Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:19, 2. 9. 2022.

| Sport

Nišlije veruju da košarkaši Srbije mogu do zlata na Evropskom prvenstvu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Jaramaz
Večeras od 21 sat Srbija - Holandija; foto: JV / Jelena Mišić

Počelo je 41. Evropsko prvenstvo za košarkaše, a Srbija večeras od 21 sat igra prvi meč u grupi D protiv selekcije Holandije. Jug Srbije predstavljaće selektor Piroćanac Svetislav Kari Pešić, a pomaže mu sugrađanin Oliver Kostić. Trener niškog Konstantina Milan Tubić i sportski novinar iz ovog grada Aleksandar Nikolić veruju u "orlove" i da mogu iz Berlina da donesu "zlato što se zlati".

Od 1935. godine se igraju šampionati Evrope, a do 18. septembra u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj ekipe će se 41. put boriti za pehar najboljeg na Starom kontinentu. Među 24 tima nalazi se i Srbija, koja igra u grupi D sa domaćinom Češkom, Finskom, Poljskom, Izraelom i Holandijom sa kojom će se večeras od 21 sat sastati u prvom kolu.

Tuba-predstavljanje-2-1024x768 Milan Tubić veruje u našu selekciju; foto: OKK Konstantin

Milan Tubić, trener Konstantina i nekadašnji šef struke Nibaka, Juniora i kadeta i juniora Konstantina, kaže da našoj selekciji mnogo znači bogato iskustvo selektora Svetislava Karija Pešića.

Mnogo nam znači iskustvo koje selektor ima, on zna kako se igraju najvažniji turniri, osvojio je skoro sve i sa mlađim selekcijama, ali i našom i nemačkom reprezentacijom. Mislim da imamo šanse da budemo prvaci Evrope. Bile su neke turbulencije u reprezentaciji, povrede, neki igrači su izostali, ali mislim da je to ojačalo selekciju. Zavisi od utakmice do utakmice, ali mislim da smo dobri kandidati za medalju. Možda je preambiciozno, ali možemo da budemo prvaci Evrope. Vreme je da se vratimo - dodao je Tubić.

U borbi za medalje Tubić vidi našu selekciju i još četiri reprezentacije.

Nemci su pokazali da mogu da prijatno iznenade. Uz Sloveniju, Francusku, Litvaniju i nas, biće kandidata za medalju, a među njima je i Nemačka. Crna Gora sa Dubljevićem je zanimljiva, Grčka nije za potcenjivanje - kaže Tubić.

Nagrada_Aleksandar_Nikolic_foto_Aleksandar_Nikolic Aleksandar Nikolić, najbolji sportski novinar 2019. godine; foto: privatna arhiva

Srbija i Jugoslavija su, dosad, sa evropskih prvenstva dneli 8 zlata, 7 srebra i 4 bronze. Da je vreme za novu medalju smatra i sportski novinar portala Sport juga i veliki zaljubljenik u igru pod obručima Aleksandar Nikolić.

On najdetaljnije pamti Svetsko prvenstvo 2014. godine u Turskoj, a sada kaže da "bez ikakvog uvijanja i lažne skromnosti, ovaj sastav Srbije je legitiman kandidat za zlatnu medalju".

U kvalifikacionim mečevima protiv Grčke i Turske mogli smo da vidimo svestranost i zrelost u igri "orlova". Ukoliko se protivnička odbrana fokusira na Jokića i reši da ga napadne udvajanjem, višak možemo podjednako kvalitetno kazniti pravovremenim utrčavanjima ili šutem za tri poena. Osim dvostrukog NBA superstara, tu su Micić, Kalinić, Lučić, Milutinov - igrači u najboljim igračkim godinama, koji je iza sebe imaju kontinuitet od jedne ili više dobro odigranih sezona na visokom nivou. Svako od njih je u potpnosti sazreo kao igrač i spreman da da svoj doprinos u osvajanju - kaže Nikolić.

svetislav pesic, kosarka, nis, jul 2022, foto jv jelena misic Svetislav Pešić ima bogato iskustvo; foto: JV / Jelena Mišić

Pomno je pratio sva košarkaška takmičenja, nastupe igrača i pripreme selekcija. Pored Srbije, kao pretendente za mesta na pobedničkom postolju, Nikolić vidi Slovence, Grke i Francuze.

Aktuelni prvaci Evrope predvođeni tandemom Dončić - Dragić igraju lepršavo i ofanzivno su prilično moćni. Ako na košarku gledamo kao na igru, oni se najlepše igraju. Francuzi su atletski i fizički najdominantnija ekipa na turniru. Prošle sezone su osvojili srebro u Tokiju, pobedili čak i Amerikance. Nema De Koloa i Batuma, ali su ponovo baš jaki. Što se Grka tiče, videli smo sav njihov kvalitet u Areni. Janis Adetokumbo je čudo prirode, ne postoji igrač koji može da ga brani jedan na jedan, potencijalni problem su povrede i rovitost nekih važnih grčkih igrača - dodaje Nikolić.

Reprezentacija Srbije Naših 12 najboljih; foto: Košarkaški savez Srbije

Kao najprijatnija iznenađenja vidi Litvaniju i Nemačku.

Nakon nekoliko godina suše, Litvanci bi mogli da naprave iskorak, dok su Nemci domaćini u eliminacionoj fazi, imaju interesantan roster i mogu biti opasna mina - dodaje Nikolić

Na kraju je istakao da se nada da "ćemo poslednjih dana ovog leta doneti iz Berlina to zlato što se zlati".

Prenosi svih mečeva naše reprezentacije biće na kanalima RTS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    07:30 // 3. 9. 2022.

    Jel veruju nišlije da će hala Čair da ima struju na nekom međunarodnom takmičenju, ako iga ikada više i bude?

    • Var tehnolog

      19:44 // 4. 9. 2022.

      Samo,kad bi nam rekao, na koje nislije mislis?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: