Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 6. 3. 2014.

| Sport

Nišlije se tukle zbog fudbala dok je besneo rat

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Tim-Pobede-iz-Nisa.jpg
Niški Sportski klub "Pobeda"

Prva arhivski zabeležena tuča na fudbalskom terenu u Nišu dogodila se između ekipa tada favorizovanog Sportskog kluba „Jugoslavija“ i niške „Pobede“, a da sve bude interesantnije, to se dogodilo 18. avgusta 1941. godine kada je u zemlji besneo Drugi svetski rat.

Ovaj podatak za Južne vesti otkriva istoričar Boban Janković, arhivista u Istorijskom arhivu u Nišu koji je proučavao to razdoblje, pa i sam „zastao“ nad ovim podatkom da bi ga bolje proučio.

Tada su, inače, na planinama oko Niša delovale razne vojske i odredi, borbe su bile svakodnevnica, pa je u toliko čudno što ne samo da se igrao fudbal, nego je došlo do masovne tuče navijača i igrača oba kluba. 2 Boban Janković

Janković kaže da je ovaj podatak uočio u dnevnom listu „Novo vreme“ koji je tada bio pod patronatom Milana Nedića, predsednika Vlade narodnog spasa za vreme rata. O samoj utakmici je izveštavao niški dopisnik „Novog vremena“ Petar Brajović (izveštavao do oktobra 1941. godine).

- U utakmici koja se odigrala 18. avgusta 1941. godine SK „Jugoslavija“ pobedila je nišku „Pobedu“ rezultatom 7:4 (1:1), a senku na meč u drugom poluvremenu bacila je velika tuča - to je nadnaslov - prepričava Janković.

On citira šta je sutra objavljeno u novinama o ovom nemilom događaju.

- Današnja utakmica privukla je veliki broj gledalaca. „Jugoslavija“ je treći beogradski klub koji gostuje u Nišu. Utakmica je bila vrlo zanimljiva, a dobro je sudio Medenica. Opšti utisak pokvaren je, međutim, tučom koja je izbila u drugom poluvremenu. Nišlija Miodrag Popović, igrač „Pobede“ udario je glavom Rajlića u lice, a ovaj mu je vratio udarcem pesnice - pisalo je u novinama.

Zatim su, piše u tekstu, skoro svi igrači SK “Jugoslavije“ na čelu sa Rajlićem počeli da jure Popovića i ova neobična trka razvijala se po celom igralištu.

- Gledaoci su, naravno, burno protestvovali. Mnogi navijači uleteli su u teren i tako se napravila velika gužva. S mnogo truda funkcioneri su uspeli da uspostave red. Utakmica je zatim nastavljena. Ponašanje igrača Jugoslavije je za svaku osudu. Nije se očekivalo da će se popularni beogradski fudbaleri toliko zaboraviti. Njihove postupke kritikuju svi nepristrasni posmatrači utakmice - napisao je tadašnji dopisnik Brajović.

On je dodao da je igra u prvom poluvremenu bila ravnopravna, ali da je "Jugoslavija" kasnije razvila svoju igru i došla do pobede od 7:4. Na žalost, u tekstu se ne navodi da li je ovo bila prvenstvena ili prijateljska utakmica.

O klubovima kao što je „Jugoslavija“, koja je kasnije igrala pod imenom SK “1913“ (a posle rata Crvena Zvezda) se pogotovu posle filma „Montevideo“ mnogo toga zna, dok o niškoj „Pobedi“ za sada nismo našli podatke, ali nam je Janković dao njihovu sliku, tako da Nišlije mogu da prepoznaju nekog od svojih predaka.

Fudbal se u Srbiji igrao do početka 1944. godine kada su zamrle sve aktivnosti u tadašnjoj Srpskoj ligi u kojoj su učestvovali mahom beogradski klubovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan Popovic

    16:04 // 10. 3. 2014.

    Bobane, Miodrag Popovic igrac pobede za vreme rata je moj otac, dole prvi sa desne strane.
    Posle rata FK Pobeda je prerasla u FK 14. oktobar. Radnicki je postao 1953.godine. Kontaktiracemo.

  • Niko i Nista

    15:13 // 6. 3. 2014.

    Tako je formirana fudbalska ekipa koja sa malim prekidima razvija svoju bogatu sportsku tradiciju skoro pola veka, sa manjim ili većim prekidima.

  • Niko i Nista

    15:13 // 6. 3. 2014.

    Miloš Marković nije posustao i brzo se dao na posao da je sva pravila kluba izmenio na taj način što je naziv „Proleter“ svuda zamenio sa "Radnicki".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: