Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:19, 31. 1. 2016.

| Sport

Osnovci igrali simultanku sa Karpovom

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Karpov na Oblačini
Simultanka na 20 tabli protiv šahovske legende; Foto: JV

Nekadašnji svetski šahovski prvak Anatolij Karpov posetio je Merošinu, gde je najpre u parku ispred zgrade Opštine "otvorio" veliku šahovsku tablu, a zatim sa članovima lokalnog kluba odigrao simultanku na 20 tabli.

Mali Marko Pobediće idući put; Mali Marko, foto: JVOsnovcima koji su igrali protiv šahovske legende je možda bio bitan i rezultat, ali će tu partiju pamtiti čitavog života.

Za malog Marka, koji je šah učio od svog deke, ovo je bilo i veliko iskustvo.

Pobedio me za malo. Mogao sam ja njemu da dam mat, ali je samo jedna figura falila - kaže Marko.

Karpov Anatoli Velemajstor od svoje 15. godine; Foto: JVZa razliku od starih generacija, koje su šah morale da uče iz ne tako dobrih knjiga ili od svojih protivnika na turnirima, danas je deci na raspolaganju mnogo veća baza znanja - internet. Upravo to je po mišljenju Karpova velika prednost, naročito za one iz malih sredina.

Danas možete da igrate šah u velikim gradovima, malim gradovima, selima. Danas, uz pomoć interneta, možete da sedite kod kuće i igrate protiv nekog iz Australije, Argentine ili Sjedinjenih Država - kaže Karpov.

Po mišljenju ruskog velemajstora posebno je važno promovisati šah među decom.

Šah razvija mozak i verujemo da je to veoma važno za budućnost, ne samo da biste postali velemajstor, već vam daje bolju organizaciju uma, znanje logike, planiranje i razmevanje koliko je vreme bitno u našim životima - kaže Karpov.

Spremni za partiju Spremni za učenje; Mladi šahisti čekaju velikana; Foto: JV


Koliko košta Karpov?

Anatolij Karpov u Merošini Javni čas šaha Anatolija Karpova u Merošini; Foto: JVRazlog dolaska šahovske legende u malu opštinu na jugu Srbije je zanimao mnoge građane. Načelnik opštinske uprave Zoran Milutinović kaže da je suštinski cilj promocija zdravog života i pravih životnih vrednosti.

- Zamislite samo kakvu uspomenu će imati ova deca, koja znaju protiv kakve šahovske veličine igraju. Uvereni smo da će to pozitivno uticati na dalji razvoj sporta kod nas - kaže Milutinović.

I dok Milutinović kaže da ne zna koliko dolazak šahovske legende u Merošinu košta, predsednik Opštine Bojan Nešić tvrdi da novcem poreskih obveznika poznatom šahisti nisu plaćeni honorar i putni troškovi, već samo smeštaj u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: