Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 9. 6. 2021.

| Sport

Petodnevni planinarski izazov "Hajlender" na Staroj planini - osvajanje visina i spavanje u šatorima

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zavojsko
Avantura na Staroj planini traje 5 dana; foto: M. Lj.

Nakon prošlogodišnjeg odlaganja zbog epidemije virusa korona, prva Hajlender avantura u Srbiji na Staroj planini održaće se od 12. do 16 juna, a tokom 5 dana učesnici će živeti kao pravi gorštaci - preko dana će savladavati trasu čija je ukupna dužina 100 km sa visinskim usponom na 3.400 metara, dok će noću spavati u šatorima.

Za prvi Hajlender Stara planina u Srbiji prijavilo se preko 240 učesnika i volontera iz 10 država sa 3 kontinenta.

Pored toga, ljubitelji prirode koji nisu u mogućnosti da pređu 100 km, testiraće svoje fizičke, mentalne, duhovne i emocionalne granice na trci od 46 km koja traje od 12. do 14 juna.

Avantura počinje podno Babinog zuba kod restorana Plaža u kome će se obaviti registracija učesnika. Na samom početku prve etape, staza vodi u laganom silasku do sela Topli Do, preko najlepših vrhova Stare planine na deonici koja obilazi vrhove Tri čuke (1.938m), vrh Kopren (1.963m) i dalje nastavlja prema atraktivnoj uvali Ponor. Odatle, staza ide preko pašnjaka, a zatim preko borove šume vodi ka Planinarskom domu Dojkinci - kažu organizatori.

Dalje, staza vodi kroz šume i livade i izlazi na vrh planine do mesta Vrtibog i Arbanaški kladenac kuda ravan put vodi kroz livade. Kada učesnici prođu kameno selo Gostušu, sledeći predah imaće na Zavojskom jezeru, a staza potom nastavlja do vidikovca Smilovica odakle se pruža najlepši pogled na Zavojsko jezero. Nakon toga se spušta ka selu Temska gde se završava ova avantura.

Sa konceptom Hajlender avanture organizatori će upoznati Piroćance na gradskom trgu u Pirotu, ispred Turističke organizacije Pirot, u petak 11. juna od 13 do 17 sati.

Pored Srbije, Hajlender će ove godine biti održan u 15 zemalja u regionu i širom sveta, i to u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Egiptu, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Portugaliji, Sloveniji, Španiji, Saudijskoj Arabiji, Rusiji I Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Događaj na Staroj planini organizuju udruženja Kamper planet i Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota - Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP SrbijaŠume.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šminker

    19:59 // 9. 6. 2021.

    Ovo je potpuno besmisleno! Rijaliti za sirotinju ili tako nešto. Okupljaju se i idu u divljinu, da se zlopate. Ovi ljudi mora da imaju sve vreme ovog sveta. Ne znam ko ih nagovara na tako nešto. Koliko vidimo, i iz budžeta ih sponzorišu. Hoće li neko da proveri gde se sve rasipa budžtski novac. Stvarno smo dotakli dno kao društvo.

  • direktno iz Vojnegovac

    16:59 // 9. 6. 2021.

    gorštak.kao u onom filmu gde jedni drugima odsecaju glave da bi sebi produžili život.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: