nišu. Verujem u to! - optimističan je Kostić.

Ujedinjeni u tome da će nastaviti da koriste priliku koja im se ukazala i igraju košarku su i ostali članovi tima. Dejan Šimandli, Slaven Nonković i Aleksandar Dinić oprobali su se u mnogim sportovima namenjenim osobama sa invaliditetom, ali se slažu da je košarka nešto posebno.

Sanjao sam godinama da dođe ovaj dan i došao je! Pre sticanja invaliditeta sam preferirao kolektivne sportove, fudbal i košarku. Nakon rehabilitacije sam se bavio mnogim sportovima: boćanjem, pikadom, atletikom, šahom i plivanjem. Međutim, tek sam sa današnjim treningom pronašao sebe. Ovaj sport je u skladu sa mojim karakterom - rekao je Dinić.

Košarka u kolicima “ljubav na prvi pogled” i za one bez invaliditeta

Prvi-trening-košarke-u-kolicima-3-foto-Fakultet-sporta-i-fizičkog-vaspitanja. Veliki planovi za dalji razvoj košarke u kolicima u Nišu; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanjaJedan od onih koji su se priključili prvom treningu je i student četvrte godine Đorđe Igrutinović, za koga na DIF-u kažu da je “za svoje godine sjajni poznavalac adaptivnog vežbanja”.

Sjajno je za sve studente fakulteta da mogu da imaju praksu u klubovima. Kada je reč o osobama sa invaliditetom, potrebno je "ući u njihove cipele". Ako imate uvid u strukturu njihove dnevne aktivnosti, percepciju i mogućnosti, onda lakše možete da planirate i sprovedete fizičku aktivnost te populacije. A šta reći za košarku u kolicima? Ljubav na prvi pogled - rekao je Igrutinović.

Brojne aktivnosti u raznim sportovima namenjenim osobama sa invaliditetom sastavni su deo studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Jedan od najuspešnijih primera je golbal, sport namenjen isključivo slepim i slabovidim osobama, od koga je nastala takmičarska ekipa, koja je tokom prve godine postojanja postala državni prvak, onda tu titulu odbranila, a nedavno je u Niš pristiglo i prvo međunarodno odličje. Prvi-trening-košarke-u-kolicima-5-foto-Fakultet-sporta-i-fizičkog-vaspitanja. Kolica pristigla sa raznih strana; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Na DIF-u se nadaju da će isto biti i sa košarkom u kolicima, priča profesor Marko Aleksandrović, te su u planu domaći i međunarodni turniri, kampovi i seminari, ali je svestan da je put do toga dug.

Ovaj događaj nije samo promocija, da se dogodi samo jednom i nikad više. Košarka u kolicima je sada deo praktične nastave. Sledili smo dobru praksu da sportisti sa invaliditetom dolaze na praktičnu nastavu i sa njima naši studenti “ukrste koplja”. Mišljenja sam da će veliki broj studenata zavoleti ovaj sport - ispričao je Aleksandrović.

Prvi-trening-košarke-u-kolicima-4-foto-Fakultet-sporta-i-fizičkog-vaspitanja. Košarka u kolicima kao deo dva predmeta na DIF-u; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanjaKako bi se što više približili košarci u kolicima, studenti će je igrati, kako na časovima sporta za osobe sa invaliditetom, tako i na predmetu košarka jer, objašnjava profesor Miodrag Kocić, studenti treba da sagledaju košarku i iz drugog ugla, “da nauče kako da ovaj sport načine dostupnim svima”.

Saradnju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i kluba Nais pohvalio je i predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije Vladimir Kuzmanović.

Svest koju ima ova renomirana visokoškolska institucija u oblasti sporta je primer kako se školuje budući kadar - kroz praksu. Od danas je košarka u kolicima značajno decentralizovana, a mislim da će pored Niša i drugi veći gradovi u tom delu države da formiraju klubove. Košarka u kolicima se nezaustavljivo širi - priča Kuzmanović.

Podsetimo, još pre skoro dve godine bilo je najava da će se u Nišu formirati klub za osobe sa invaliditetom koje bi da se bave košarkom, te da će otpočeti sa treninzima. Međutim, skupa kolica odložila su ovu aktivnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: