Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 26. 10. 2022.

| Sport

Nišlije osvojile Kilimandžaro, bivša rukometašica Naise zaprošena na najvišem vrhu Afrike

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Nislije na Kilimandzaru 5, foto Preslap
Zastava Niša na vrhu Kilimandžara; foto: Planinarsko društvo Preslap

Zastavu Niša na najvišem vrhu Kilimandžara i Afrike, na visini od 5.895 metara, zaboli su Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman, članovi planinarskih društava Suva planina i Preslap iz Niša. Ovaj uspeh Nišlija imao je i romantičnu notu pošto je na izazovnom vrhu Uhuru zaprošena Jovana Bogojević, bivša rukometašica niške Naise i reprezentativka Srbije.

Nislije na Kilimandzaru 1, foto Preslap Na vrhu Afrike; foto: Planinarsko društvo Preslap Od 11 učesnika ekspedicije koji su savladali sve izazove Kilimandžara bili su i Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman iz Niša.

Uspon je izveden Marangu trasom. Sve je počelo na Marangu kapiji, na oko 1.800 metara nadmorske visine. U prvoj etapi ekipa je prešla 8 km kroz džunglu i došla do Mandara koliba na 2.700 m. Sledeća etapa od 12 km vodila je do Horombo koliba na oko 3.700 metara nadmorske visine, kroz ređu šumu i pustinju. Odavde je izveden aklimatizacioni uspon do Zebrinih stena na 4200 metara nadmorske visine, i povratak na Horombo - prenose utiske.

Nislije na Kilimandzaru 3, foto Preslap Pala i prosidba; foto: Planinarsko društvo Preslap Od Horomba ekipa se dalje uputila do Kibo koliba na oko 4.700 metara nadmorske visine, preko planinske pustinje, u dužini od 9 km. Usledio je završni uspon.

Bilo je hladno i vetrovito. Izuzetno je bila naporna i strma deonica do Gilmanove tačke na 5.670 m. Savladana je za čak 6 sati, iako je duga tek 4 km. Do vrha Uhuru preostala su još 2 km, ali ovde je vazduh bio razređen i ekipa se otežano kretala. Konačno, posle 8 i po sati teškog uspona, dostignut je krov Afrike - javljaju planinari.

A na vrhu Afrike, osim sreće zbog velikog uspeha, bilo je i romantičnih trenutaka. Član eksedicije Danijel Milovanović zaprosio je Jovanu Bogojević, nekadašnju igračicu niške Naise i reprezentativku Srbije u rukometu.

Prvi put na jedan od "Seven Summits" (sedam vrhova sedam kontinenata) popeli su se Milica Komadinić i Ivica Đorđević, a Miroslavu Dokmanu je ovo treći ili četvrti put, zavisno kako se posmatraju vrhovi Elbrus i Mon Blan kao najviši vrhovi Evrope.

Nislije na Kilimandzaru 2, foto Preslap Vrhovi Kilimandžara; foto: Planinarsko društvo Preslap

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela

    12:06 // 27. 10. 2022.

    Bravo za sve, a posebno za mladi bračni par! Kakva romantika! Ima li većeg dokaza ljubavi? Svaka čast mladoženji što se setio da ovo učini, a ne možemo ni da pretpostavimo koliko je bilo opasno i naporno da dođe u priliku da zaprosi svoju ženu?!

  • Dr Jakov Zlatar

    15:07 // 26. 10. 2022.

    Dokman se popeo o trošku poreskih obveznika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: