Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 15. 4. 2011.

| Sport

Održana Skupština Olimpijskog komiteta u Nišu

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Skupština Olimpijskog komiteta Srbije održana u sali Univerziteta u Nišu. Usvojen izveštaj o radu za 2010. godinu i predlog za ovu godinu, kao i promena znaka Komiteta. 

Olimpijski komitet Srbije je drugi put posle dužeg vremenskog perioda održao Skupštinu van Beograda. Prošle godine domaćin je bila Subotica. Pre početka sednice, Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta je uručio gradonačelniku Niša Milošu Simonoviću plaketu, dok je Simonović Divcu uručio zlatnik Cara Konstantina.

- Zadovoljstvo mi je što je Olimpijski komitet u Nišu, a naš grad će opravdati epitet domaćina. Niš, kao i drugi gradovi, imaju obavezu da pomognu Komitetu i olimpijcima. Niš se finansijski uključio u pripreme za Olimpijadu u Londonu 2012. godine. Ova godina je za Niš jako bitna što se tiče ulaganja u sportsku infrastrukturu. Siguran sam da će i hala i stadion "Čair" u budućnosti koristiti našim sportsitima - rekao je Miloš Simonović pre početka Skupštine.

Prošle godine OKS je proslavio 100 godina od osnivanja i realizovao dosta programa za pripreme za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Uvedena je kategorizacija za sportsite, a u Londonu bi mogli da nas predstavljaju sportsiti u 80 različitih disciplina. Srbija je prošle godine prvi put učestvovala pod tim imenom na Zimskoj Olimpijadi, a to je bilo u Vankuveru kada nas je predstavljalo 10 sportista. Na Olimpijadi mladih u Singapuru je nastupao 31 mladi sportista, a doneli su tri medalje (zlato - košarkaška ekipa 3 na 3, a srebro i bronzu plivač Velimir Stjepanović).

OKS je tokom 2010. godine organizovao Eko-Olimpijadu, predstavio dokumentarni film "Žućko" i monografiju "Olimpijski vekovnik".

- Bila je ovo teška godina i za Srbiju i za nas. Ponosan sam na to što smo uradili. Svi zaposleni su učestvovali u uspehu. Nismo 100 godina stari, nego smo tek 100 godina mladi - rekao je Divac.

Za predolimpijsku 2011. godinu OKS planira da sprovede projekat "Olimpijska Srbija" koji obuhvata pripreme sportista za Olimpijadu u Londonu. Takođe, počeće pripreme za Prvu zimsku Olimpijadu mladih u Inzbruku, a i letnji EYOF u Trabzonu. Olimpijska kuća bi trebalo da se završi ove godine, a Olimpijski muzej da funkcioniše na svakodnevnom nivou i preuzme deo aktivnosti OKS-a.

Sledeće godine će Srbija proslaviti 100 godina od prvog učešća na Olimpijadi, a to je bilo 1912. godine u Švedskoj. Sto godina kasnije, plan je da u Londonu pod zastavom Srbije se takmiči najveći broj sportista do sada.

- Dugujemo veliku zahvalnost gradu Nišu što nam je omogućio da održimo Skupštinu ovde. Doneli smo odluke bitne za Komitet, videli smo kojim sredstvima raspolažemo za sportiste. Do sada je olimpisjku normu obezbedilo 7 sportsita, 2 plivača i 5 strelaca. Jedna od glavnih misija nam je da se borimo protiv dopinga i nasilja u sportu. Težimo ka tome da nam sport bude čist. Nedostaje sportske infrastrukture u Srbiji, ali Olimpijski komitet obezbeđuje svim sportistima iz programa uslove za pripreme - rekao je Vlade Divac.

U toku prošle godine OKS je poslovao pozitivno. Imao je 195.373.710 dinara prihoda, a 195.135.482 dinara rashoda. To znači da je prošlu godinu OKS završio sa 238.228 dinara u plusu.

Što se tiče 2011. godine, OKS planira prihode od 372.019.000 dinara, a do sada je obezbeđeno 269 miliona dinara. Planirani troškovi su 371.858.000 miliona, kao i da se smanji procenat rashoda u odnosu na prethodnu godinu. Prihod bi trebalo da se poveća kroz marketing i sponzorstva.

Predlog Pikado unije srbije da bude primljena u produženo članstvo OKS-a je odbijena jer Međunarodni olimpijski komitet ne priznaje pikado. Na Skupštini je izabran i novi znak Olimpijskog komiteta.

- Predloženi zank je u skladu sa Statutom Komiteta. Prethodni znak nije mogao da se koristi. Zastava ili grb Srbije smeju da se upotreblavaju u okviru nekog znaka, ali samo ako je u propisima sa posebnim zakonom. To ovde nije bio slučaj, pa smo 4. aprila napravili novi znak - rekao je Branimir Šuvljanski, v.d. predsednika Statutarno pravne komisije.

Na Skupštini je prisustvovalo 55 delegata od ukupno 85 članova Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sleepwalker

    03:00 // 16. 4. 2011.

    Velimir Stjepanović, a ne Stefanović.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: