Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:29, 28. 5. 2021.

| Sport

Palilulci traže da se stadion "Čair" nazove po Piksiju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
stojković
Stojković na prijemu na Paliluli; foto: Tamara Tasić

Inicijativu da se gradski stadion, na kom svoje utakmice igra i Fudbalski klub Radnički, preimenuje i ubuduće nazove po Draganu Stojkoviću Piksiju, podnelo je Udruženje za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule "Sokak", a podržao je i predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković koji je i na čelu tog Udruženja. Gradonačelnica Dragana Sotirovski takođe se složila, Stojković je tu inicijativu vrlo emotivno primio, nije mogao da sakrije suze u očima, a rekao je da će uzvratiti ljubavlju prema klubu i gradu.

U okviru programa slave Grada Niša “Sveti car Konstantin i carica Jelena” i manifestacije "Palilulsko veče 2021", predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković ugostio je Dragana Stojkovića Piksija, bivšeg fudbalera i reprezentativca Jugoslavije, a danas fudbalskog trenera i selektora reprezentacije Srbije.

Na konferenciji za medije Piksija je dočekalo i iznenađenje, jer je Vučković tada pred novinarima saopštio da je podneta inicijativa da se stadion "Čair" preimenuje i ponese ime proslavljenog Nišlije.

Udruženje je pokrenulo je inicijativu, ona je došla do naše Opštine da stadion Gudbalskog kluba Radnički ponese ime Dragan Stojković Piksi. Veću sportsku legendu u Nišu od tebe nemamo. Palilula želi na ovakav način da ti se oduži - rekao je Vučković.

Anketa
Nije uobičajeno da stadioni dobijaju ime po bivšim legendama klubova koji su i dalje živi, tako je stadion Vojvodine poneo ime Vujadina Boškova tek nakon smrti legendarnog fudbalera i trenera, a još svežiji je primer Dijega Armanda Maradone po kome od skora stadion u Napulju nosi ime. Inicijativa za tako nešto postajala je i za života popularnog El Pibea, ali su čelnici grada to odbijali.

Ukoliko to ne može iz nekih formalnih razloga, mi ćemo to podržati, ali postoji i druga priča - da sve tribine ponesu ime po nekom od zaslužnih igrača. Da jedna tribina dobije ime po Rambu (Dejan Petković), po Panti (Dragan Pantelić), po Knezu (Miodrag Knežević) i možda jedan trg oko stadiona da ponese ime Ivka Glišovića - rekao je predsednik GO Palilula.

stojković Emotivan dan za Piksija; foto: Tamara Tasić Vučković je dodao da je namera ovo Gradske opšitne da se srede fudbalski tereni u svim selima na teritoriji ove opštine i da se formira neka mini-opštinska liga koja bi takođe nosila ime Dragana Stojkovića Piksija.

Niš iako ima samo 3 slova ima mnogo duše i pamti sve te ljude. Sa gospodinom Milivojevićem, koji je ogromni sportski radnik, pokrenuli smo priču da renoviramo terene u okolnim selima, Palilula ima 15 sela, pa da od naredne godine napravimo mini-opštinsku ligu. Cilj nam je da sela igraju fudbal, da ostanu u selu. Igralište u Pasi Poljani smo krenuli da rasčišćavamo, krećemo u sanaciju - kaže Vučković.


Piksi: Velika čast za mene i moju porodicu

Vučkovićeve reči i inicijativa iznenadile su popularnog Piksija, pa je uz suze govorio o njoj i o namerama. Inicijativu sa Palilule, prihvatila je i gradonačelnica Sotirovski.

Uvek se osećam jako emotivno kad dođem u svoj grad i to je poseban osećaj koji ne može da se rečima opiše. Tako je i danas, emocije su me jaće pogodile po pitanju jednog parčeta zemlje koji meni mnogo znači, a to je "Čair" i taj magični stadion za mene. Taj stadion me je napravio čovekom, puno me naučio i to ne mogu da zaboravim. Ako to bude sporovedeno, neće postojati reči kako da tome zahvalim, osim ljubavlju prema klubu i gde je "kec u Nišu" uvek aktuelan i ovom gradu koji je za mene najlepši na svetu i uvek će ostati - rekao je Stojković.

Od Vučkovića je dobio na poklon dres Radničkog sa svojim prezimenom i uramljeni navijački šal "meraklija". stojković Inicijativa podneta, Piksi počastvovan; foto: Tamara Tasić

Nisam toliko važniji od ostalih ljudikoji su učinili mnogo za Radnički, za ovaj grad, ali ako ljudi tako smatraju biće mi veliko zadovoljstvo - dodao je Piksi.

Inače, najveću popularnost Stojković ima u Japanu i Nagoji, klubu gde je najduže igrao, a potom bio i trener.

Tako je nekadašnja Ulica Tošin u Nagoji postala Piksijeva ulica 2011. godine na mestu gde je proslavljena prva titula, a tu se nalaze i njegovi tragovi stopala.

Jedna tribina i ulaz broj 10 na stadionu Nagoje takođe nose njegovo ime, a čak je dobio i celu proizvodnu traku u fabrici automobila Tojota koja je napravila model "Pixis", koji je bio proizveden u 60.000 primeraka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata

    14:57 // 2. 6. 2021.

    Stadion bi trebalo da se zove,'Zajko Arena' po čuvenom golmanu,Zoranu Milenkoviću.

  • Oldtajmer

    19:14 // 30. 5. 2021.

    Ko hoće da Piksiju diže spomenik to neka radi u Pasi Poljani a Čairu ne menjajte ime jer je on zaštitno ime Niša kao i Tvrđava.

  • Marko V.

    18:26 // 30. 5. 2021.

    Mozda je Piksi najveci igrac koji je igrao za Radnicki, ali po odlasku iz kluba nista vise nije dao tom Radnickom ili gradu Nisu. Tako da je ova incijativa besmislena i pogresna, vise bi imalo smisla da se stadion nazove po tragicno poginulom Ivanu Krsticu Belom, Draganu Pantelicu, ili nekom drugom velikom fudbaleru Radnickog iz one najslavnije generacije koja je igrala polufinale Kupa Uefa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: