Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 13. 2. 2019.

| Sport

Od sutra u "Čairu" Kup Koraća, na otvaranju FMP i "senzacija" iz Žitišta

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Kup Koraća 2018 hala Čair
Kup u Nišu - peti put zaredom, deseti od kad nosi ime Radivoja Koraća, petnaesti u istoriji; foto: Vanja Keser

Uoči početka borbe za prvi nacionalni trofej u sezoni, po običaju su u centru pažnje Crvena zvezda i Partizan, ali čini se da je "večito rivalstvo" ovog puta malo bacila u senku topla priča o senzaciji preliminarne faze takmičenja - plasmanu trećeligaša Svetog Đorđa iz Žitišta na Kup Radivoja Koraća. Borba za "Žućkovu levicu" u hali "Čair" počinje sutra, 14. februara, a njen novi vlasnik znaće se u nedelju, 17. februara.

Prvog dana takmičenja publika će od 17 sati moći da vidi duel FMP-a i Svetog Đorđa. Tim iz Železnika se nadmeće u ABA ligi, u kojoj drži “zlatnu" sredinu tabele - nalaze se na šestoj poziciji i nemaju šanse za plasman u plej-of. Trostruki osvajač "Žućkove levice" tokom sezone mahom je pobeđivao timove iz donjeg dela tabele, a od vodeće četvorke nikoga nije uspeo da savlada.

Ipak, “panteri” su veliki favorit u četvrtfinalu, pošto njihov rival ne samo da nije učesnik nijednog od regionalnih takmičenja, već nije ni nekog od jedinstvenih domaćih. Tim iz Žitišta je lider Prve regionalne lige sever i za sada u njoj ne zna za poraz. Jedini put kada je ove sezone izgubio bilo je finale preliminarne faze Kupa, od Novog Pazara.

Kup Radivoja Koraća Čair Partizan Titulu brani beogradski Partizan; foto: Vanja KeserIstog dana, samo od 19:30 drugi učesnik turnira koji nije izašao na regionalnu scenu Novi Pazar pokušaće da izbaci branioca “Žućkove levice”. Autsajder u ovom meču do Kupa Koraća stigao je putem preliminarne faze takmičenja, koju je osvojio. Novi Pazar je trenutno treći u Košarkaškoj ligi Srbije.

Branilac trofeja je Partizan, koji trenutno zauzima treću poziciju u ABA ligi. Crno-beli su učestvovali i u Evrokupu, gde su obezbedili prolaz u Top 16 fazu, ali nisu uspeli da se plasiraju u četvrtfinale. Na Kup stižu pojačani Ognjenom Jaramazom, ali je pred put u Niš trener Andrea Trinkijeri ulogu apsolutnog favorita prepustio je “večitom rivalu”.

U istim terminima igraće se četvrtfinala i drugog dana takmičenja, u petak 17. februara. Prvo će se za svoje mesto u polufinalu boriti Mega i Borac. Ekipa koja se ove sezone nadmeće u roze-plavoj kombinaciji nalazi se na petoj poziciji u ABA ligi i ima još teorijske šanse da se plasira u plej-of, ali su joj je za to potrebne sve same pobede u preostala 3 kola, uz sve poraze Budućnosti i Partizana, ekipa koje imaju po 3 boda više. Mega Kup Koraća Može li Mega da ponovi uspeh iz 2016. godine?; foto: Vanja Keser

Protivnik im je šestoplasirani tim ABA lige 2, ali i tim koji trenutno predvodi prvoligaški karavan, pošto sa 18 pobeda i 2 poraza zauzima prvu poziciju u Košarkaškoj ligi Srbije.

Poslednji učesnik polufinala biće poznat nakon duela prošlogodišnjeg finaliste Crvene zvezde i jednog od najmlađih beogradskih timova Dinamika. Tim sa Malog Kalemegdana je u ABA ligi samo jednom izgubio, te je ubedljivo prvi. U Evrokupu se plasirao među najboljih 16, ali su mu za prolaz u četvrtfinale rivali bili Unikaha, Limož i Valensija, te sa tim nije uspeo da se izbori. Crvena zvezda pobedila Kup Koraća 2017 Crveno-beli sa oporavljenim kapitenom kreću u pohod na povratak "Žućkove levice" u svoje vitrine; Foto: JV / Vanja Keser

Na Kupu se u crveno-bele redove vraća oporavljeni kapiten Branko Lazić, koji je, kako prenosi Žurnal, naglasio da će od ishoda pohoda na “Žučkovu levicu” umnogome zavisiti i ostatak sezone.

Njihov rival takođe dolazi iz prestonice i jedan je od najmlađih klubova iz Beograda. Brzo je napredovao, te je poslednjih godina redovni učesnik završnice Kupa. Trenutno je četvrti u Drugoj jadranskoj ligi, dok u KLS-u zauzima drugo mesto.

Polufinala će se igrati u subotu od 17 i 21 sat, dok je finale na programu od 17 sati.


U “Čair” stižu i navijači iz Žitišta

Od 8 ekipa koliko će ih nastupiti na Kupu Radivoja Koraća, čak 6 su tu bile i prošle godine, dok njih 5 mogu da se pohvale trećim uzastopnim učešćem. Tu su timovi koji nastupaju za prvi i drugi rang Jadranske lige, a kao trećeplasirana ekipa KLS-a moglo bi se reći da i Novi Pazar pripada ovoj skupini, ali se plasman “svetaca” iz Žitišta može posmatrati kao sezancija.

Ovo je svakako i najveći uspeh u 40-godišnjoj istoriji kluba. Iako naselje u Vojvodini iz koga Sveti Đorđe potiče ima svega 3.000 stanovnika, u klubu najavljuju za Mozzart i dolazak svojih navijača - dva autobusa, uz privatni prevoz, pa računaju da će u “Čairu” svakako imati veću podršku od “pantera”.

I dok su plate ABAligaša hiljade i hiljade evra, u Svetom Đorđu se igra za stipendije od po nekoliko hiljada dinara, na dobrovoljnoj bazi, priča trener Marko Boljac za Mozzart, a većina igrača i članova stručnog štaba ima i “normalne” poslove.

Evo ja sam po struci informatičar. Imamo u ekipi i pravnika. Centar nam je diplomirani pravnik. Sada radi u opštini. Imamo i par momaka koji su isto obrazovani, koji rade po zrenjaninskim dobrim firmama. Ima raznih profila - ispričao je Boljac.

Jasno je da će, po nekom nepisanom pravilu, “sveci” u hali “Čair” imati podršku svih neopredeljenih. Oni pak žale što im rivali u četvrtfinalu nisu bili "večiti", kažu, “ko zna kada ćeš imati priliku da igraš s Partizanom ili Crvenom zvezdom”.

Raspored Kupa Radivoja Koraća

Četvrtfinale

Četvrtak, 14. februar

17:00 FMP – Sveti Đorđe

19:30 Partizan – Novi Pazar

Petak, 15. februar

17:00 Mega – Borac

19:30 Crvena zvezda – Dinamik

Polufinale

Subota, 16. februar

17:00 FMP/Sveti Đorđe – Partizan/Novi Pazar

21:00 Crvena zvezda/Dinamik – Mega/Borac

Finale

Nedelja, 17. februar u 17 sati

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danilo

    22:04 // 13. 2. 2019.

    da li je u Nišu proglašena epidemija gripa i šta se u tom slučaju dešava sa javnim okupljanjima???

    • Zakonski

      08:40 // 14. 2. 2019.

      Onda se zabranjuju sva javna okupljanja u zatvorenom prostoru. Eno 200 metra dalje od hale Čair, zabranjene posete u bolnici i svi nose maske

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: