Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 25. 1. 2018.

| Sport

Osvajanje pet vrhova Stolske planine u jednom danu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Stolska planina
"Najpoznatiji i najatraktivniji vrh Stolske planine je Golemi Stol"; foto: Planinarski klub Preslap

Ljubitelji prirode i rekreativci imaće priliku da sa planinarima u nedelju, 28. januara, obiđu 5 vrhova Stolske planine, za koje u niškom klubu Preslap kažu da su atraktivni i kada se posmatraju, "a kamoli kada se u njih zađe". Staza je kružna i prelazi preko upečatljivih vrhova Strvna, Leskova glava, Sinjoglavska čuka, Mali Stol i Korbes.

Staza počinje i završava se u planinskom selu Vava kod Babušnice i dugačka je 17 km. Najzahtevniji će biti, kako kažu u niškom klubu, sam početak staze, koji vodi do prvog vrha Strvna. Organizatori akcije su niški Planinarski klub Preslap i klub Ruj 1706 iz Babušnice.

Stolska planina prostire se u pravcu sever-jug, od Šljivovičke planine do planine Ruj, od sela Gornji Striževac do Zvonačke Banje. Izuzetno je atraktivna i kada se posmatra, a kamoli kada se u nju zađe i dožive sadržaji koje ova planina pruža - kažu u Preslapu.

Posebno je zanimljivo videti krajnji jugoistok Stolske planine, kako su objasnili u niškom klubu, gde se njene stene skoro dodiruju sa stenama Ruj planine. Tu je i najuži kanjon u Srbiji Cedilka, gde je nekada prolazila pruga i gde je snimljen prvi srpski plaćeni film Rudareva sreća.

O atraktivnosti Stolske planine svedoče i planinari iz Babušnice, koji su u par navrata sa vrhova Sinjoglavska čuka i Mali Stol mogli da vide i vrhove Kopaonika, pa čak i vrh Đeravica na Prokiletijama, iznad Peći na Kosovu i Metohiji - rekli su u Preslapu.

Polazak sa parkinga kod Tržnog centra Roda u Nišu planiran je za 7 sati, kako pišu na Fejsbuk stranici kluba Preslap, a polazak na uspon iz Vave u 9:15. Povratak je predviđen za 18:30.

Potrebno je prijaviti se kod vođa akcije, kod kojih se mogu dobiti i dodatne informacije o akciji na telefone 062/637-771 i 062/205-977 ili putem mejla [email protected]. Cena puta je 700 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Томислав Душановић

    08:07 // 21. 3. 2018.

    Да. Ово на фотографији није Стол. Занимљиво је да постоје Столске планине!? Географи за ово још не знају. Неко је у Планинарском друштву нешто дебело побркао! На потезу од Шљивовичког виса до Руја, свако брдо има своје име, а Стол је само једно од њих. А Стол и Руј никако не могу да се додирују јер су баш далеко, гледам их свакодневно из дворишта мојих родитеља. Планинари, "копајте" мало!

  • Petar Petrovic

    16:59 // 25. 1. 2018.

    Ovo na slici nije Golemi stol

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: