Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 22. 3. 2021.

| Sport

Piksi: Ogromna čast što ponovo predstavljam svoju zemlju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
piksi
PIski i igrači u novoj misiji; foto: FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije okuplja se ove nedelje i kreće u nove avanture, sa novim selektorom - Nišlijom Draganom Stojkovićem Piksijem. Maestralni fudbaler ponovo nosi državni grb, ali ovog puta na sakou, ne na dresu kao nekad. Ipak, kaže da je to za njega ogromna čast, a zajedno sa igračima, tvrdi, daće sve od sebe da ne razočaraju navijače.

Samo preuzimanje reprezentacije i dolazak na mesto selektora bilo je u drugom planu zbog hapšenja predsednika FSS Slaviše Kokeze, ali datumi kvalifiikacionih utakmica za Svetsko prvenstvo 2022. su se približili.

U Beograd, u sredu 24. marta stiže Republika Irska, a za Piksija će, kako je reako u velikom intervjuu FSS-a, to biti drugi veliki datum koji će pamtiti.

Prvi je bio 12. novembar 1983. kada je u Zagrebu debitovao za Jugoslaviju na utakmici protiv Francuske u Zagrebu.

Velika je vremenska distanca, ali odlično se sećam novembra 1983. Taj poziv koji sam dobio od selektora Toze Veselinovića predstavljao je ostvarenje sna za jednog momka iz Niša. Imam čak i francuski dres sa te utakmice, čuvam ga kao uspomenu na jedan trenutak koji nikada neće biti izbrisan iz moje memorije - rekao je Piksi.

Setio se i prvog intervjua koji je dao tada popularnom sportskom listu “Tempo”. Naslov članka je bio “Filozofija jednog Piksija”.

Voleo sam filozofiju i istoriju. Istoriju i dan danas… volim te podatke, volim da se bavim istorijskim stvarima. Uostalom, ova planeta i postoji zahvaljujući istoriji, to ne smemo da zaboravimo. Od nje se ne živi, ali nije na odmet znati nešto o svojoj zemlji i o svom narodu. O tim odricanjima koja jedan narod ima da bi došao do svojih ciljeva - kaže selektor.

PIKSI-GLAVNA-1536x1152 Prvi intervju dok je još igrao u Nišu; foto: FSSA kada je intervju objavljen, najviše su ga iznenadili drugari iz škole.

Što se tiče članka “Filozofija jednog Piksija”, sećam se da su svi moji drugari kupili taj Tempo… ušao sam u učionicu, svi nešto čitaju… pitam se, šta rade ova deca… čas geografije, 30 učenika u razredu i svi čitaju Tempo. Kažu ’je l si video članak, pišu na dve strane o tebi’. Oduševio sam se - kaže Piksi.

Što se planova sa mesta trenera tiče kaže da će sastanak koji danas ima sa fudbalerima biti interesantan i svrsishodan, za igrače edukativan. Pojašnjava da fudbal nije samo trčanje i davanje golova, a da su i on i igrači zapravo u jednoj misiji.

Ako me budu pažljivo slušali, puno će im značiti. Dobiće jednu lekciju, ne samo fudbalsku, nego i životnu. Mi smo u jednoj misiji u kojoj ne predstavljamo samo sebe. Predstavljamo Vas, predstavljamo ove momke koji snimaju ovaj intervju, sve one koji rade u Savezu, ljude koji će biti na stadionu, narod koji će nas bodriti uz TV ekrane… Predstavljamo sve one koji imaju identifikaciju srpstva. I daćemo sve od sebe da vas ne razočaramo - zaključio je Piksi.

Kompletan intervju pročitajte ovde ili pogledajte video.

Podsetimo, Piksi je rođeni NIšlija, a pored uspešne fudbalske karijere u Radničkom i Crvenoj zvezdi, igrao je još za Olimpik Marsej, Veronu i Nagoju. U Japanu je i počeo trenersku karijeru, a vodio je i ekipu Gvandžua iz Kine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gari

    18:35 // 23. 3. 2021.

    Cenio sam ga kao fudbalera, skidam kapu. Samo, nije mu ovo trebalo. Nebih rekao da mu fale pare. A slikanje sa "zlatoustim", prilikom postavljanja kamena prvenca za Toyo tire (nadam se da ne grešim),zajedno sapredstavnicima kompanije i njegovom ekselencijom Ambasadorom Japama u Srbiji,što nišlije kažu: NIJE MU TREBALO IČ!!!! Sve liči na političku "nameštaljku"!!!
    Al' ajde da mu poverujemo...

  • Razbibriga

    23:45 // 22. 3. 2021.

    Samo gomila izandjalih fraza, hvalisanja i nista se nije reklo ! A, hit je da je u skoli nesto ucio ili voleo !

  • Mara

    14:07 // 22. 3. 2021.

    Najbolji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: