Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 3. 9. 2019.

| Sport

Piksi: Ne bežim od izazova u Evropi, ako se ukaže prilika doći ću

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti, Mozzart sport
Dragan Stojkovic Piksi
Piksi pričao od košarkaškoj i fudbalskoj reprezentaciji, Joviću, Tadiću, ali i Siniši Mihajoviću; foto: Wikipedia/Meihe Chen

Mnogo toga treba da se poklopi kako bi jedan fudbalski klub za trenera doveo Dragana Stojkovića Piksija - ambijent, grad, finansijski aspekt, da oseti satisfakciju, ali je važan i stil života. Sve to je našao u Kini, priča legendarni fudbaler, gde je strani trener sa najdužim stažom, ali ne beži od izazova zvanog Evropa. Ovih dana Nišlija bodri košarkašku reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu i pleni pažnju publike i novinara.

Kako više od decenije radi u Aziji, pitanje hoće li se u profesionalno vratiti u Evropu često se postavlja, kako na klupskom - tako i na reprezentativnom planu. To je bilo i prvo pitanje novinara Mozzart sporta u intervjuu sa popularnim Piksijem.

Vidi, imao sam nekoliko dobrih ponuda, bio sam jako blizu nekim klubovima u Engleskoj. Brajton, Svonsi i još jedan tim. Bukvalno je sve bilo ’za dlaku’. Pitanje minuta kada ću da potpišem (...) Dogodi se to da Svonsi dobije Arsenal na "Emirejtsu"! Prvi put u sto godina. Eto, to se desi, a onda ja odem u Kinu. Posle sedam dana me opet zovu i ja kažem: ’Ali, ja sam potpisao već u Kini’ - priča Stojković.

U Guangdžou je već četiri godine, a do isteka ugovora ostalo je još dve. Za grad smešten nedaleko od Hongkonga Piksi kaže da je veoma lep i da život ovde ispunjava i njega i njegovu porodicu. Zato i ne želi da se po svaku cenu vraća na Stari kontinent, “pa da ima život koji je bezveze“.

Na primer, zvali me iz nekog sela u Belgiji. Pitam se – šta bih radio u tom selu? Uz poštovanje svih... Jednostavno, nisam hteo. Mnogi bi otišli, ali lično sam drugačiji. Zahvalio sam se na pozivu, jer je stvarno malo mesto. Šta treba – svaki dan da idem za Brisel ili Pariz kolima da bi svoj život doveo kako treba i svoju porodicu učinio srećnom. Ovako, Guangdžou je mnogo lep grad. Kada sam došao, bio sam fasciniran kada sam video - rekao je Stojković.

Ni prilikom najnovije smene selektora Srbije, iz medijske licitacije sa novim imenima nije izostao slavni Nišlija, koji kaže da je to bilo “zaista nerealno”. Ipak, funkciju selektora preuzeo je Ljubiša Tumbaković, koga Piksi smatra smirenim intelektualcem, koji je kadar da od naših najboljih fudbalera stvori snažan kolektiv.

Oko toga da li će sam ikada ispuniti želju mnogih i sesti na klupu Srbije, Piksi održava veo misterije - “možda ću jednog dana doći, možda neću”.

Neke činjenice moraju da se uzmu u obzir. Ovde sam pod ugovorom, zarađujem novac koji zarađujem. Realno, odreći se nekih stvari nije baš pametno, to je svima jasno. Klupski sam opredeljen trener. To znači da imaš obaveze svaki dan, da imaš svakodnevno sastanke, treninge, konferencije, rad... To je adrenalin koji te tera iz nedelje u nedelju da budeš bolji - priča Piksi za Mozzart sport.


“Imamo strašan tim, košarkaši će sažvakati sve”

Guangdžou u kome Dragan Stojković Piksi živi i radi i Fošan, u kome košarkaška reprezentacija Srbije igra grupnu fazu Svetskog prvenstva, nalaze se jedan pored drugog. “Pola sata od moje kuće”, kaže Piksi.

Zato i ne čudi što je na trbinama i bodri “orlove”, a nahvalio je i Košarkaški savez Srbije.

Među prva tri Saveza u Evropi po uspešnosti funkcionisanja. A to je jako teško postići s malim budžetom. Bili su ljudi iz Saveza moji gosti u nedelju, bili smo na večeri, lepo se ispričali, tri sata bili zajedno. Jako je lepo kada vidiš sve te, svoje ljude, s kojima si nekada igrao istovremeno. Susretali se po hotelu, bili na velikim takmičenjima zajedno. Sada su prešli koliko hiljada kilometara i došli na pola časa od moje kuće, presrećan sam zbog toga - priča Stojković.

Srbija je do sada ostvarila dve ubedljive pobede i do kraja dela takmičenja u grupi čeka je još najteži zadatak - duel sa Italijom koji se igra sutra.

Sažvakaćemo mi sve! Imamo kvalitet, imamo i ’ono’, a realnost i očekivanja su da se sretnemo s Amerikancima u finalu. To je nešto što bi bilo fantastično, a onda – šta se desi (...) Neće biti lako doći do finala. Prošle su utakmice za zagrevanje, sada ide ono pravo. Sportski sam čovek i pratim dosta toga. Protiv Italije će biti ono pravo, jer nam od te utakmice zavisi kako će nam se dalje otvarati karte. Možda i ključni meč, treba da dobijemo i to. Želim im sve najbolje i da uzmu medalju - poručio je Piksi.

Popularni Piksi govorio je za Mozzart sport još o mnogim temama, poput srpskih timova na međunarodnoj sceni, svom klubu, ali i Siniši Mihajloviću, Dušanu Tadiću, Luki Joviću i Dušku Tošiću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Voja

    08:08 // 4. 9. 2019.

    Ti da si čovek (sa akcentom na "e"), došao bi u Radnički da budeš vlasnik i predsednik. Mogao bi da privučeš dosta sponzora iz Kine i Japana, da napraviš u Nišu svetski brend od Radničkog. Tebi niko ne bi "a" rekao ovde, svi bi te poštovali i gledali kao u Boga. Ali, to se nikad neće desiti jer se ti stidiš što si iz Niša i Pasi Poljane. To nikad neću moći da shvatim.

    • Djorgo

      12:43 // 4. 9. 2019.

      Da ima izgleda da Srbija bude iole pristojna zemlja, to bi se i desilo. Ako ne on, onda Rambo Petković itd. Ovako, da li će da ga šamaraju beigradski ili niški dileri, svevjedno je. Zato i neće.

  • Golub

    21:42 // 3. 9. 2019.

    Srneća leđa sas šopsku salatu. A sad mu ne odgovara selo u Belgiji

  • Djunta

    20:54 // 3. 9. 2019.

    Tabloidni intervju,dobar za gledaoce Pinka i Granda! O,Nisu i Pasi poljani,nista !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: