Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 20. 9. 2022.

| Sport

Od Grada ili od privrede - polemika o tome gde treba niški sport da traži novac

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
košarka lopta
Sport čeka bolje dane; foto: JV / Vanja Keser

"Zalagaćemo se da finansijska podrška za sportske klubove budu malo uvećana u narednoj budžetskoj godini", rekla je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša koja je podsetila na godine kada su takmičarke Kluba za sinhrono plivanje Niš uspele da naprave značajne rezultate i sa skromnijim sredstvima iz budžeta Grada, a uz podršku privrednika. Koliko je teško naći sponzora u niškoj privredi za sportska takmičenja, potvrdio je dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić, predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije.

Svečana akademija povodom 50 godina Odbojkaškog kluba Niš bila je mesto da se pokrene pitanje koje muči sportske klubove iz Niša. Koliko je značajna podrška Grada klubovima, svesna je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša koja je nekad bila omladinska reprezentativka stare Jugoslavije u rukometu.

Mogu da kažem u ime Grada, a tu je i član Veća za sport koji će sigurno insistirati na tome da Grad stane iza svih kvalitetnih sportova. Moramo finansijski da pomognemo kako bismo iznedrili neke nove reprezentativce koji će braniti boje Srbije. Zalagaćemo se da finansijska podrška i sredstva budu malo uvećana u narednoj budžetskoj godini - rekla je Davidović.

Milovan Bratić Milovan Bratić: "Poražavajuća činjenica je da nemamo iz ovog grada nekog olimpijca"; foto: JV / Ljubica Jocić Kada je počela da se bavi politikom, kako kaže, bilo joj je određeno da bude predsednica Kluba za sinhrono plivanje Niš, pa je ispričala priču kako se do uspeha može doći i uz skromniju podršku Grada.

Naše takmičarke su učestvovale na kupu u Belgiji, iz Grada su bila skromnija sredstva za rad kluba. Savez za sinhrono plivanje nije mogao da obezbedi novac, pa smo tražili iz Niša i države društveno-odgovorne kompanije i ljude dobre volje koji bi pomogli da devojke odu na takmičenje. One su otišle, u ukupnom plasmanu su bile sedme, a u dublu i u solo tačkama treće. Po povratku iz Belgije su nas čekali novinari Politike sport i devojke su sa radošću govorile o uspesima i važnosti učesvtovanju na svim velikim sportskim manifestacijama. Pokazale su da, iako su imale skromnija sredstva iz Grada, da mogu mnogo - rekla je Davidović.

Koliko je teško doći do te podrške u privredi Niša, potvrdio je Milovan Bratić, predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije.

Sport u gradu upućuju na privredu. Iz ličnog iskustva reći ću: prošle godine Džudo klub Kinezis je trebalo da nastupi u Ligi Evrope. Trebalo je milion dinara, skupili smo 300.000 dinara. Da li privrednici ne poznaju sport ili je loša privreda, nisam neko ko može time da se bavi. Ali, znam da grad koji ima ovoliko omladine, toliko nivoa takmičenja, treba nešto da uradi, treba svi da uradimo nešto. Šta se dešava? Ne želim da tražim krivce, ali znam da svi moramo da uradimo nešto bolje, više i efikasnije - kaže Bratić.

DUšica Davidović Dušica Davidović: "Moramo finansijski da pomognemo kako bismo iznedrili neke nove reprezentativce koji će braniti boje Srbije"; foto: JV / Ljubica Jocić Kao univerzitetski grad, Niš bi trebalo da ima mnogo bolje uslove, ali i rezultate u sportu i drugim oblastima.

Poražavajuća činjenica je da nemamo iz ovog grada nekog olimpijca, niti ćemo ga imati, kako stvari stoje. Ako se ne upustimo da stvaramo, ako je entuzijasta sve manje, male su i mogućnosti. Želim da trenirate u najboljim uslovima i da se ponosimo kao i ostalim sportsitima ovog grada. Retko koji grad ne prepoznaje Univezitet kao mesto koji može da pomogne gradu. Brojni studenti iz cele Srbije dolaze da studiraju, nažalost, sve manje dolazi u sportske klubove je su takvog kvaliteta da ne mogu da iskažu svoje potencijale - kaže Bratić.

Podsetimo, krajem juna su sportski klubovi saznali sume iz budžeta od ukupno 131 miliona koliko je podeljeno za sport. Ove godine je 18 klubova i Sportski savez Niša od posebnog značaja za Grad i oni su podelili 73 miliona dinara, a prvi put od 1979. godine Grad novčano nije podržao Izbor sportiste godine Niša.

klubovi iz Niša su novembra prošle godine dobili dodatan novac, kao pomoć države svim klubovima u Srbiji, a krajem prošle godine od države, preko Grada, još 200 miliona dinara. Ministar finansija Siniša Mali nedavno je najavio da će država verovatno ponovo pomoći svim klubovima u Srbiji.

Kao još jedno rešenje za problem finansiranja i funkcionisanje klubova u gradu, Dragana Sotirovski je predložila pravljenje sportskog društva, po ugledu na Kragujevac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin

    10:21 // 21. 9. 2022.

    Uništili ste sport

  • Veljovic Vladeta

    09:39 // 21. 9. 2022.

    Svi komentari malo imaju veze sa zakonom o sportu

  • Siky67

    21:37 // 20. 9. 2022.

    Iz gradske kase treba finansirati samo školski i amaterski sport. Za profesionalce ovde ne bi ni trebalo biti mesta.

    • Dule

      06:01 // 21. 9. 2022.

      Najtačniji komentar.

    • Sportista

      14:25 // 21. 9. 2022.

      Brilijantna ideja... a kako ce onda se finansiraju ostali sportovi ili tzv mali sportovi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: