Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 8. 1. 2021.

| Sport

Odloženi petodnevni planinarski izazov na Staroj planini ponovo zakazan za jun

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
planinarenje
Avantura na Staroj zakazana za 16. jun: foto: Predrag Vučković

Avanturistički planinarski izazov koji će se naredne godine održati u 15 zemalja sveta stiže napokon i u Srbiju - nakon ovogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, avantura Hajlender Stara planina je zakazana za jun 2021. godine i prijave za zainteresovane su otvorene.

Jednogodišnje odlaganje je samo pojačalo želju avanturista da se upoznaju sa Starom planinom, kažu organizatori, ali i njihovu motivaciju da naprave nesvakidašnji događaj koji jeste vredan čekanja.

Osim internacionalnih učesnika, prvi Hajlender u Srbiji trebalo bi da okupi domaće ljubitelje planinarenja i sličnih aktivnosti na otvorenom, a sve u cilju promovisanja aktivnih životnih stilova, razvoja planinskog turizma i ekološki odgovornog ponašanja.

Više je razloga zbog kojih je Stara planina odabrana kao lokacija za prvi u Srbiji. Reljefne osobine Stare planine, njen geodiverzitet i biodiverzitet čine je idealnim mestom za jednu ovakvu avanturu. Pre svega, reč je o najvećoj planini u istočnoj Srbiji koja je za mnoge još uvek misterija. Na Staroj planini smenjuju se pejzaži prelepih krajolika i surove, divlje, kamenite prirode. A upravo je ta priroda čini idealnom za ovu vrstu događaja. Ne treba zaboraviti da se na ovoj planini još neguje duh vremena kada se živelo u skladu sa prirodom, tako da će učesnici/ce zaista imati pun ugođaj i u sebi probuditi pravi gorštački duh - kažu organizatori.

Ovaj avanturistički događaj će u 2021. godini biće održan u 15 zemalja sveta, osim Srbije održaće se i u Hrvatskoj, Španiji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Portugaliji, Sloveniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Severnoj Makedoniji, Egiptu i Maroku.

Avantura na Staroj planini zakazana je od 16. do 21. juna naredne godine. stara Nadaju se kraju epidemije; foto: Predrag Vučković

Živeći životom pravih gorštaka, tokom tih pet dana učesnice i učesnici će prelaziti trasu dugu 100 kilometara sa visinskim usponom na 3.400 metara. Spektakularni planinski pejzaži, miks divlje, netaknute i prelepe prirode, reke, vodopadi i kamena sela, čine Staru planinu idealnim ambijentom za ovu avanturu - najavljuju organizatori.

Start avanture je Babin Zub, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero gde je cilj. Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali je dobra fizička kondicija ipak neophodna.

Za učešće se mogu svi prijaviti, bez obzira na pol, a učesnici moraju imati minimum 18 godina, dok oni mlađi mogu učestvovati jedino u pratnji roditelja. Kako dodaju organizatori, ova hajking avantura pogodna je i za kućne ljubimce.

Sve informacije i prijava moguće su na sajtu organizatora na ovom linku.

Osim avanturističkog dela, koji podrazumeva hajking preko Stare planine, Hajlender Stara planina će imati i prateće sadržaje, poput joge i meditacije, upoznavanja kulturnog nasleđa tog kraja i koncerata.

Učesnici će na leđima nositi rančeve sa potrebnom opremom kao što su šator, vreća za spavanje, odeća, pribor za pripremu jela, lampe, šibice, kompas i sve ostalo što je neophodno za boravak u prirodi. Hranu i vodu tokom svih pet dana obezbediće organizator. Ukoliko vam se učini da je 100 kilometara ipak preveliki zalogaj za vas, pripremamo i edicije sa kraćim trasama - poručuju organizatori.

Događaj na Staroj planini organizuju udruženja Kamper planet i Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota - Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP SrbijaŠume.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zox

    15:06 // 9. 1. 2021.

    mogli ste da napisete i da je cena 150e po coveku...

  • Neznam kakvi su planinari al izviđači...

    16:44 // 8. 1. 2021.

    Sećam se pre neku godinu Ja u voz za dimitrovgrad i kad naišli mladi izviđači...Samo zamrtivač što nisu poneli,one đambo putničke torbe...Jedan biser mi njegovu torbu stavio na moju Ja ga opomenem da pomeri on me gleda ko tele u šarena vrata...Ma strašno!Samo da ne ostavljaju đubre tamo,za drugo se ne sekiram jer sam odatle rodom i Ja kad sam tamo ni maramicu za nos ne bacam u prirodu,molim Vas!

  • Држи Растојање

    12:57 // 8. 1. 2021.

    Љубитељи планина су скромни људи - на сваких неколико километара треба поставити трафике за продају хране по пристојним ценама,мобилне санитетске објекте,цистерну воде.Све то на комерцијалној бази.Није проблем у томе.Проблем је да сви у ГЛАВАМА разчисте са појмовима екологија,самозаштита,пристојност - а то не кошта ништа.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: