Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 28. 10. 2014.

| Sport

Padobranci, među kojima 11 Nišlija, oborili državni rekord

Autor:Marko Smiljković i Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
padobranci.jpg
Oboren rekord star 22 godine; foto: Mirko Stupar

Sportski padobranac Radoslav Korać, starešina 63. padobranskog bataljona, Radmila Đurić i još devetoro pripadnika ove jedinice iz Niša, članovi su ekipe od 25 padobranaca koji su juče oborili nacionalni rekord u disciplini formacijski likovi (figura što više padobranaca u vazduhu).

2 Foto: Mirko StuparDo njihovog skoka je rekord bio da ovu grupnu formaciju napravi 24 padobranca, što je urađeno 1992. godine u Subotici.

Obaranje rekorda pokrenulo je udruženje “Žene-letači Srbije”, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojske Srbije, a rekord je oboren u ponedeljak, na aerodromu Batajnica, u mešovitom sastavu članova aeroklubova i pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije.

Cilj ovog vazduhoplovno-sportskog poduhvata bio je da se u vazduhu, tokom slobodnog pada na 3.500 metara napravi grupna formacija od najmanje 25 padobranaca i padobranki, što je uspešno obavljeno.

Pripreme su bile vrlo naporne i skupe. To je izuzetno teška i zahtevna disciplina jer ono što se najavi sudijama mora i da se dogodi u vazduhu, a što je više ljudi, to je disciplina komplikovanija. Sve u svemu, uspeli smo da oborimo rekord i presrećni smo. Istina, bilo je više muškaraca nego žena u skoku, ali svi smo "disali" kao jedan. Svaka čast ženama padobrancima koje su sve ovo pokrenule - kaže Korać za Južne vesti. 

Skok je obavljen sa visine od 4.000 metara, iz transportnog helikoptera 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

Među rekorderima i Svrljižanin

3 Milan SvetozarevićMilan Svetozarević, član padobranske ekipe Vojske Srbije "Nebeske Vidre" učestvovao je u obaranju ovog 22 godine starog rekorda.

Meni kao padobrancu je jako drago što su mi organizatori ukazali poverenje za učešće na ovom skoku, a ja se nadam da svojim "letenjem" nisam izneverio njih. Biti član tima koji je oborio državni rekord, u nečemu što volite, nešto je posebno, a naročito u ovako ekstremnom sportu. Iskreno se nadam da ću u budućnosti biti ponovo član tima koji će postizati novi državni rekord – kaže Svetozarević za Južne vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gordana Mijalkovic

    16:46 // 29. 10. 2014.

    Od srca cestitam padobrancima na velikom uspehu,uz zelju da tako nastave i da ih prati sreca i na poslu i u privatnom zivotu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: