Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 15. 11. 2021.

| Sport

Nišlijka Milica Vrućinić savladala smer u sportskom penjanju za mušku kategoriju u Sićevačkoj klisuri

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
milica planinarka
Savladala mušku normu; Foto: Milica Vrućinić

35-godišnja Milica Vrućinić koja trenira sportsko penjanje uspela je da u Sićevačkoj klisuri savlada smer težine 8b+, koji inače spada u mušku kategoriju. Kaže da joj je za takozvani ulazak u rang uspešnog penjača bilo potrebno mnogo manje, ali da je želela da pomeri i lične granice.

Milica-Vrucinic Napornii treninzi dali rezultat; Foto: Milica VrućinićMilica objašnjava da težina uspona ne zavisi samo od visine stene i strmine, već da se meri količina napora i zahvata koje sportista ulaže da bi stenu “savladao”.

Kako kaže, Sićevačka klisura je uvek izazovna, jer faktori kao što su eksponiranost, oštrina i tehnička zahtevnost stene utiču na to da je za njihovo savladavanje neophodna dobra priprema, kako fizička, tako i mentalna.

Težina smera u penjanju zavisi od konfiguracije stene, od potrebne količine hvatova iskopa pokreta koje morate da savladate do vrha. Koliko god da sam se dobro pripremila, negde u glavi je stalno bilo prisutno pitanje, da nije možda preveliki zalogaj? Iako je "samo za ocenu teži", znala sam da je to u fizičkom smislu velika razlika u odnosu na ono što mi je do sada uspevalo da izvedem - objašnjava Vrućinić.

Za ovaj uspeh zasluži su i naporni trenizi koje je dodatno "pojačala" tokom leta, pa je pored regularnog u klubu dobar deo treninga vežbala i na kućnom trenažeru, jačajući prste i prepremajući ih za držanje izuzetno sitnih i oštrih ivica koje se mere milimetrima.

Kao kod svakog teškog zadatka, bilo je dosta uspona i padova. U celom tom procesu više od svega značili su upornost i strpljenje i, mic po mic, od onog „nema šanse“ došlo je do toga da su se svi pokreti složili u jednu finu koreografiju i našla sam se na vrhu ovog izvanrednog smera - priča Vrućinić.

Koliko je ovaj uspeh veliki pokazuje i činjenica da je do pre samo mesec dana ta težina bila u kategoriji nacionalnog rekorda za žene.

Ta težina bila je nacionalni rekord za žene, pa je Staša Gejo izvela za jednu ocenu veći uspon i izvela novi nacionalni rekord – priča Vrućinić.

U svet sportskog penjanja Milica Vrućinić je ušla je 2004. godine, od kada i aktivno trenira. Članica je kluba PAEK i uspešno i vežba svakodnevno kako kod kuće, tako i u klubu. Naglašava i da osim lične motivacije uspeh duguje i trenerima Vesni Pavlović i Slobodanu Geju, kao i svojoj porodici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niks

    13:47 // 15. 11. 2021.

    Bravo Milice ! Svaka čast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: